Bodø/Glimt

Nå har jeg nettopp sett to fotballkamper i Conference League hvor norske lag var involvert. I den første kampen på Aspmyra tapte Bodø-Glimt 1-2 mot Ajax, mens i den andre kampen vant Molde hele 3-0 borte mot sterke Legia Warszawa i Polen. At Ajax sin seier var et gedigent «ran», er nok de fleste enige om. Etter disse to kampene sitter jeg igjen med noen tanker om forskjellen i spillestil, noe som etter mitt syn var med på å avgjøre begge fotballkampene.

Molde startet angrepene hurtig og vingene kom ofte raskt i «innleggsposisjon» foran motstanderlagets mål, og det før Legia hadde rukket å trekke nok mange spillere ned i sitt forsvar. Bodø-Glimt derimot, startet ofte sine angrep med etter mitt syn, altfor mange tversoverpasninger og «keeperpasninger» slik at Ajax fikk all verdens tid til å trekke hele laget sitt ned rundt egen 16-meter og legge seg «som en vegg». I en slik situasjon skal angriperne være svært nøyaktige med sine småpasninger og løp for å lykkes, noe Glimtspillerne slett ikke maktet i denne kampen. Når en så stort sett ikke har flere enn en spiller som av og til skyter godt fra langt hold, så blir det svært vanskelig å vinne slike kamper, slik jeg ser det.

Denne «langsomme» spillestilen er dessuten etter mitt syn kjedelig å se på, og noe som jeg mener Bodø-Glimt gradvis begynte med etter den flotte 2020-sesongen, hvor superraske angrep var kjennetegnet. Hvorfor ikke prøve å gjenskape dette også i 2024? Den nåværende spillestilen kaller de vel å «dominere kampen», men jeg og flere med meg, ønsker mer fokus på fart og fremdrift i spillet. Jeg er også helt innforstått med at Bodø-Glimt, til tross for denne stilen, har prestert godt i Eliteserien gjennom flere år. Men, når alle motstanderlagene nå etter hvert vet hvordan de alltid velger å spille, så får disse god tid til å trekke hele laget tilbake og «tette igjen» eget forsvar. I hvor mange kamper har vi ikke sett akkurat dette gjennom de siste årene? Selv om laget ofte har klart å slite seg til seire med denne spillestilen, så synes jeg ikke underholdningsverdien alltid har vært like tilfredsstillende. Kanskje er jeg her litt kravstor, men når de klarte det i 2020-sesongen, så skal det vel ikke være umulig med så mange gode spillere, å kopiere det beste fra spillestilen den gang.

Trodde kanskje at med Gaute Helstrup og Jostein Gundersen på plass, ville det gi Bodø-Glimt mer fart fremover, men jeg ser dessverre ingen store forandringer i spillestil fra de seneste årene. Når så Bodø-Glimt i tillegg ble seriemester siste år, er det kanskje vanskelig å komme inn og forandre på en inngrodd spillestil. Jeg håper imidlertid at trenerne foran kommende sesong, også legger vekt på å innøve en alternativ spillestil for å ha «i beredskap», hver gang motstanderlag velger å «tette igjen» eget forsvar.

Så tilbake til siste kamp. Det at denne kampen endte med et ufortjent tap, er nok en blanding av mye uflaks, en feig dommer og udyktighet. Men, her kommer så desidert også spillestilen inn. Hadde Bodø-Glimt slik som Molde, gått hurtig i angrep før motstanderlaget hadde rukket å trekke alle sine utespillere i forsvar, tør jeg å påstå at de hadde vunnet kampen. Flere ganger hadde de muligheten til dette, men ballinnehaver snudde på midtstreken og sentret heller bakover mot egen 16-meter eller på tvers, og det ofte i stedet for å sentre til den som kom «på løp». Når de så endelig kom frem til motstanderlagets felt, var dette så overbefolket at det nesten var umulig å slå pasninger eller prøve på skudd uten å treffe eller bli blokkert av en forsvarer. Da må Bodø-Glimt nesten bare stole på flaks for å lykkes, selv om det i lange perioder stort sett bare var spill mot Ajax sitt mål.

Dette i motsetning til i Moldekampen, hvor spillerne ofte fikk mye bedre plass foran Legiamålet, som en følge av så raskt angrepsspill at motstanderlaget ofte ikke rakk «å komme på plass» med andre enn de fire i forsvarsrekken. Dermed ble det mye rom «å gå i» og til å slå og motta presise pasninger i, noe Moldespillerne utnyttet på en god måte. Jeg håper derfor trenerapparatet i Bodø-Glimt velger å ta med seg det beste fra en slik effektiv spillestil inn i laget sitt videre spill både i Eliteserien og i Europa til sommeren, slik at vi som heier på «de gule» og ikke minst spillerne selv, kanskje slipper en ny slik gedigen og urettferdig nedtur som de fleste av oss opplevde på Aspmyra denne februarkvelden.

For, jeg tror nok mange av oss, når vi får denne kampen mer på avstand, vil verdsette et såpass knepent tap for fotballstorheten Ajax, men bare ikke måten det skjedde på.

Lykke til videre, Bodø-Glimt!

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir