Στο σχολείο δεν μας μάθαιναν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είχε ερωτικές σχέσεις με άνδρες. Η ομοφυλοφιλία ήταν κάτι κακό. Η εικόνα που είχαν οι μικρές κοινωνίες για τους ομοφυλόφιλους, ειδικά στην ελληνική επαρχία, ήταν αυτή ανθρώπων στα όρια του περιθωρίου, γραφικών ή ημίτρελων και, όσο περνούσαν τα χρόνια, κάποιων που είχαν ταξιδέψει Λονδίνο ή Βερολίνο, ιδιαίτερες περσόνες που συναναστρέφονταν με κόσμο που έβγαινε στα μπαρ και κλαμπς της εποχής.

Τα ήθη άλλαξαν, οι άνθρωποι με διαφορετικό προσανατολισμό άρχισαν να βγαίνουν ανοιχτά στον δημόσιο χώρο και να ζουν τη ζωή τους, και πλέον η Βουλή ετοιμάζεται να ψηφίσει τον νόμο για το δικαίωμα στον γάμο και την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια. Αυτή η αντίληψη όμως εξακολουθεί να υπάρχει σε μερίδα συμπολιτών μας. Ότι η ομοφυλοφιλία είναι κακό πράγμα, φρικτό και ανώμαλο. Και άρα το Νέτφλιξ λέει ψέματα, συκοφαντώντας εμάς και το εθνικό μας icon. Μεγάλη συζήτηση έγινε για τις ερωτικές σκηνές του Μ. Αλεξάνδρου με τον Ηφαιστίωνα, μέρες που είναι, και όχι μόνο στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος του κόμματος Νίκη μάλιστα έφερε το Νέτφλιξ σε ερώτησή του στη Βουλή, χαρακτηρίζοντας τη σειρά «τρισάθλια, απαράδεκτη και ανιστόρητη, γεμάτη ανακρίβειες», ότι «παραποιεί την ιστορική αλήθεια για τον Μέγα Αλέξανδρο με στόχο να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού εμφανίζοντάς τον να έχει ερωτικές σχέσεις με τον επιστήθιο φίλο του, Ηφαιστίωνα», ζητώντας να λογοκριθεί. «Στη σειρά, δίνεται μια ψευδεπίγραφη ιστορική αφήγηση για να περάσει υποσυνείδητα η αντίληψη ότι η ομοφυλοφιλία ήταν αποδεκτή στην αρχαιότητα, στοιχείο που δεν έχει καμία βάση», ανέφερε ο κ. Νατσιός. Δεν θα το σχολιάσουμε.

Ούτε κρίνουμε αν είναι καλή ή κακή η σειρά του Νέτφλιξ. Αν μη τι άλλο είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε, εμείς και όλος ο κόσμος, τον Μ. Αλέξανδρο και κυρίως τα θαυμαστά του έργα, τους λόγους για τους οποίους έμεινε στην Ιστορία – ίσως πλέον να είναι και ο μόνος τρόπος να φτάσει η Ιστορία σε τόσο πολλούς ανθρώπους, έστω ως μυθοπλασία, με ιστορικές ανακρίβειες και κακή σκηνοθεσία. Θυμηθήκαμε όμως ότι το 2014 είχε ξαναγίνει θέμα η σχέση των δύο ανδρών, στις ανασκαφές στην Αμφίπολη το 2014, όταν οι αρχαιολόγοι κατέληξαν πως το ταφικό μνημείο υπήρξε προσωπική παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη μνήμη του αγαπημένου του συντρόφου –και όχι απλώς «αγαπημένου και αδελφικού του φίλου»– Ηφαιστίωνα.

«Έστω και σε επίπεδο λαϊκής κουλτούρας, οποιαδήποτε χώρα είχε στα χέρια της τη “μεγαλύτερη ιστορία αγάπης όλων των αιώνων” θα φρόντιζε να την προβάλλει. Όχι εμείς» έγραφε τότε ο Gay Super Hero στη ωραία του στήλη στην Athens Voice, σχολιάζοντας πόσο είχε ενοχλήσει η αναζωπύρωση της συζήτησης για τη σεξουαλικότητα του μεγάλου στρατηλάτη και τον κεντρικό ρόλο που έπαιζαν οι ομοερωτικές σχέσεις στην αρχαία Ελλάδα.

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει κι ένα άλλο άρθρο του Gay Super Hero, στο οποίο σταχυολογεί μερικά αποσπάσματα από τις πηγές, που όχι μόνο επιβεβαιώνουν τις σεξουαλικές σχέσεις του Αλέξανδρου, αλλά δείχνουν και πόσο τρομακτικά ερωτευμένος ήταν. Απόδειξη, το πένθος του μετά τον θάνατο του εραστή και πιο αγαπημένου του προσώπου στον κόσμο. (Έβαλε να σταυρώσουν το γιατρό που τον είχε αναλάβει. Διέταξε τους στρατιώτες να κόψουν τη χαίτη και την ουρά όλων των αλόγων του ιππικού ως ένδειξη πένθους και να γκρεμίσουν τα τείχη όλων των γειτονικών πόλεων. Αμέσως μετά, χωρίς λόγο, εισέβαλε στη χώρα των Κασσιτών και τους σφάγιασε όλους).

Κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα για τον έρωτα του Μ. Αλεξάνδρου προς τον Ηφαιστίωνα:

QOSHE - Έκανε το Νέτφλιξ τον Μέγα Αλέξανδρο γκέι; (ή μία ιστορία αγάπης) - Δημητρα Γκρουσ
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Έκανε το Νέτφλιξ τον Μέγα Αλέξανδρο γκέι; (ή μία ιστορία αγάπης)

6 11
15.02.2024

Στο σχολείο δεν μας μάθαιναν ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είχε ερωτικές σχέσεις με άνδρες. Η ομοφυλοφιλία ήταν κάτι κακό. Η εικόνα που είχαν οι μικρές κοινωνίες για τους ομοφυλόφιλους, ειδικά στην ελληνική επαρχία, ήταν αυτή ανθρώπων στα όρια του περιθωρίου, γραφικών ή ημίτρελων και, όσο περνούσαν τα χρόνια, κάποιων που είχαν ταξιδέψει Λονδίνο ή Βερολίνο, ιδιαίτερες περσόνες που συναναστρέφονταν με κόσμο που έβγαινε στα μπαρ και κλαμπς της εποχής.

Τα ήθη άλλαξαν, οι άνθρωποι με διαφορετικό προσανατολισμό άρχισαν να βγαίνουν ανοιχτά στον δημόσιο χώρο και να ζουν τη ζωή τους, και πλέον η Βουλή ετοιμάζεται να ψηφίσει τον νόμο για το δικαίωμα στον γάμο και την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια. Αυτή η αντίληψη όμως εξακολουθεί να υπάρχει σε μερίδα συμπολιτών μας. Ότι η ομοφυλοφιλία είναι κακό πράγμα, φρικτό και ανώμαλο. Και άρα το Νέτφλιξ λέει ψέματα, συκοφαντώντας........

© Athens Voice


Get it on Google Play