Hava Savunma Sistemi (HSS) ‘Komuta Kontrol Aracı’, ‘Mühimmat Taşıma ve Yükleme Aracı’, ‘Radar’ ve ‘Lançer’ unsurlarından oluşan komplike bir yapıdır. Bu sistemlerde en önemli unsuru ‘Radar’ olarak tanımlayabiliriz. Hedeflerin tespiti, teşhisi ve takibi radar sistemleriyle yapılmaktadır. Radarlarla ihtiyaca göre karaya, denize, havaya ve uzaya sinyal gönderilir ve tarama yapılan alandan geri dönen sinyaller incelenerek tehdit unsurları tespit edilir.

HSS’ler radarlar sayesinde düşman unsurlarını tespit, teşhis ve takip ederek ihtiyaç halinde sisteme bağlı çalışan füze sistemleriyle düşmana angaje olurlar. HSS’ler tüm tehditlere karşı aynı düzeyde koruma sağlayamaz. Bu nedenle farklı irtifa ve menzile sahip HSS yapıları oluşturulmaktadır. Bunlardan birincisi “Çok Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi” olarak tanımlanmaktadır. Menzili 8 km ve daha aşağısıdır. Maksimum olarak belirlenen irtifası ise 4-5 km’dir. İkinci sistemimiz “Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi” olarak tanımlanmaktadır. Menzili 10-15 km olup, irtifası maksimum 5-10 km arasındadır. Üçüncü sistemimiz “Orta İrtifa Hava Savunma Sistemi” olarak tanımlanmaktadır. Menzili 15-50 km arası olup, irtifası maksimum 10-15 km arasındadır. Dördüncü ve son sistemimiz “Yüksek İrtifa Hava Savunma Sistemi” olarak tanımlanmaktadır. Diğer sistemlere göre daha ileri menzil ve daha yüksek irtifalarda çalışabilmektedir. Günümüzde bu sistemler sürekli gelişmekte ve sınırlama bulunmamaktadır. İrtifaları 50, 90, 120, 250 ve 400 km olarak belirtebiliriz. Yüksek irtifa hava savunma sistemlerinin en önemli özelliği balistik füzelere karşı etkili olmalarıdır.

Kürecik masum bir radar üssü mü? Kürecik Radar Üssü, 2012 yılında balistik füze saldırılarına karşı Malatya’nın Akçadağ ilçesinde bulunan Kürecik bucağında kurulan bir NATO üssüdür. 2010 yılının Kasım ayında NATO Lizbon zirvesinde, tüm üyeleri kapsayan “Balistik Füze Savunma Sistemi” kurulma kararı alınmış ve bu doğrultuda NATO’nun bir üyesi olan Türkiye kendi topraklarında NATO’yu koruma amaçlı “Erken Uyarı Radarı”nın kurulmasını onaylamıştır. Kurulan radar, ABD menşeili Raytheon Integrated Defance System tarafından geliştirilmiştir ve ayrıca yüksek irtifa aktif elektronik taramalı radar içeren ve uzun menzilli bir Balistik Füze Savunma Sisteminin bir unsurudur.

Kürecik Radar Üssünde konuşlandırılan radar sistemi, “AN/TPY-2” radar gözetim sistemidir. Bu sistem elektromanyetik spektrumun X bandında (8,55–10 GHz) çalışmaktadır. Bu, hedefleri daha net görmesini ve gerçek tehditler ile tehdit olmayanlar arasında daha net ayrım yapmasını sağlamaktadır. AN/TPY-2, iki modda çalışır, ileriye dayalı mod ve terminal modu…

İleriye dayalı modda radar, balistik füzeleri fırlatıldıktan sonra tespit eder. Terminal modunda ise radar, önleyicilerin tehdidi yenmek için alçalan bir füzeye doğru yönlendirilmesine yardımcı olur. Bu sistemin komuta merkezi ise Diyarbakır Hava Üssü’nde konuşludur. Sistemin temel görevi yüksek irtifada alan taraması yaparak, elde ettiği verileri Polonya ve Romanya’da kurulu olan THAAD isimli balistik füze savunma sistemine iletmektir.

ABD, NATO ve AB yetkililerine İran’dan gelecek füze tehdidi yalanını söylemeye devam ediyor!

İran’ın hali hazırda elinde bulunduğu Şahap-3 füzesinin menzili 2.000 km’dir ve geliştirmekte olduğu Şahap-4 ve Şahap-5 füzelerinin menzili 3.500 km’dir. Bu temelde incelediğimizde İran’ın sahip olduğu veya geliştirmekte olduğu füzelerin hiçbirisi ne ABD’yi ne de AB’yi tehdit etmektedir. Peki bu yalan nakaratı neden?

Anadolu Ajansı’nın 5 Mart 2019 tarihli haberine göre ABD, İsrail’e THAAD sistemlerini konuşlandırdı. Yazımızın başında belirttiğimiz THAAD sistemi, radarlardan gelen veriler doğrultusunda lançerden (füze fırlatma sistemi) fırlatılan füzeyle tehdide angaje olan ve imha eden bir sistemdir. Dolayısıyla Kürecik Üssü, İran tehdidine karşı NATO üyesi ülkeleri korumak için değil, İsrail’i korumak için çalışmaktadır.

Kürecik Üssü sadece sözde İran tehdidine karşı mı kuruldu?

Kürecik Üssü’nde konuşlandırılan AN/TPY-2 radar sistemi, füze laçerlerine sahip THAAD sistemiyle koordineli çalışmaktadır. Rusya ve Çin kaynaklı gelebilecek kıtalar arası balistik füzelerin önceden tespitinin sağlanması Kürecik Üssü’nde yer alan AN/TPY-2 radar sistemleri ile mümkün olduğu gibi buradan gelecek veriler ile THAAD konuşlandırılmış ülkelerden bu füzeler önceden imha edilebilmektedir.

Kürecik, sadece İsrail’i korumayıp Türkiye’ye defalarca darbe yapan NATO’yu ve sahibi ABD’yi de korumaktadır. Kürecik Üssü, Türkiye’nin en zor anlarında yanında olan Asya’ya bir ihanettir, Filistin’e bir ihanettir. ABD’nin kavalının peşine takılan sözde Filistin savunucuları ve sözde Müslümanlar şunu iyi bilmeli ki Kürecik üssü sadece Filistin’e ve Asya’ya değil Türkiye’ye de bir ihanettir!

QOSHE - Kürecik Üssü ve ABD’nin kavalına takılanlar - Serdar Aliçavuşoğlu
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kürecik Üssü ve ABD’nin kavalına takılanlar

19 17
11.12.2023

Hava Savunma Sistemi (HSS) ‘Komuta Kontrol Aracı’, ‘Mühimmat Taşıma ve Yükleme Aracı’, ‘Radar’ ve ‘Lançer’ unsurlarından oluşan komplike bir yapıdır. Bu sistemlerde en önemli unsuru ‘Radar’ olarak tanımlayabiliriz. Hedeflerin tespiti, teşhisi ve takibi radar sistemleriyle yapılmaktadır. Radarlarla ihtiyaca göre karaya, denize, havaya ve uzaya sinyal gönderilir ve tarama yapılan alandan geri dönen sinyaller incelenerek tehdit unsurları tespit edilir.

HSS’ler radarlar sayesinde düşman unsurlarını tespit, teşhis ve takip ederek ihtiyaç halinde sisteme bağlı çalışan füze sistemleriyle düşmana angaje olurlar. HSS’ler tüm tehditlere karşı aynı düzeyde koruma sağlayamaz. Bu nedenle farklı irtifa ve menzile sahip HSS yapıları oluşturulmaktadır. Bunlardan birincisi “Çok Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi” olarak tanımlanmaktadır. Menzili 8 km ve daha aşağısıdır. Maksimum olarak belirlenen irtifası ise 4-5 km’dir. İkinci sistemimiz “Alçak İrtifa Hava Savunma Sistemi” olarak tanımlanmaktadır. Menzili 10-15 km olup, irtifası maksimum 5-10 km arasındadır. Üçüncü sistemimiz “Orta İrtifa Hava Savunma Sistemi” olarak tanımlanmaktadır. Menzili 15-50 km arası olup, irtifası maksimum 10-15 km arasındadır. Dördüncü ve son sistemimiz “Yüksek İrtifa Hava Savunma Sistemi” olarak tanımlanmaktadır. Diğer sistemlere göre daha ileri menzil ve daha yüksek irtifalarda çalışabilmektedir. Günümüzde bu sistemler sürekli gelişmekte ve sınırlama bulunmamaktadır. İrtifaları 50, 90, 120, 250 ve 400 km olarak belirtebiliriz. Yüksek irtifa hava savunma sistemlerinin en önemli özelliği balistik füzelere karşı etkili........

© Aydınlık


Get it on Google Play