Ας αρχίσουμε από την Ευρώπη μιας και η χώρα μας είναι ένα απλό εκτελεστικό όργανο χωρίς δική της πολιτική· και απλά αυτοί που μας διοικούν υποκρίνονται... Αυτό δείχνει την ψυχρότητα και το τερατώδες ψέμα που – αν και δεν λέγεται ευθέως όμως εννοείται - πως εγώ που κυβερνώ είμαι όχι μόνο το κράτος, αλλά και ο λαός. Μέγα ψέμα!
Η συμμετοχή των πολιτών σε μιά δημοκρατική πολιτεία φτάνει μέχρι το να λες “ελεύθερα” τη γνώμη σου, η οποία αν συμπίπτει με αυτήν των κυβερνώντων έχει καλώς... αλλιώς θα ζης με την ψευδαίσθηση της συμμετοχής. Και αυτό γιατί η ψευδαίσθηση είναι η υποκειμενική και φανταστική εντύπωση που δημιουργείται στους πολίτες οι οποίοι δεν γνωρίζουν πως είναι αδύνατο με τις ίδιες πράξεις – ενέργειες να περιμένεις διαφορετικό αποτέλεσμα. Έτσι η μέθοδος αυτή εκτός από ψυχιατρική ανάλυση χρήζει ψυχανάλυσης και φιλοσοφικής προσέγγισης, η οποία ίσως βοηθήσει στην εξεύρεση ασφαλών κριτηρίων μακριά από φανατισμούς και προσωπικές προσεγγίσεις... Εδώ να πούμε πως δεν υπήρχαν πάντα κράτη ως αυτοτελείς οντότητες. Η δημιουργία τών κρατών ως οργανωμένες κοινωνίες στηρίζεται στη δύναμη των ηγητόρων· και βάσει της δύναμης αυτής λειτουργούν τις περισσότερες φορές ανεξάρτητα από τον λαό και τις οργανώσεις του και με διαφόρους τρόπους, όπως αυτόν της καταστολής, επιβάλλονται στον “κυρίαρχο λαό”! Παρά τα αντιθέτως λεγόμενα με τη δημιουργία των κρατών άρχισε να εμφανίζεται μια αργόσχολη τάξη που δήθεν ενεργεί για το γενικότερο καλό. Όμως στόχος της είναι η εξυπηρέτηση των δικών της συμφερόντων, που φτάνει μέχρι το “χατήρι τού βασιλικού...” που πολλές φορές αποτελεί και τον στόχο προκειμένου να διαφυλαχτεί η κοινωνική υπεροχή των εκμεταλλευτών· ενός παγκόσμιου λόμπυ διεστραμμένων και εκμεταλλευτών που σπρώχνουν τους ανίδεους και τους φτωχούς να γίνονται τροφή για τα κανόνια τών σαρδανάπαλων και ασελγομανών, περιμένοντας ένα κόκκαλο από την τράπεζα των ληστών και κλεφτών. Φαίνεται λοιπόν πως το κράτος είναι ένας μηχανισμός που λειτουργεί με ιδιοτέλεια τών διοικούντων που κατέχουν το χρυσάφι όπως και το...σανό. Η διαφορά είναι ότι το σανό το χρησιμοποιούν για τους υποτακτικούς, οι οποίοι επιθυμούν να παίρνουν τουλάχιστον αυτό που δικαιούνται, ενώ δεν γνωρίζουν τη χαρά, ακόμα και την ευτυχία να κλέβεις αντί για να παίρνεις... Παρά ταύτα όμως αυτοί δεν εμφανίζονται ως παραβάτες γιατί ίσως γνωρίζουν πως αν και έφαγαν από το μήλο τής γνώσης τού Παραδείσου, εν τούτοις θα πάνε από φυσιολογικό θάνατο και μάλιστα με τιμές.
Τελειώνοντας, να πω πως δεν επιθυμώ κανένα τρόπαιον τού Μιλτιάδη, αλλά με προβληματίζει η αθλιότητα τής πολιτικής εξουσίας η οποία ενεργεί ως Εκμεταλλευτική Α. Ε προσπαθώντας να συμπορευτεί μάταια με ανεπτυγμένες Ευρωπαϊκές χώρες.
Έτσι, μπορούμε να συμπεράνουμε πως όχι μόνο η Ευρώπη, αλλά το παγκόσμιο πολιτικό σύστημα είναι δυσμάχητο αν όχι ακαταμάχητο, γιατί όπως λέει ο Αλεξανδρινός, παραφράζοντάς τον, οι βάρβαροι είν’ εδώ και δεν έφτασαν σήμερα.

QOSHE - Σκόρπιες σκέψεις - Κ. Α. Ναυπλιώτη
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Σκόρπιες σκέψεις

15 4
10.05.2024

Ας αρχίσουμε από την Ευρώπη μιας και η χώρα μας είναι ένα απλό εκτελεστικό όργανο χωρίς δική της πολιτική· και απλά αυτοί που μας διοικούν υποκρίνονται... Αυτό δείχνει την ψυχρότητα και το τερατώδες ψέμα που – αν και δεν λέγεται ευθέως όμως εννοείται - πως εγώ που κυβερνώ είμαι όχι μόνο το κράτος, αλλά και ο λαός. Μέγα ψέμα!
Η συμμετοχή των πολιτών σε μιά δημοκρατική πολιτεία φτάνει μέχρι το να λες “ελεύθερα” τη γνώμη σου, η οποία αν συμπίπτει με αυτήν των κυβερνώντων έχει καλώς... αλλιώς θα ζης με την ψευδαίσθηση της συμμετοχής. Και αυτό γιατί η ψευδαίσθηση είναι η υποκειμενική και φανταστική εντύπωση που δημιουργείται στους πολίτες οι οποίοι δεν γνωρίζουν πως είναι αδύνατο με τις ίδιες πράξεις – ενέργειες να........

© ΑΛΗΘΕΙΑ


Get it on Google Play