Vaja, tenia intenció de reprendre l’apassionant polèmica sobre el llenguatge inclusiu amb les meves amigues de l’Institut de les Dones i d’Acció Feminista, però l’Institut d’Estudis Catalans ha parlat, així que s’ha acabat el bròquil: “L’ús del masculí genèric és una característica de la nostra llengua”. Per tant, els andorrans, i no els andorrans i les andorranes. És cert que el document de la Secció Filològica es dedica després a fer la puta i la Ramoneta i proposa certes “estratègies per fer visibles les dones en el discurs,” però –convindran si el llegeixen– sense convicció i de forma més aviat confusa. En fi, que a l’IAD i AF els queden dues opcions: o acatar la màxima autoritat lingüística o declarar-se en rebel·lia, perseverar en l’error i apel·lar al BOE per fer-nos combregar amb les seves supersticions sociolingüístiques. Punt final.
Però la fumera del llenguatge inclusiu ha eclipsat el debat també interessantíssim que plantejava l’Associació en Defensa del Jovent en Risc d’Andorra, que considerava setmanes enrere que unes declaracions de Carine Montaner –“Tenim una construcció bulímica i un mercat de lloguer anorèctic”– banalitzaven aquests greus trastorns. Home, home. Ho fa exactament en la mateixa manera que expressions com l’economia s’ha refredat o es troba en estat comatós o catatònic; no hi ha pitjor cec que qui no vol veure; el populisme és el càncer de la democràcia; aquestes senyores van coixes en filologia, and so on. Metàfores que poden ser més o menys originals, oportunes o eficaces. Però per acusar qui les usa de banalitzar la ceguesa, el càncer o la coixesa calen ganes de sentir-se ofès. Però moltes. I ara, amics i amigues, no hiperventileu.

QOSHE - IEC locuta, causa finita - Andrés Luengo
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

IEC locuta, causa finita

2 0
06.11.2023

Vaja, tenia intenció de reprendre l’apassionant polèmica sobre el llenguatge inclusiu amb les meves amigues de l’Institut de les Dones i d’Acció Feminista, però l’Institut d’Estudis Catalans ha parlat, així que s’ha acabat el bròquil: “L’ús del masculí genèric és una característica de la nostra llengua”. Per tant, els andorrans, i no els andorrans i les andorranes. És cert que el document de la Secció........

© BonDia


Get it on Google Play