Πριν από δύο χρόνια, Πολωνοί και Ούγγροι πολιτικοί και δικαστές έβαλαν κατά των ευρωπαϊκών θεσμών, επειδή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η Κομισιόν μπορεί να κόβει τις χρηματοδοτήσεις σε χώρες-μέλη που παραβιάζουν τους κοινοτικούς κανονισμούς.

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας Τζούντιτ Βάργκα είπε ότι η απόφαση του δικαστηρίου ήταν «πολιτική» και απόδειξη ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καταχρώνται την εξουσία που τους εδόθη. «Η απόφαση», έγραψε, «αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο πίεσης στη χώρα μας». Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας Σεμπάστιαν Καλέτα τουίταρε ότι «απαιτείται ενότητα εναντίον της επίθεσης στην εθνική μας κυριαρχία. Η Πολωνία πρέπει να υπερασπιστεί τη Δημοκρατία κατά του εκβιασμού, που σκοπό έχει να αφαιρέσει το δικαίωμα της εθνικής μας κυριαρχίας» (DW, 16.2.2022).

Πριν από αυτούς, το διορισμένο από την κυβέρνηση Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας «καταδίκασε» την καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τον διορισμό των ανώτατων δικαστών από την τότε κυβέρνηση (Reuters, 24.11.2021). Πέρυσι, ο Πολωνός υπουργός Δικαιοσύνης Ζμπίγκνιου Ζιόμπρο δήλωνε ότι η καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη «δικαστική μεταρρύθμιση» της Πολωνίας ήταν «μια απόφαση που δεν γράφτηκε από δικαστές, αλλά από πολιτικούς, και αποτελεί ευθεία παραβίαση των κοινοτικών συνθηκών» (5.6.2023).

Στην Ελλάδα πάλι, έχουμε τον Αρειο Πάγο να «γνωμοδοτεί» κατά της απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον πρόεδρο των διοικητικών δικαστών να επιτίθεται στην Ευρωπαία εισαγγελέα και να της συνιστά «να κάνει τη δουλειά της αθόρυβα και μεθοδικά, όπως κάνουν οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ Δικαστές και Εισαγγελείς στις Χώρες-Μέλη, χωρίς βαρύγδουπες δηλώσεις που προσβάλλουν τη θεσμική αυτονομία των Κρατών Μελών της Ε.Ε.» (Facebook, 15.3.2024). Από την άλλη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ψεύδεται ότι «η Ευρωπαία εισαγγελέας λέει “αλλάξτε το Σύνταγμά σας και αλλάξτε και τους νόμους σας”. Σε ποια χώρα γίνεται αυτό; Να αλλάζει Σύνταγμα και νόμοι επειδή το είπε μια Ευρωπαία εισαγγελέας;» (ΣΚΑΪ, 20.3.2024) ενώ εκείνη απλώς έριξε ένα βότσαλο στο τέλμα της Δικαιοσύνης. Είπε αυτό που ήδη ξέρουμε: «Επειδή υπάρχει αυτή η διάταξη του Συντάγματος (σ.σ.: περί ευθύνης υπουργών), δεν μπορούμε να ελέγξουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε έρευνα, δεν μπορούμε να βρούμε την αλήθεια όσον αφορά αυτό το μέρος της έρευνας» (Εφ.Συντ., 15.3.2024).

Η Ελλάδα δεν είναι Ουγγαρία, όπως καταχρηστικώς και με ελαφρότητα διατείνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό επ’ ουδενί σημαίνει πως δεν πρέπει να μας προβληματίσει η ατραπός στην οποία η χώρα μπαίνει.

QOSHE - Ενα βότσαλο στη Δικαιοσύνη - Πασχοσ Μανδραβελησ
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ενα βότσαλο στη Δικαιοσύνη

6 0
22.03.2024

Πριν από δύο χρόνια, Πολωνοί και Ούγγροι πολιτικοί και δικαστές έβαλαν κατά των ευρωπαϊκών θεσμών, επειδή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η Κομισιόν μπορεί να κόβει τις χρηματοδοτήσεις σε χώρες-μέλη που παραβιάζουν τους κοινοτικούς κανονισμούς.

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας Τζούντιτ Βάργκα είπε ότι η απόφαση του δικαστηρίου ήταν «πολιτική» και απόδειξη ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καταχρώνται την εξουσία που τους εδόθη. «Η απόφαση», έγραψε, «αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο πίεσης στη χώρα μας». Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας Σεμπάστιαν Καλέτα τουίταρε ότι «απαιτείται ενότητα εναντίον της επίθεσης στην........

© Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Get it on Google Play