Koulu on siitä ikävä paikka, että se kannustaa tasapäisyyteen, kirjoittaa Tiina Keskinen kolumnissaan.

Minulla on kolme upeaa, aikuista tytärtä. He olivat aikoinaan koulussa ihan hyviä oppilaita mutta eivät koskaan mitään kympin tyttöjä. Koulun mielestä heissä jokaisessa oli selvä MUTTA.

Yksi oli nopea oppimaan MUTTA hän oli ylivilkas eikä jaksanut istua aloillaan ja moitteetta pitkiä koulupäiviä. Toinen oli kiltti perfektionisti MUTTA hän oli ujo eikä kyennyt koulun vaatimaan sosiaalisuuteen. Kolmas oli aktiivinen osallistuja MUTTA hän oli maailmanparantaja eikä osannut pitää suutaan kiinni, kun havaitsi koulussa epäoikeudenmukaisuutta. Kotiin tuli viestejä levottomuudesta, passiivisuudesta, kapinoinnista. Koulu viestitti, että he olivat kyllä kivoja tyttöjä MUTTA hieman vääränlaisia.

Sanoin kasvaville lapsilleni, että kunhan he ottavat muut huomioon, käyttäytyvät kaikin puolin ihmisiksi ja hoitavat velvollisuutensa, niin muuten he saavat olla huoletta juuri sellaisia kuin ovat.

Koulu on siitä ikävä paikka, että se kannustaa tasapäisyyteen. Koulussa oppilailla ei ole varaa sooloilla. Koulussa saadakseen kiitosta täytyy olla kapeasti tietynlainen. Rauhallisuus kuuluu hyvän oppilaan ominaisuuksiin. Täytyy jaksaa istua aloillaan, täytyy kyetä keskittymään ja tekemään nurkumatta aina osuutensa. Kritiikittömyys on ehdoton hyve. Täytyy nyökkäillä ja hymyillä, täytyy olla myötäsukainen ja sopeutuvainen, täytyy miellyttää eikä kyseenalaistaa. Sosiaalisuus on kolmas arvostettu ominaispiirre oppilaassa. Täytyy olla aktiivinen, täytyy osallistua mutta ei liian näkyvästi eikä kuuluvasti. Sosiaalisuuden kanssa täytyy taiteilla, ettei herätä liian vähän tai liian paljon huomiota. Opettaja tykkää sopivasti sosiaalisesta oppilaastaan. Lisäksi hyvän oppilaan tuntomerkkinä on virheettömyys. Oppilaan on syytä välttää virheitä, ylilyöntejä, mokia ja kaikkea äärimmäistä käytöstä, koska sellaista ei koulussa ole tavattu pitää arvossaan.

Kun nyt seuraan aikuisten tyttärieni sijoittumista työelämään, huomaan, että juuri se piirre, jota koulu ei arvostanut, onkin jokaisen persoonallisuuden ydin ja heidän varsinainen supervoimansa. Heistä jokainen on löytänyt luonteelleen sopivaa tekemistä ja saanut työyhteisöissä kiitosta siitä, mistä koulu heitä moitti.

Koulu on niin kapeakatseinen. Varsinkin oppilaidensa luonteiden erilaisuuden sietämisessä se on masentavan kankea. Piristävää olisikin, jos koulun ajatteluun tulisi lisää tuoreita sävyjä. Olisi hienoa, jos koulu rohkeasti laajentaisi ajatustaan siitä, minkälainen ihmisen pitää tai ei pidä olla. Silloin nekin, jotka eivät tunne oloaan kovin kotoisaksi koulussa, saattaisivat löytää oman supervoimansa jo kouluaikanaan.

Kirjoittaja on filosofian maisteri, kolumnisti, sanataideohjaaja ja kirjailija

QOSHE - Sunnuntaivieras | Koulu on oppilaidensa luonteiden erilaisuuden sietämisessä masentavan kankea – näitä neljää ominaisuutta arvostetaan - Tiina Keskinen
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Sunnuntaivieras | Koulu on oppilaidensa luonteiden erilaisuuden sietämisessä masentavan kankea – näitä neljää ominaisuutta arvostetaan

12 1
16.03.2024

Koulu on siitä ikävä paikka, että se kannustaa tasapäisyyteen, kirjoittaa Tiina Keskinen kolumnissaan.

Minulla on kolme upeaa, aikuista tytärtä. He olivat aikoinaan koulussa ihan hyviä oppilaita mutta eivät koskaan mitään kympin tyttöjä. Koulun mielestä heissä jokaisessa oli selvä MUTTA.

Yksi oli nopea oppimaan MUTTA hän oli ylivilkas eikä jaksanut istua aloillaan ja moitteetta pitkiä koulupäiviä. Toinen oli kiltti perfektionisti MUTTA hän oli ujo eikä kyennyt koulun vaatimaan sosiaalisuuteen. Kolmas oli aktiivinen osallistuja MUTTA hän oli maailmanparantaja eikä osannut pitää suutaan kiinni, kun havaitsi koulussa epäoikeudenmukaisuutta. Kotiin tuli viestejä levottomuudesta,........

© Aamulehti


Get it on Google Play