Με αφορμή την συμπλήρωση δύο ετών από την έναρξη του Ρωσο-ουκρανικού πολέμου, η Ουκρανή βουλευτής Λέσια Βασιλένκο μίλησε στο ΕΡΤNEWS και την Ευδοξία Λυμπέρη για τις ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ην. Βασιλείου.

Αναλυτικά όλη η συνέντευξη

Λέσια, θα αρχίσω με το προφανές. Βρισκόμαστε στο Λονδίνο. Ποια είναι η σχέση σου με το Ηνωμένο Βασίλειο;

– Προεδρεύω στην ομάδα φιλίας Αγγλίας-Ουκρανίας στην Ουκρανική βουλή, επομένως πολλές διπλωματικές
δράσεις μου ως βουλευτής στοχεύουν στην οικοδόμηση και ενδυνάμωση των πολύ καλών σχέσεών μας με την Αγγλία και το βρετανικό κοινοβούλιο.

– Ζείτε εδώ;
– Όχι, ζω στην Ουκρανία. Είμαι ακόμα βουλευτής στην Ουκρανία και η κυρίως κατοικία μου είναι στην Ουκρανία. Ταξιδεύω όμως πολύ στο εξωτερικό, δεδομένων των σημερινών διπλωματικών προτεραιοτήτων εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

-Μιλήστε μας λίγο, σας παρακαλώ, για αυτό το πρόγραμμα που αφορά τους Ουκρανούς που ζουν στο Λονδίνο. Η οικογένειά σας είναι εδώ, με αυτό το πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών, τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Μπορείτε να μας μιλήσετε γι` αυτό, από την εμπειρία σας;

– Η βρετανική κυβέρνηση στήριξε την Ουκρανία με εξαιρετική γενναιοδωρία. Όχι μόνο στο πεδίο της μάχης, με τη στρατιωτική βοήθεια που δέχεται η Ουκρανία τα τελευταία δύο χρόνια της ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας,
αλλά και στον ανθρωπιστικό τομέα.

Η Αγγλία υποδέχτηκε αυτά τα δύο χρόνια πάνω από 200.000 Ουκρανούς, που εκτοπίστηκαν προσωρινά εξαιτίας του πολέμου. Επίτηδες μιλώ για “προσωρινό εκτοπισμό”, και όχι για προσφυγιά, διότι πρόκειται για Ουκρανούς που εξαναγκάστηκαν ν’ αφήσουν τη χώρα για να καταστήσουν τη χώρα τους ασφαλή σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων κι η Αγγλία, αλλά που ελπίζουν κάποια μέρα να επιστρέψουν στην Ουκρανία.


Η Αγγλία θεσμοθέτησε διάφορα προγράμματα. Ένα από αυτά είναι σπίτια για την Ουκρανία. Τριετής βίζα χορηγήθηκε
στους Ουκρανούς για να παραμείνουν στην ασφάλεια της Αγγλίας, αλλά και για να έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, πρόσβαση στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς. Και σε άλλους τομείς. Επίσης, δικαιούνται και άλλες παροχές από τις τοπικές αρχές της αγγλικής κυβέρνησης.

Για όλα αυτά, η ουκρανική κυβέρνηση και οι Ουκρανοί πολίτες είναι βαθιά ευγνώμονες. Αυτή τη χρονική στιγμή, σήμερα για την ακρίβεια, ανακοινώθηκε ότι το πρόγραμμα επεκτείνεται για άλλους 18 μήνες, διότι δυστυχώς δεν βλέπουμε να τελειώνει η ρωσική εισβολή, καθώς συνεχίζεται και σήμερα και μαθαίνουμε τις φοβερές ειδήσεις από τα πεδία των μαχών.

– Ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας σας για τις σχέσεις Ουκρανίας-Αγγλίας, τι πιστεύετε για
την πολεμική στον δημόσιο διάλογο εννοώντας τους στρατιωτικούς που πιέζουν την κυβέρνηση να ενδυναμώσει τον στρατό, διότι ίσως επίκειται ένας εκτεταμένος πόλεμος;

– Μα ήδη βρισκόμαστε σε εκτεταμένο πόλεμο. Σήμερα που μιλάμε, 18 Φεβρουαρίου, είναι η δέκατη επέτειος της ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας. Πριν από δέκα χρόνια, η Ρωσία άρχισε την προσάρτηση της Κριμαίας που εξελίχθηκε στην κατοχή των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Γεγονότα που οδήγησαν στην κλιμάκωση τον Φεβρουάριο 2022, με την ολοκληρωτική εισβολή στην Ουκρανία, που συνεχίζεται έως σήμερα, με πολλαπλές συνέπειες. Αντί για επιβατικά αεροπλάνα πετούν πύραυλοι, πολεμικά ντρόουν που επιτίθενται σε μη στρατιωτικές υποδομές, όπως κατοικίες, παντού στην Ουκρανία, όχι μόνο στα ανατολικά και νοτιοανατολικά, αλλά και στις δυτικές πόλεις της Ουκρανίας. Οι επιθέσεις είναι πολύ συχνές.

Και βέβαια στη νοτιοανατολική και ανατολική Ουκρανία, η Οδησσός, το Μικολάιβ, η Χερσώνα και άλλες πόλεις είναι στόχοι συνεχών επιθέσεων και όλη η περιοχή έχει μετατραπεί σε πεδίο μάχης. Όλα αυτά δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε μακροχρόνιο πόλεμο, που διαρκεί μία δεκαετία τώρα και δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει.

Με αυτά κατά νου, έχουμε μεγάλη ανάγκη από έναν δυνατό στρατό. Όχι μόνο εμείς στην Ουκρανία, αλλά και στην Ευρώπη χρειαζόμαστε ισχυρό στρατό που να μπορεί να ανταπεξέλθει σε απρόκλητες επιθέσεις και να αντισταθεί για τη δημοκρατία. Συγκεκριμένα, καινούρια πρόσωπα, ο Αρχηγός του στρατού και ο Υπουργός Άμυνας, όπως ανέφερε ο Υπουργός, ότι μπορεί να μην είμαστε σε μεταπολεμικό στάδιο, αλλά στην αρχή προπολεμικής περιόδου.

Κι εσείς είπατε ότι βρισκόμαστε στην αρχή του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου. Εννοώ, στο πλαίσιο αυτού του συγκεκριμένου δημοσίου διαλόγου, για έναν πόλεμο που δεν περιορίζεται στην Ουκρανία, αλλά και στην Αγγλία και σε άλλες χώρες. Τι πιστεύετε γι’ αυτόν τον δημόσιο διάλογο; Η Ουκρανία σήμερα λειτουργεί ως ζώνη ασφαλείας μεταξύ της δημοκρατικής δυτικής Ευρώπης και της απολυταρχικής Ρωσίας. Αν πέσει η Ουκρανία και επιτραπεί στη Ρωσία να συνεχίσει την επίθεση, φαντάζεστε τα σύνορα. Το τελευταίο σύνορο του ρωσικού απολυταρχισμού θα βρεθεί στα σημερινά δυτικά σύνορα της Ουκρανίας.


Αυτό σημαίνει ότι στα σύνορα με την Πολωνία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, θα στρατοπεδεύσουν τα ρωσικά στρατεύματα. Θα είναι το σημείο εκτόξευσης πυραύλων. Πύραυλοι που θα μπορούν να φτάσουν το Βερολίνο,
ή άλλες δυτικές πρωτεύουσες μέσα σε λίγα λεπτά, ούτε καν ώρες. Σε αυτό αντιτιθέμαστε όλοι.

Είτε λοιπόν θα νικήσει η Ουκρανία κι εμείς, σαν συλλογική ευρωπαϊκή δημοκρατία, θα αναχαιτίσουμε το ρωσικό απολυταρχικό καθεστώς μέσα στα ρωσικά σύνορα, κι έπειτα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πώς θα δυναμώσουμε τη δημοκρατία, ή να αφήσουμε μία άλλη δημοκρατία, που είναι σήμερα η Ουκρανία, να πέσει, που σημαίνει ότι ο απολυταρχισμός θα επεκταθεί. Επιμένετε λοιπόν να μιλάτε για Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Να σας το θέσω διαφορετικά, η Ρωσία δεν θα σταματήσει. Αν πέσει η Ουκρανία, αυτό θα δώσει το πράσινο φως στον Πούτιν. Και όχι μόνο στον Πούτιν, αλλά σε όλο το σημερινό καθεστώς στη Ρωσία, να προχωρήσουν τον επεκτατισμό τους και σε άλλες χώρες. Διατηρούν ακόμα τις φιλοδοξίες τους για τον έλεγχο και πάλι των κρατών της Βαλτικής. Έχουν φιλοδοξίες για ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη και να επεκτείνουν την επιρροή τους στον υπόλοιπο κόσμο. Ας μην εστιάζουμε μόνο στη Δύση. Πρέπει να το δούμε ευρύτερα.

Η Ρωσία αυξάνει την επιρροή της στο νότο συνολικά. Κάποιες αφρικανικές χώρες ελέγχονται πλήρως από τον ρωσικό στρατό.

Ξανά: Αν πέσει η Ουκρανία, ή η Δύση την αφήσει να πέσει, θα δώσει το πράσινο φως στη Ρωσία για τον επεκτατισμό της αυτοκρατορίας του κακού. Τι λένε οι συνάδελφοί σας γι’ αυτό; Ανησυχούν, σκέφτονται… Βοηθούν την Ουκρανία στρατιωτικά.

Όμως ανησυχούν για τα δικά τους σύνορα, την άμυνά τους; Εδώ στην Αγγλία, αντιλαμβάνονται πλήρως τις συνθήκες στις οποίες βρέθηκε η Ουκρανία, τι είναι η Ρωσία, πώς είναι η ηγεσία της και για τι είναι ικανοί. Όταν μιλάμε λοιπόν στους συναδέλφους μας στη Βουλή, ή στη βρετανική κυβέρνηση, αντιλαμβάνονται πλήρως ότι πρέπει η Ουκρανία να βοηθηθεί, έως ότου νικήσει οριστικά η δημοκρατία.

– Τέλος, θα ήθελα να μου μιλήσετε όχι μόνο για τον πόλεμο, ο κόσμος τα παρακολουθεί και στις ειδήσεις, αλλά πώς τα πάει η χώρα τώρα. Λειτουργούν όλα, ίσως σε άλλα μέρη πιο δύσκολα από ό,τι αλλού, αλλά μιλήστε μου λίγο για τη λειτουργία της χώρας. Πώς τα καταφέρνει η χώρα τώρα με το εμπόριο, τα προϊόντα, και πάντα σε σχέση με την Αγγλία.

Προφανώς ο πόλεμος επηρέασε τα πάντα στη χώρα. Θα ήταν ανοησία και ψέμα να το αρνηθούμε. Οι δουλειές έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ, και βέβαια το εμπόριο, αφού η κύρια εξαγωγή μας ήταν τα σιτηρά. Είναι αδύνατο να γίνει εξαγωγή σιτηρών τώρα, αφού από τη Μαύρη Θάλασσα δεν υπάρχει πρόσβαση. Υπάρχουν δυσκολίες σε όλους τους τομείς. Η βιομηχανία μας αχρηστεύτηκε, αφού η Ρωσία μετέτρεψε την πιο βιομηχανική περιοχή της χώρας σε πεδίο μαχών. Μπορώ να συνεχίσω τον κατάλογο με τις σοβαρότατες επιπτώσεις στην οικονομία και στον πληθυσμό της Ουκρανίας.

Ωστόσο η ελπίδα δεν χάθηκε. Υπάρχει ακόμα φως στην άκρη του τούνελ, διότι παρόλα αυτά, η Ουκρανία συνεχίζει να λειτουργεί. Προχωράμε τις διαδικασίες για την πρόσβασή μας στο ευρώ. Με αυτό πραγματοποιούμε μεγάλες μεταρρυθμίσεις καθημερινά σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της κυβέρνησης, της δημόσιας ζωής, και με μεγάλη επιτυχία.

Διότι οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρούν ταχύτατα και αποτελεσματικά. Τι άλλο να σας πω, βλέπεις ότι όλα είναι ανοιχτά. Μαγαζιά, καφέ, εστιατόρια, όλα λειτουργούν, μέχρι που ανοίγουν και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό δίνει μεγάλη ελπίδα και θάρρος, ότι η ζωή συνεχίζεται και βέβαια στην πολιτική σκηνή.

Ο Πρόεδρός μας δραστηριοποιείται, το ίδιο και η Βουλή, γίνονται συνεδριάσεις. Αύριο θα πάω στο Κίεβο, διότι έχουμε τριήμερη συνεδρίαση, όπου θα συνεδριάσουμε στη Βουλή όπως όταν είχαμε ειρήνη. Το ίδιο ισχύει για την κυβέρνηση. Η χώρα δεν έχει καταρρεύσει, δεν είναι ένα πεθαμένο, αποτυχημένο κράτος, όπως ήθελε η Ρωσία να μας παρουσιάζει. Η Ουκρανία είναι μία κανονική δημοκρατία, που εξελίσσεται και λειτουργεί, παρά τον πόλεμο.

– Όσον αφορά αυτό, υπάρχει συνεργασία μεταξύ Ουκρανίας και Αγγλίας; Αγγλικές επιχειρήσεις, κάνουν επενδύσεις στην Ουκρανία; Πώς πάει αυτό; Πώς είναι αυτή η σχέση; Γνωρίζετε αριθμούς, πού βρίσκεται αυτή η συνεργασία;

Νομίζω ότι τώρα γεννιέται. Είναι δύσκολη η επιχειρηματική συνεργασία και να πραγματοποιηθούν ιδιωτικές επενδύσεις,διότι είναι μεγάλο το ρίσκο των εγγυήσεων. Δεν υπάρχει εταιρεία που να διασφαλίζει το ρίσκο από πολεμικές καταστροφές, και είναι πολλές. Πρέπει λοιπόν να καταλάβουμε ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις στην ουκρανική οικονομία μειώθηκαν δραματικά και, για να είμαι ειλικρινής, δεν παρουσιάζουν άνοδο. Οι δημόσιες επενδύσεις
είναι άλλη ιστορία.Η στήριξη των κυβερνήσεων είναι κάτι πρωτοφανές, η στήριξη που λάβαμε από τη διεθνή κοινότητα είναι μοναδική, δεν την έχουμε ξαναδεί όλα τα χρόνια από τότε που η Ουκρανία έγινε ανεξάρτητη το 1991.


Είμαστε βέβαια βαθύτατα ευγνώμονες στους φίλους μας στη διεθνή κοινότητα, αλλά είναι δουλειά της κυβέρνησής μας, του Υπουργείου Εμπορίου και Οικονομικών, να φροντίσει ώστε η Ουκρανία να γίνει ξανά ελκυστική για τα χρήματα των ιδιωτικών επενδύσεων.

www.ertnews.gr

QOSHE - Ουκρανία – Δύο χρόνια πόλεμος: Η Ουκρανή βουλευτής Λέσια Βαλισένκο μιλά για τις ιδιαίτερες σχέσεις Κιέβου-Λονδίνου - Συντακτικη Ομαδα
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ουκρανία – Δύο χρόνια πόλεμος: Η Ουκρανή βουλευτής Λέσια Βαλισένκο μιλά για τις ιδιαίτερες σχέσεις Κιέβου-Λονδίνου

7 0
25.02.2024

Με αφορμή την συμπλήρωση δύο ετών από την έναρξη του Ρωσο-ουκρανικού πολέμου, η Ουκρανή βουλευτής Λέσια Βασιλένκο μίλησε στο ΕΡΤNEWS και την Ευδοξία Λυμπέρη για τις ιδιαίτερες σχέσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ην. Βασιλείου.

Αναλυτικά όλη η συνέντευξη

Λέσια, θα αρχίσω με το προφανές. Βρισκόμαστε στο Λονδίνο. Ποια είναι η σχέση σου με το Ηνωμένο Βασίλειο;

– Προεδρεύω στην ομάδα φιλίας Αγγλίας-Ουκρανίας στην Ουκρανική βουλή, επομένως πολλές διπλωματικές
δράσεις μου ως βουλευτής στοχεύουν στην οικοδόμηση και ενδυνάμωση των πολύ καλών σχέσεών μας με την Αγγλία και το βρετανικό κοινοβούλιο.

– Ζείτε εδώ;
– Όχι, ζω στην Ουκρανία. Είμαι ακόμα βουλευτής στην Ουκρανία και η κυρίως κατοικία μου είναι στην Ουκρανία. Ταξιδεύω όμως πολύ στο εξωτερικό, δεδομένων των σημερινών διπλωματικών προτεραιοτήτων εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

-Μιλήστε μας λίγο, σας παρακαλώ, για αυτό το πρόγραμμα που αφορά τους Ουκρανούς που ζουν στο Λονδίνο. Η οικογένειά σας είναι εδώ, με αυτό το πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών, τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Μπορείτε να μας μιλήσετε γι` αυτό, από την εμπειρία σας;

– Η βρετανική κυβέρνηση στήριξε την Ουκρανία με εξαιρετική γενναιοδωρία. Όχι μόνο στο πεδίο της μάχης, με τη στρατιωτική βοήθεια που δέχεται η Ουκρανία τα τελευταία δύο χρόνια της ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας,
αλλά και στον ανθρωπιστικό τομέα.

Η Αγγλία υποδέχτηκε αυτά τα δύο χρόνια πάνω από 200.000 Ουκρανούς, που εκτοπίστηκαν προσωρινά εξαιτίας του πολέμου. Επίτηδες μιλώ για “προσωρινό εκτοπισμό”, και όχι για προσφυγιά, διότι πρόκειται για Ουκρανούς που εξαναγκάστηκαν ν’ αφήσουν τη χώρα για να καταστήσουν τη χώρα τους ασφαλή σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων κι η Αγγλία, αλλά που ελπίζουν κάποια μέρα να επιστρέψουν στην Ουκρανία.


Η Αγγλία θεσμοθέτησε διάφορα προγράμματα. Ένα από αυτά είναι σπίτια για την Ουκρανία. Τριετής βίζα χορηγήθηκε
στους Ουκρανούς για να παραμείνουν στην ασφάλεια της Αγγλίας, αλλά και για να έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, πρόσβαση στα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς. Και σε άλλους τομείς. Επίσης, δικαιούνται και άλλες παροχές από τις τοπικές αρχές της αγγλικής κυβέρνησης.

Για όλα αυτά, η ουκρανική κυβέρνηση και οι Ουκρανοί πολίτες είναι βαθιά ευγνώμονες. Αυτή τη χρονική στιγμή, σήμερα για την ακρίβεια, ανακοινώθηκε ότι το πρόγραμμα επεκτείνεται για άλλους 18 μήνες, διότι δυστυχώς δεν βλέπουμε να τελειώνει η ρωσική εισβολή, καθώς........

© ΕΡΤ


Get it on Google Play