Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg har tidligere skrevet en serie artikler i AN med dette som emne. Foranledningen var planene om bygging av et gigantisk «vikingskip» i Rognanfjæra. Hvordan dette prosjektet «fyker av» vet jeg lite om enda.

Forbildet til dette skipet skulle være Raud den Rames skip på langt over 40 meters lengde og utsmykket slik Snorre beskriver det. Den som har saumfart sagaene finner neppe maken nevnt noe sted verken i skaldekvad eller andre steder. Både Oseberg- og Gokstadskipet er betydelig mindre, bare litt over halvparten så lange.

Men det er faktisk gjort et funn av et kjempemessig langskip (drake) i Danmark – av alle steder. Vi tror til vanlig at det stort sett var norske vikinger som herjet, for eksempel i England. Slik var det ikke, selv om både norske jarler og konger var med på dette. Det var danskekongen Svein Tjugeskjegg og hans etterkommere som startet invasjonen av England, og godt hjulpet av sine norske «leiesoldater», plyndret og brente landet. En av mange som deltok på dette var Olav Haraldsson, bedre kjent som Olav den hellige. Det beskrives i engelske krøniker invasjonsflåter på hundrevis av skip og tusenvis av soldater. Vi må nok anta at de fleste skipene var bygd i Danmark og bemannet med dansker.

Det gikk dårlig for Olav til slutt. Som redusert til en norsk vasall under en av Sveins sønner slo han seg sammen med svenskekongen og utrustet en hær og en flåte mot danskekongen. Han bygde mange skip til formålet. Olavs kongeskip het «Visunden» (bøffelen) og var ifølge Sigvat Skald «et veldig stort skip».

Midt på nittitallet ble det oppdaget at på bunnen av Roskilde Fjord i Danmark lå det ikke mindre enn 10 gamle skip av forskjellige størrelser og typer. (Ragnar Tortveds «knarrer» er rekonstruksjoner av skip fra dette funnet) Det største, og eldste av skipene var et langskip eller «drake» på kanskje over 40 meters lengde. Det hadde plass for 39 roere på hver side! Skipet var svært forseggjort og godt bygget av eik fra områdene rundt Oslofjorden. En av plankene kunne med sikkerhet fortelle at eika den kom fra var felt i 1025 – akkurat på den tiden da Olav bygde sin flåte. Kan dette skipet være kong Olavs kongeskip? Alle historiske og tekniske indisier peker i den retning.

Kort fortalt gikk Olavs opprør fort i vasken. Han rømte til Sverige, fikk samlet seg en flokk som antakelig ble betalt med det siste av hans enorme rikdom, sølvet fra plyndringene i England. Hvordan det gikk da han kom hjem til Norge vet alle.

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

QOSHE - Skipsbygging i Norge i gammel tid - Sigurd Lorentzen
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Skipsbygging i Norge i gammel tid

9 0
02.04.2024

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg har tidligere skrevet en serie artikler i AN med dette som emne. Foranledningen var planene om bygging av et gigantisk «vikingskip» i Rognanfjæra. Hvordan dette prosjektet «fyker av» vet jeg lite om enda.

Forbildet til dette skipet skulle være Raud den Rames skip på langt over 40 meters lengde og utsmykket slik Snorre beskriver det. Den som har saumfart sagaene finner neppe maken nevnt noe sted verken i skaldekvad eller andre steder. Både Oseberg- og Gokstadskipet er betydelig mindre, bare litt over halvparten så........

© Avisa Nordland


Get it on Google Play