We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Janez Škrabec: Imamo veliko skritih zmagovalcev

17 4 15
17.09.2018

Dobro polovico prihodkov ustvarite na tujih trgih, predvsem v Rusiji, Ukrajini, Belorusiji, nazadnje ste dejali, da vztrajate v Iranu ...

"Riko je eden največjih izvoznikov v Sloveniji in prepoznavamo se kot povezovalec slovenskih produktov in znanja pri skupnih nastopih v tujini. Malo si domišljamo, da s svojim delovanjem in držo spodbujamo ali celo soomogočamo izvoz. In ja, naši osrednji tradicionalni trgi so bivše države Sovjetske zveze in nekdanje Jugoslavije. S temi trgi nas povezujejo kulturna bližina in tradicionalne poslovne navezave. Ker želimo raztezati svoje meje, smo prepoznali v Iranu določene priložnosti, kjer bi se lahko uveljavili s svojimi izkušnjami in znanji. Žal nemirna razmerja za zdaj onemogočajo preboj na tem trgu."

Kako se spopadate s kadrovskimi izzivi na tako raznolikih trgih? Verjetno je inženirski del slovenski, delovna sila pa ruska, beloruska, ukrajinska, bolgarska ...?

"Ne. Kot tu v Ljubljani so tudi v Rikovih predstavništvih v tujini zaposleni večinoma inženirji, seveda skupaj s podpornimi službami. Je pa od projekta odvisno, kako v izvajanje vključujemo lokalna podjetja. Na področju kadrovanja si želim v Riku sodelovati z rikovci, ne glede na mesto ali področje njihove specializacije ali delovanja. Torej s sodelavci, ki poosebljajo Rikov vrednostni sistem."

Je lažje zmagati na razpisu doma ali v tujini? Kaj storite, ko ste poraženi?

"Show must go on, greš pač naprej. To, da izgubljaš projekte, je stalnica. Kot pri košarki na primer večina metov gre pač mimo. Tako je tudi v biznisu. Ampak do tega moraš imeti zdravo distanco in se ne........

© Večer