Το κοινό όμως αγαθό αποτελεί, κατά την επιτυχή έκφραση νεωτέρου συγγραφέως, «αγαθόν μη προσιτόν εις το άτομον, αγαθόν που δεν δύναται να ανευρεθεί παρά μόνον δια της συνεργασίας εις τους κόλπους μιας οργανωμένης κοινωνίας». (Pescatore, introduction a la science du Droit, 1930, No 300 σ. 425).

Από άλλης απόψεως, είναι βέβαιο ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα τείνει πάντοτε προς κάποιο σκοπό, προς κάποιο τέλος. Κατά τους νεότερους φιλοσόφους και ψυχολόγους, κάθε άτομο από της στιγμής της γεννήσεώς του επιδιώκει την πραγματοποίηση ενός «σχεδιαγράμματος της ζωής» (Adler) ή «βασικού σχεδίου» (project tontamental Sartre).

H αυτή επιδίωξη σκοπών διέπει επίσης τη νομική δραστηριότητα του ανθρώπου.

Κατά την άσκηση των ιδιωτικών δικαιωμάτων, κατά την κατάρτιση των δικαιοπραξιών, κατά την σύναψη των συμβάσεων ο άνθρωπος επιδιώκει πάντοτε την πραγματοποίηση κάποιου σκοπού, ο οποίος κατά τις περιστάσεις δύναται να χαρακτηρισθεί ως εγωιστικός ή ως αλτρουιστικός, ως σύμφωνος ή αντίθετος προς την κοινωνική τάξη, προς τα συμφέροντα της ολότητας. Η παρατήρηση αυτή έχει θεμελιώδη σημασία, διότι αποτελεί τη βάση επί της οποίας στηρίζεται η σύγχρονος θεωρία της καταχρήσεως των δικαιωμάτων ή της αντικανονικής ασκήσεως αυτών, γεγονός που πλειστάκις έχει παρατηρηθεί το τελευταίο καιρό σε πολλές εκφάνσεις του δημόσιου και ιδιωτικού πεδίου.

Με τις παραπάνω παρατηρήσεις επισκοπούνται οι φιλοσοφικές βάσεις της εννοίας του ιδιωτικού δικαιώματος, οι οποίες συνάγονται εκ του πνεύματος του θετικού δικαίου και εκ των συγχρόνων ηθικών αντιλήψεων.

Μένει ήδη να εξετάσουμε τα κοινωνικοψυχολογικά και ιστορικά αίτια της διαδόσεως και επιτυχίας της εννοίας του ιδιωτικού δικαιώματος κατά την σύγχρονο εποχή, τα οποία (αίτια) ηυνόησαν την άνθηση των ιδιωτικών δικαιωμάτων, και είχαν ως συνέπεια τον πολλαπλασιασμό και την διεύρυνση των εν αυτοίς περιεχομένων εξουσιών, τις οποίες πολλοί επικαλούνται καταχρηστικώς για την ικανοποίηση δικαιωματικών επιδιώξεών τους.

Κλασσική περίπτωση το δικαιωματικό αίτημα των ομοφύλων για νομιμοποίηση του μεταξύ τους γάμου, της τεκνοθεσίας και της παρένθετης μητέρας που συγκλονίζει την Ελληνική κοινωνία.

Επ’ αυτού, στο επόμενο άρθρο μας.

ακολουθήστε το aixmi-news.gr στο Facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

QOSHE - «Κοινωνικότης του ανθρώπου και τελολογία των πράξεων αυτού» - Χρήστος Παπαδημητρίου
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

«Κοινωνικότης του ανθρώπου και τελολογία των πράξεων αυτού»

5 1
28.01.2024

Το κοινό όμως αγαθό αποτελεί, κατά την επιτυχή έκφραση νεωτέρου συγγραφέως, «αγαθόν μη προσιτόν εις το άτομον, αγαθόν που δεν δύναται να ανευρεθεί παρά μόνον δια της συνεργασίας εις τους κόλπους μιας οργανωμένης κοινωνίας». (Pescatore, introduction a la science du Droit, 1930, No 300 σ. 425).

Από άλλης απόψεως, είναι βέβαιο ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα τείνει πάντοτε προς κάποιο σκοπό, προς κάποιο τέλος. Κατά τους νεότερους φιλοσόφους και ψυχολόγους, κάθε άτομο από της στιγμής της γεννήσεώς του επιδιώκει την πραγματοποίηση ενός «σχεδιαγράμματος της ζωής» (Adler) ή «βασικού........

© ΑΙΧΜΗ


Get it on Google Play