Από το περιεχόμενο του δελτίου Τύπου της 1ης Απριλίου προκύπτει σαφώς πως δεν επρόκειτο για συλλογική απόφαση του Δήμου και των οργάνων του και η πιθανή εξήγηση είναι ότι έγινε περιπτωσιακά, δηλαδή βλέποντας και κάνοντας και το κυριότερο, μια και δεν έγινε με προαποφασισμένη διαδικασία, υποστηριζόμενη από υπαλλήλους του Δήμου, κανείς δεν μπορεί και να επισκοπήσει το σύνολο των απόψεων, προτάσεων και να εξηγήσει την τυχόν επιλογή τους. Ένα επίσης ζητούμενο μιας δημοκρατικής διαβούλευσης είναι και η αξιολόγηση του προηγούμενου προγράμματος του Δήμου, άσχετα αν αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε από διαφορετικές δημοτικές αρχές, για να κριθεί και η επιλογή των έργων, αλλά και η συνεισφορά τους στην βιώσιμη αστική ανάπτυξη.

Από ότι γνωρίζω, τέτοιο έργο που ολοκληρώθηκε, ήταν η ανάπλαση της οδού Κύπρου, με τα γνωστά αποτελέσματα της διατήρησης των αυθαίρετων τσίγκινων κατασκευών, που απειλούν τα κεφάλια όσων περπατούν κατά μήκος της αριστερής πλευράς, προς το λιμάνι, την υψομετρική διαφορά στην απορροή των ομβρίων που οδήγησε στην πλημμύρα οικιών και καταστημάτων στην βορειοδυτική πλευρά, για πρώτη φορά, καθώς και σε άλλα προβλήματα.

Αν λοιπόν η δημοτική αρχή επιθυμεί πράγματι την δημόσια διαβούλευση, για να λαμβάνει υπόψη της την γνώμη των συμπολιτών, ιδίως όταν αποκτά και πλειοψηφική κατεύθυνση επιλογής της μιας ή της άλλης πρότασης, καλό είναι να αποφασίσει, είτε κατά πλειοψηφία, είτε συναινετικά, με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις, έναν συγκεκριμένο και οριστικό τρόπο διαδικασίας διαβούλευσης, αλλά επιπλέον πρέπει να παρέχει και στους συμμετέχοντες τις αναγκαίες πληροφορίες για τι μπορεί να γίνει ή όχι. Είναι γνωστό ότι ο Δήμος μας και τα πολεοδομικά του συγκροτήματα περιβάλλονται από ένα υποχρεωτικό θεσμικό κανονιστικό πλαίσιο, που ορίζεται από τις διατάξεις του Εθνικού Πάρκου λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού και από την άλλη μεριά από τα ισχύοντα σχέδια πόλης.

Πολλοί συμπολίτες μας βλέπουν διάφορες δομές ή δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί, είτε ιδιωτικά, είτε και με συλλογικές αποφάσεις και νομίζουν ότι είναι και νόμιμες και αδειοδοτημένες. Πολλοί πιθανότατα δεν γνωρίζουν ότι ακόμα και το Μουσείο Άλατος, που λειτουργεί σε περιοχή προστασίας της φύσης, ενδεχομένως να μην έχει λάβει την αναγκαία γνωμοδότηση της αρμόδιας υπηρεσίας, τους περιορισμούς στην ΠΠ3, της Τουρλίδας, που αποτέλεσε πρόσφατα θέμα συζήτησης, από ερώτηση δημοτικού συμβούλου ή ότι τα καταστήματα του λιμανιού να λειτουργούν με άδειες προσωρινών λυόμενων κατασκευών 12ετούς διάρκειας, σε οικοδομικά τετράγωνα, που το καθεστώς τους είναι παρτέρια, χώροι κοινόχρηστου πρασίνου δηλαδή, που υπό κανονικές συνθήκες δεν επιτρέπουν άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Επομένως, όπου και αν γίνονται οι συνελεύσεις διαβούλευσης, είναι απαραίτητο να είναι αναρτημένοι και ο χάρτης με τις απαγορευμένες και επιτρεπόμενες χρήσεις του Εθνικού Πάρκου και ο χάρτης του σχεδίου πόλης, με τους προορισμένους χώρους σε κοινωφελείς υποδομές, καθώς και επιτρεπόμενες χρήσεις γης σε εκτός σχεδίου περιοχές. Για παράδειγμα ακούστηκε στην διαβούλευση επανειλημμένα η ανάγκη στέγασης του καλλιτεχνικού Γυμνασίου. Υπάρχει οικοδομικό τετράγωνο στην επέκταση σχεδίου πόλης Βίγλα - Άγιος Δημήτριος, που προορίζεται για κοινωφελείς σκοπούς, το τελευταίο τετράγωνο, συνέχεια στο νέο Λύκειο Αγίου Δημητρίου, 30 περίπου στρεμμάτων για πολιτιστικές χρήσεις και υπήρχαν μέχρι πρότινος, δίπλα στο συγκρότημα του ιδρύματος Παναγία Ελεούσα, άλλα τετράγωνα για την ανέγερση εκπαιδευτηρίων.

Ξεκίνησα σκόπιμα με το Μουσείο Άλατος, γιατί θέλω να το χρησιμοποιήσω ως βάση της επόμενης πρότασης. Είναι γνωστό ότι στα εγκαίνια παραβρέθηκε και συμμετείχε τιμητικά, πιάνοντας το φτυάρι και ο πρώην εξοχότατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρώην βουλευτής, Υπουργός και καθηγητής Πανεπιστημίου, αλλά και επίτιμος δημότης του Δήμου μας, Προκόπης Παυλόπουλος. Τόσο ο ιδρυτής του Μουσείου, ο αξιότιμος συνδημότης κος Νίκος Κορδόσης, όσο και ο πρώην εξοχότατος, ως θεράποντες της νομικής επιστήμης, του δικαίου και της δικαιοσύνης, είναι αδύνατο να περιφρόνησαν το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, αλλά αντίθετα, θέλω να πιστεύω, πως έλπιζαν με την πράξη τους αυτή να αποτελέσουν την θρυαλλίδα της ανατίναξης όλου αυτού του κανονιστικού πλαισίου, που όχι μόνο πολιορκεί την περιοχή μας, αλλά σφίγγει συνεχώς και ασταμάτητα τον θανάσιμο βρόγχο, ώστε να πνέει τα λοίσθια και το χειρότερο δεν έχουμε την ηθική δύναμη των προμάχων προγόνων μας να επιχειρήσουμε άλλη μια ηρωική Έξοδο και Θυσία.

Να συμπληρώσω εδώ πως αυτό το κανονιστικό πλαίσιο δεν προήλθε από το νομοθετικό μας σώμα, την Βουλή δηλαδή, αλλά μέσω της νομοθετικής εξουσιοδότησης των Υπουργών, από την υπαλληλική γραφειοκρατία, της οποίας τα χειρότερα δείγματα ζούμε από την πρόσφατη σφαγή της άτυχης Αγρινιώτισσας, αλλά και λίγο πιο παλιά, στα Τέμπη, στο Μάτι και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, χωρίς μάλιστα να καταδεχτούν να συμπεριλάβουν και τις απόψεις των τοπικών αυτοδιοικητικών φορέων, έστω και αν είχαν ή δεν είχαν σκοπό να τις εκφράσουν.

Έγραφα τις γραμμές αυτές όταν πληροφορήθηκα τις εξελίξεις για το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου, που επιβεβαιώνουν την κρίση μου, ότι νομοθετούν πλέον οι γραφειοκράτες και όχι οι πολιτικοί μας. Σωστά, έχει δικαίωμα η Κυβέρνηση να προτείνει τον εκσυγχρονισμό και την μεταρρύθμιση του δικαίου και της οργάνωσης των δικαστηρίων, τηρώντας όμως κάποιους αναλλοίωτους βασικούς κανόνες. Καλώς ή κακώς η διοίκηση των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων προβλέπει και μία έδρα, που καλούσαμε πρωτεύουσα του νομού παλιότερα, στην οποία ιδρύονταν και λειτουργούσαν οι κρατικές υπηρεσίες και τα δικαστήρια.

Ανεξάρτητα από τι αλλαγές είχε σκοπό να κάνει στην ανασυγκρότηση της δικαιοσύνης, ο κανόνας αυτός ήταν και είναι η βάση σχεδιασμού και η πόλη μας έπρεπε να είναι αμέριμνη και βεβαία για την τήρησή του και το όποιο σχέδιο θα ήταν αφορμή για τον γειτονικό μας Δήμο Αγρινίου να ανησυχεί Τι σκαρφίστηκε η γραφειοκρατία για να πείσει τους πολιτικούς να παραβλέψουν και πιθανόν να παραβιάσουν τον κανόνα αυτό; Μελέτες εξοικονόμησης της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπως ανακοινώθηκε προ καιρού. Ακόμα και αν ήταν έτσι, όταν ζητήθηκε η συνεργασία τους θα έπρεπε ήδη να τους είχαν ενημερώσει ότι υπάρχουν και κανόνες που τηρούνται και ότι οι όποιες προτάσεις θα βασίζονται σε αυτούς.

Φαίνεται όμως πως και η περίπτωση της προσεχούς νομοθέτησης στον τομέα της Δικαιοσύνης, αλλά και σε πολλές άλλες, ότι οι πρώτοι που παραμερίζονται να εκφράσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τις προτάσεις τους είναι αυτοί, οι ίδιοι οι βουλευτές, που τελικά καλούνται να σηκώσουν το χέρι τους να ψηφίσουν, πολλές φορές χωρίς να έχουν διαβάσει το περιεχόμενο, όπως έχουν ομολογήσει στο παρελθόν, προς δόξαν του μοναδικού Ένα, αλάνθαστου Πρωθυπουργού και της παρατρεχάμενης στρατιάς συμβούλων και υπαλληλίας.

Πριν 100 χρόνια περίπου, που ετοιμάζονταν το Μεσολόγγι να γιορτάσει την ομώνυμη επέτειο, ευρισκόμενο και τότε σε δεινή θέση και απελπιστική κατάσταση, κινητοποιήθηκε, τόσο από τους ντόπιους αξιωματούχους και προσωπικότητες, όσο και από τους παντοειδείς μεγαλόκαρδους φίλους του, που κυρίως αυτοί, με τα άρθρα και τις παρεμβάσεις τους υποχρέωσαν τους πολιτικούς που στελέχωναν τις διαδοχικές τότε κυβερνήσεις και Υπηρεσιακές δομές, να νομοθετήσουν πρώτα τα αναγκαία μέτρα ανασυγκρότησης, εξυγίανσης και καλλωπισμού και στη συνέχεια να διαθέσουν τις αναγκαίες πιστώσεις που μετέτρεψαν την πόλη, ώστε να εορτάσει μαζί με τους προσκυνητές και τους επισήμους αξιοπρεπώς. Για όσους δεν θυμούνται ή δεν γνωρίζουν, μέχρι και αεροδρόμιο κατασκευάστηκε τότε, που χρησιμοποιήθηκε με την προσγείωση αεροπλάνων.

Η αποτελεσματική αυτή γνώση και εμπειρία μπορεί να εφαρμοστεί και πάλι. Μια επιτροπή Φίλων του Μεσολογγίου, με επικεφαλής τον πρώην Πρόεδρο και επίτιμο δημότη μας Προκόπη Παυλόπουλο, πλαισιωμένο από επιφανείς προσωπικότητες, διαφόρων ειδικοτήτων και επαγγελμάτων, υποστηριζόμενη ποικιλοτρόπως από την πληθώρα και των σημαντικών συμπολιτών μας, πρώην και νυν αξιωματούχων, με την ολόθερμη και αποφασιστική λαϊκή συμπαράσταση μπορούν, όχι μόνο να ανατρέψουν τα αρνητικά μέτρα και δεσμεύσεις, αλλά και να υποχρεώσουν τους βουλευτές μας, ως εκφραστές της λαϊκής κυριαρχίας, να νομοθετήσουν τα αναγκαία θετικά μέτρα, κατά την γνώμη και κρίση τους, χωρίς προαποφασισμένα σχέδια της γραφειοκρατίας, με την εξασφαλισμένη προικοδότηση, που υπάρχουν και δίνονται αφειδώς, για άλλους ευτελέστερους σκοπούς, ώστε να πραγματοποιηθούν οι εορτασμοί της διακοσιοστής επετείου σε ένα σύγχρονο, αναβαθμισμένο, αξιοπρεπές και περήφανο Μεσολόγγι, με τις υπόλοιπες ενότητες, Αιτωλικό και Νιοχώρι, καθώς και την ευρύτερη περιοχή του, όπως του αρμόζει ο σεβασμός και η ευγνωμοσύνη του Έθνους μας, αφού η Θυσία των Ελεύθερων Πολιορκημένων και τα ερείπιά του αποτέλεσαν τον θεμέλιο λίθο της ελευθερίας και ανεξαρτησίας της Πατρίδας μας.

Μεσολόγγι 7 Απρίλη 2024

Με εκτίμηση

Γιώργος Δάλλας

ακολουθήστε το aixmi-news.gr στο Facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

QOSHE - Η πραγµατική διαβούλευση, η στήριξη του Μεσολογγίου και η αναγκαία επιστράτευση µιας «Επιτροπής Φίλων» - Μεσολόγγι
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Η πραγµατική διαβούλευση, η στήριξη του Μεσολογγίου και η αναγκαία επιστράτευση µιας «Επιτροπής Φίλων»

13 0
14.04.2024

Από το περιεχόμενο του δελτίου Τύπου της 1ης Απριλίου προκύπτει σαφώς πως δεν επρόκειτο για συλλογική απόφαση του Δήμου και των οργάνων του και η πιθανή εξήγηση είναι ότι έγινε περιπτωσιακά, δηλαδή βλέποντας και κάνοντας και το κυριότερο, μια και δεν έγινε με προαποφασισμένη διαδικασία, υποστηριζόμενη από υπαλλήλους του Δήμου, κανείς δεν μπορεί και να επισκοπήσει το σύνολο των απόψεων, προτάσεων και να εξηγήσει την τυχόν επιλογή τους. Ένα επίσης ζητούμενο μιας δημοκρατικής διαβούλευσης είναι και η αξιολόγηση του προηγούμενου προγράμματος του Δήμου, άσχετα αν αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε από διαφορετικές δημοτικές αρχές, για να κριθεί και η επιλογή των έργων, αλλά και η συνεισφορά τους στην βιώσιμη αστική ανάπτυξη.

Από ότι γνωρίζω, τέτοιο έργο που ολοκληρώθηκε, ήταν η ανάπλαση της οδού Κύπρου, με τα γνωστά αποτελέσματα της διατήρησης των αυθαίρετων τσίγκινων κατασκευών, που απειλούν τα κεφάλια όσων περπατούν κατά μήκος της αριστερής πλευράς, προς το λιμάνι, την υψομετρική διαφορά στην απορροή των ομβρίων που οδήγησε στην πλημμύρα οικιών και καταστημάτων στην βορειοδυτική πλευρά, για πρώτη φορά, καθώς και σε άλλα προβλήματα.

Αν λοιπόν η δημοτική αρχή επιθυμεί πράγματι την δημόσια διαβούλευση, για να λαμβάνει υπόψη της την γνώμη των συμπολιτών, ιδίως όταν αποκτά και πλειοψηφική κατεύθυνση επιλογής της μιας ή της άλλης πρότασης, καλό είναι να αποφασίσει, είτε κατά πλειοψηφία, είτε συναινετικά, με τις άλλες δημοτικές παρατάξεις, έναν συγκεκριμένο και οριστικό τρόπο διαδικασίας διαβούλευσης, αλλά επιπλέον πρέπει να παρέχει και στους συμμετέχοντες τις αναγκαίες πληροφορίες για τι μπορεί να γίνει ή όχι. Είναι γνωστό ότι ο Δήμος μας και τα πολεοδομικά του συγκροτήματα περιβάλλονται από ένα υποχρεωτικό θεσμικό κανονιστικό πλαίσιο, που ορίζεται από τις διατάξεις του Εθνικού Πάρκου λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού και από την άλλη μεριά από τα ισχύοντα σχέδια πόλης.

Πολλοί συμπολίτες μας βλέπουν διάφορες δομές ή δραστηριότητες που έχουν αναπτυχθεί, είτε ιδιωτικά, είτε και με συλλογικές αποφάσεις και νομίζουν ότι είναι και νόμιμες και αδειοδοτημένες. Πολλοί πιθανότατα δεν γνωρίζουν ότι ακόμα και το Μουσείο Άλατος, που λειτουργεί σε περιοχή προστασίας της φύσης, ενδεχομένως να μην έχει λάβει........

© ΑΙΧΜΗ


Get it on Google Play