Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå knyttes Norden enda tettere sammen. Etter at Sverige nylig ble NATO-medlem, er Norden i samme allianse for første gang siden Kalmarunionens tid.

Nordkalotten som region

På Nordkalotten har Nordens lokalforeninger i Norge, Sverige og Finland startet et tettere samarbeid som omhandler utviklingen av Nordkalotten som region. Den 23–24 august 2024 avholdes Nordkalottkonferansen i Rovaniemi med visjonene om å gjøre Norden og Nordkalotten bedre og mer bærekraftig. Målet med Nordkalotten er å skape en grenseoverskridende dialog over tid om utvikling og utforskning av nye måter å snakke om samfunnsutvikling på. Vi jobber tett med våre samarbeidspartnere Nordjobb som formidler sesongjobb, bolig og kultur til ungdommer, og Foreningen Nordens ungdom, FNU, som bidrar med å gjøre det enklere å utdanne seg, arbeide og bo i Norden.

Nord-Norge og Nordkalotten

I Nord-Norge er det kun to aktive lokalforeninger i Foreningen Norden; Tromsø og Harstad. Vi ønsker å utvide medlemsmasse i Nord-Norge slik at både Finnmark og Nordland fylke er representert i samarbeidet med Nord-Finland og Nord-Sverige. Leder i Foreningen Norden Tromsø, Ann-Peggy H. Divine inviterer nye medlemmer til Nordkalotten gjennom våre felles nordiske tema. På Nordens dag 23. mars samles Nordkalotten på tvers av Generasjoner kl. 16.00 på Koseverden koselig Cafe, med tema samarbeid og Ung i Nordkalotten.

Personlige kontakter skaper tillit

Sentralt i feiringen av Nordens dag står de langvarige og nære båndene mellom innbyggerne i Norden, som utgjør selve kjernen i fellesskapet. Den tilliten og fortroligheten som preger relasjonene mellom mennesker i Norden danner grunnlaget for alt annet nordisk samarbeid.

Ved å heise de nordiske flaggene, slik vi oppfordrer alle kommuner til å gjøre, og ved å utveksle hilsener med våre nordiske venner på Nordens dag, sender vi et sterkt og tydelig signal om betydningen av det nordiske samholdet. Vi er ikke bare en samling av separate nasjoner, men en region forent i felles verdier og en felles, nordisk samfunnsmodell. Derfor er Nordens dag ikke bare en feiring av vår fortid, men også et løfte om å bygge en enda sterkere og mer integrert nordisk region for fremtiden.

Felles arbeidsmarked 70 år

Det nordiske samarbeidet er omfattende og har lang tradisjon. I 1954 gikk de nordiske landene sammen om at Norden skal være ett arbeidsområde. Alle som bodde i Norden fikk en rett til å søke arbeid i de nordiske nabolandene, og å bli likebehandlet med landets egne borgere.

Dette har betydd enormt mye for mange. Denne politiske beslutningen har bidratt til at Norden for mange føles som hjemme. Uansett hvor urolig det måtte være, i våre nærområder eller ute i verden, vet vi at vi har et nordisk nabolag å støtte oss på.

For mange har det vært helt naturlig å søke studier eller å ta arbeid i et nordisk naboland, blant annet fordi er vi er så mange som kan snakke sammen – på vårt eget språk – på tvers av flere land. Dette gjør Norden til en unik region i internasjonal sammenheng.

Kontakt over grensene, vennskapsforbindelser og kultur- og språkforståelse, gir en plattform å samarbeide på og danner grunnlag for alt annet nordisk samarbeid. Ikke minst når det gjelder sikkerhet og kriseberedskap.

Det er god grunn til å feire alt vi har oppnådd – med en tydelig oppfordring om at det nordiske samarbeidet utvikles i tråd med vår tids utfordringer.

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

QOSHE - Tillit skaper trygghet i Norden - Espen Stedje
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Tillit skaper trygghet i Norden

8 0
23.03.2024

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå knyttes Norden enda tettere sammen. Etter at Sverige nylig ble NATO-medlem, er Norden i samme allianse for første gang siden Kalmarunionens tid.

Nordkalotten som region

På Nordkalotten har Nordens lokalforeninger i Norge, Sverige og Finland startet et tettere samarbeid som omhandler utviklingen av Nordkalotten som region. Den 23–24 august 2024 avholdes Nordkalottkonferansen i Rovaniemi med visjonene om å gjøre Norden og Nordkalotten bedre og mer bærekraftig. Målet med Nordkalotten er å skape en grenseoverskridende dialog over tid om utvikling og utforskning av nye måter å snakke om samfunnsutvikling på. Vi jobber tett med våre samarbeidspartnere Nordjobb som formidler sesongjobb, bolig og kultur til ungdommer, og Foreningen Nordens ungdom, FNU, som bidrar med å gjøre det enklere å........

© Avisa Nordland


Get it on Google Play