Απαντήσεις στους πιο συχνούς προβληματισμούς, οι οποίοι διατυπώνονται τόσο σε επίπεδο κοινωνίας όσο και μέσα στο κοινοβούλιο σε σχέση με το σχέδιο νόμου που εισάγει την ισότητα στο, έδωσε η πλέον αρμόδια, η Λίνα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και μία εκ των συντακτών του νομοσχεδίου που εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο και καλύπτει τα δικαιώματα των παιδιών.

Σε συνέντευξή της στοΠρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, η κ. Παπαδοπούλου απάντησε στο πλέον δημοφιλές ερώτημα, γιατί δεν προωθείται η μεταρρύθμιση για τον γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια, μέσα από μια πιο εξελιγμένη εκδοχή του Συμφώνου Συμβίωσης.

«Καταρχάς πόσο εξελιγμένο; Και λέω πόσο εξελιγμένο, γιατί υπάρχουν δυο απαντήσεις εδώ. Είτε πάντα κάτι θα λείπει, συνήθως αυτοί που το προτείνουν το Σύμφωνο Συμβίωσης αντί του γάμου είναι αυτοί που δεν το είχαν υπερψηφίσει όταν είχε εισαχθεί στη Βουλή για τα ομόφυλα ζευγάρια, άρα συνήθως η απάντηση είναι πάντως κάτι λιγότερο να δίνει σε σχέση με το γάμο και άρα το ερώτημα είναι γιατί να δίνει λίγο λιγότερα. Παραδείγματος χάρη, σήμερα ξέρουμε ότι το Σύμφωνο Συμβίωσης λύνεται πολύ πιο εύκολα και μονομερώς, από ένα άτομο, πάρα πολύ εύκολη λύση, που σημαίνει ότι δεν δίνει μία τόσο σταθερή σχέση όπως ο γάμος. Επίσης, κατά δεύτερο λόγο, λένε με το Σύμφωνο, αλλά υπονοούν να μη δίνονται γονεϊκά δικαιώματα από κοινού στους δύο συντρόφους με Σύμφωνο Συμβίωσης Άρα λοιπόν εδώ ο γάμος έρχεται να καλύψει και αυτό το κομμάτι εκτός από το πρώτο. Άρα γι’ αυτούς που λένε Σύμφωνο Συμβίωσης, αλλά να δίνει λιγότερα, η απάντηση είναι ότι εδώ η πολιτική βούληση την οποία εκφράζει η κυβέρνηση και αναμένεται να εκφράσει και η πλειοψηφία της Βουλής, είναι να υπάρχει εξίσωση σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα σύναψης γάμου ανάμεσα στα ομόφυλα και τα ετερόφυλα ζευγάρια. Υπάρχουν κάποιοι που λένε, ας τα δώσουμε όλα τα δικαιώματα, ό,τι σημαίνει γάμος, όσον αφορά τις κανονιστικές συνέπειες, αυτά να έδινε και το Σύμφωνο Συμβίωσης αλλά ας το λέγαμε Σύμφωνο Συμβίωσης, να μην το λέμε γάμο. Γιατί το λένε. Εδώ το ερώτημα αντιστρέφεται. Γιατί θέλετε να δημιουργήσετε μια σύμβαση σε ένα νομικό σύστημα που θα έχει τις ίδιες ακριβώς συνέπειες με μια άλλη σύμβαση που υπάρχει, αλλά να της δώσουμε ένα διαφορετικό όνομα. Αυτό που φοβίζει είναι η λέξη. Γιατί στο μυαλό αυτών των ανθρώπων υπάρχει η σύνδεση ότι γάμος είναι ένα θρησκευτικό μυστήριο της Εκκλησίας και άρα θα πρέπει να ορίζεται σύμφωνα με την Εκκλησία. Δεν πρόκειται όμως περί αυτού του γάμου. Πρόκειται για τον πολιτικό γάμο, ο οποίος υπάρχει στη χώρα μας από τον προηγούμενο αιώνα, άρα δεν αφορά ούτε τη θρησκευτική πίστη ούτε τα δόγματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αφορά τη σύμβαση αστικού δικαίου που υπάρχει στον Αστικό Κώδικα και αφορά τον πολιτικό γάμο. Άρα λοιπόν, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται η Εκκλησία, καμία Εκκλησία, πολλώ δε μάλλον η Ορθόδοξη Εκκλησία, να αναγκαστεί να δεχθεί τους γάμους τους θρησκευτικούς των ομόφυλων ζευγαριών» ανέφερε αρχικά η κ. Παπαδοπούλου.

Η κ. Παπαδοπούλου επισήμανε ότι οι άνθρωποι αυτοί στερούνται το δικαίωμα αυτό καθαυτό της σύναψης μιας σύμβασης αστικού δικαίου. «Είναι σαν να λέμε ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να αγοράζουν ένα σπίτι, μπορούν μόνο να το νοικιάζουν. Και θα έλεγε κάποιος, μα γιατί θέλετε να αγοράσετε το σπίτι, νοικιάστε το και μπορείτε πάλι να μείνετε μέσα. Είναι κάτι αντίστοιχο, γιατί θέλετε γάμο, κάντε Σύμφωνο» είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια. «Οπότε, γιατί να αποκλείονται κάποιοι άνθρωποι, επειδή είναι και οι δύο γυναίκες και οι δύο άνδρες. Όταν δηλαδή ο Κώστας δεν μπορεί να συνάψει τη σύμβαση με το Μιχάλη, ενώ η Ελένη μπορεί, έχουμε μια διάκριση βάσει του φύλου των συμβαλλομένων μερών. Δηλαδή μια διάκριση λόγω φύλου. Αυτό, ο νομικός μας πολιτισμός το ξεπερνάει ολοένα και περισσότερο, ο ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός. Εξ ου και υπάρχει και ένα θέμα αρχής εδώ αλλά και ένα θέμα ουσίας. Το Σύμφωνο έγινε ακριβώς για να δώσει μια πιο ήπια, πιο λάιτ, αν μου επιτρέπεται, εκδοχή, ότι δεν είμαστε τόσο σίγουροι, ότι μπορούμε να το διαλύσουμε πιο εύκολα» συμπλήρωσε.

Σχετικά με την ενημέρωση που είχε γίνει σε βουλευτές για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου, πολλοί εξ αυτών, είχαν προσέλθει πάρα πολύ ενημερωμένοι.

«Ήταν μία συζήτηση στην οποία εμείς, η καθηγήτρια Φουντεδάκη συνάδελφος μου στο ΑΠΘ κι εγώ, προσπαθήσαμε να δώσουμε κάποιες διευκρινιστικές απαντήσεις στα νομικά θέματα, καθώς όλοι οι βουλευτές δεν είναι νομικοί. Άρα, δεν θα το έλεγα ενημέρωση αλλά μάλλον συζήτηση και διαβούλευση και μεταξύ των βουλευτών. Με κάλεσαν και από το ΠΑΣΟΚ. Άρα είδα και τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη εβδομάδα. Οι ερωτήσεις είναι λίγο πολύ αυτές που κάνετε και εσείς οι δημοσιογράφοι, δηλαδή γιατί όχι το Σύμφωνο Συμβίωσης. Επίσης, μια άλλη πολύ σημαντική ερώτηση που τέθηκε από μέλη και από τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες που ανέφερα ήταν τι σημαίνει αυτό, ότι θα αλλάξουμε την οικογένεια, ότι πια θα είναι η οικογένεια και δύο μαμάδες με ένα παιδί ή δύο μπαμπάδες με ένα, δύο παιδιά; Η απάντηση είναι ότι ήδη ο ορισμός της οικογένειας, τόσο σε κοινωνιολογικό επίπεδο όσο και σε νομικό επίπεδο έχει αλλάξει. Πράγματι, αυτά τα σχήματα που ανέφερα, όπως και οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι οικογένειες χωρισμένων γονέων με κοινά παιδιά που δεν διαμένουν κατ’ ανάγκη και με τους δύο γονείς, μπορεί να υπάρχει συνεπιμέλεια ή όχι, είναι πράγματι και αυτές οικογένεια. Άρα λοιπόν, η οικογένεια μέσα στο Ελληνικό Σύνταγμα και μέσα στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν ορίζεται μόνον ως μαμά μπαμπάς και δύο παιδιά, δηλαδή αυτό που συνήθως βλέπουμε στα αναγνωστικά του δημοτικού, που το βλέπαμε και το ακούγαμε τη δεκαετία που μεγάλωσα εγώ, του 80 για παράδειγμα, του προηγούμενου αιώνα. Σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ένα ζευγάρι ομόφυλων προσώπων είναι πράγματι οικογένεια και θα πρέπει να προστατεύεται η οικογενειακή τους ζωή. Πολλώ δε μάλλον αν υπάρχει ένα παιδί» τόνισε η κ. Παποδοπούλου.

www.ertnews.gr

QOSHE - Λ. Παπαδοπούλου στο Πρώτο: Σύμφωνα με τη νομολογία του ΕΔΕΑ και ένα ζευγάρι ομόφυλων προσώπων είναι οικογένεια και θα πρέπει να προστατεύεται η οικογενειακή τους ζωή (audio) - Δανάη Γραφάκου
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Λ. Παπαδοπούλου στο Πρώτο: Σύμφωνα με τη νομολογία του ΕΔΕΑ και ένα ζευγάρι ομόφυλων προσώπων είναι οικογένεια και θα πρέπει να προστατεύεται η οικογενειακή τους ζωή (audio)

11 1
15.02.2024

Απαντήσεις στους πιο συχνούς προβληματισμούς, οι οποίοι διατυπώνονται τόσο σε επίπεδο κοινωνίας όσο και μέσα στο κοινοβούλιο σε σχέση με το σχέδιο νόμου που εισάγει την ισότητα στο, έδωσε η πλέον αρμόδια, η Λίνα Παπαδοπούλου, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και μία εκ των συντακτών του νομοσχεδίου που εισάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο και καλύπτει τα δικαιώματα των παιδιών.

Σε συνέντευξή της στοΠρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, η κ. Παπαδοπούλου απάντησε στο πλέον δημοφιλές ερώτημα, γιατί δεν προωθείται η μεταρρύθμιση για τον γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια, μέσα από μια πιο εξελιγμένη εκδοχή του Συμφώνου Συμβίωσης.

«Καταρχάς πόσο εξελιγμένο; Και λέω πόσο εξελιγμένο, γιατί υπάρχουν δυο απαντήσεις εδώ. Είτε πάντα κάτι θα λείπει, συνήθως αυτοί που το προτείνουν το Σύμφωνο Συμβίωσης αντί του γάμου είναι αυτοί που δεν το είχαν υπερψηφίσει όταν είχε εισαχθεί στη Βουλή για τα ομόφυλα ζευγάρια, άρα συνήθως η απάντηση είναι πάντως κάτι λιγότερο να δίνει σε σχέση με το γάμο και άρα το ερώτημα είναι γιατί να δίνει λίγο λιγότερα. Παραδείγματος χάρη, σήμερα ξέρουμε ότι το Σύμφωνο Συμβίωσης λύνεται πολύ πιο εύκολα και μονομερώς, από ένα άτομο, πάρα πολύ εύκολη λύση, που σημαίνει ότι δεν δίνει μία τόσο σταθερή σχέση όπως ο γάμος. Επίσης, κατά δεύτερο λόγο, λένε με το Σύμφωνο, αλλά υπονοούν να μη δίνονται γονεϊκά δικαιώματα από κοινού στους δύο συντρόφους με Σύμφωνο Συμβίωσης Άρα λοιπόν εδώ ο........

© ΕΡΤ


Get it on Google Play