Mandag vedtok det israelske parlamentet en lov som tillater regjereringen å stenge utenlandsk media ute. Dette kan skje hvis landets statsminister mener at et medium «underminerer nasjonens sikkerhet». Etter at loven ble vedtatt, tok statsminister Benjamin Netanyahu umiddelbart til Twitter/X. Der lovet han å stoppe nyhetskanalen Al Jazeeras virksomhet i Israel. «Al-Jazeera har skadet Israels sikkerhet, deltatt aktivt i massakren 7. oktober og oppildnet til motstand mot Israelske soldater», skrev Netanyahu. «Terroristskanalen Al-Jazeera skal ikke lenger sende fra Israel. Det er på tide å fjerne Hamas’ talerør fra vårt land».

Den nye loven tillater israelske myndigheter å stenge nyhetskanalens kontorer, konfiskere arbeidsutstyr og blokkere kanalens online-tilgang.

Den er en skam for et land som kaller seg demokrati.

Al Jazeera fordømmer på sin side det de omtaler som «falske beskyldninger» og sier det ikke vil stoppe dem fra å fortsette sin «modige og profesjonelle» nyhetsdekning. Kanalen ble etablert i 1996, har sitt hovedkontor i Qatar og er den største uavhengige nyhetsorganisasjonen i den arabisktalende verden. Internasjonalt er Al Jazeera både respektert og kritisert, og kjent for sin kritiske journalistikk og kamp for menneskerettigheter.

Når Israel nå kaster ut kanalen er de i dårlig selskap med land de ellers ikke identifiserere seg med: Jemen og Sudan har tidligere gjort det samme.

Al Jazeera er i dag en av få internasjonale nyhetsorganisasjoner som har egne kontorer på Gaza og kanalen har vært uvurderlig i sin dekning av krigens konsekvenser.

Det er livsfarlig å være journalist på Gaza. Siden oktober er minst 103 journalister drept, tre av dem jobbet for Al Jazeera, ifølge presseorganisasjonen Reporters Without Borders. Al Jazeera filmet da kanalens bysråsjef fant de døde kroppene til kona, datteren, sønnen og barnebarnet etter at huset de befant seg i ble bombet. En annen av sønnene hans var på jobb for Al Jazeera da bilen presseteamet satt i ble truffet av en israelsk rakett.

Israels nye lov er et flerfrontsangrep på pressefriheten. Den angriper selve kjernen i pressens oppdrag: Plikten og retten til å fortelle hva som skjer. Den knebler en viktig nyhetsformidler og setter allerede utsatte journalistliv i ytterligere fare. I tillegg kan den ha en smitteeffekt og føre til selvsensur hos andre medier. Og den setter en farlig presendes: I ytterste konsekvens kan den brukes på flere internasjonale nyhetsorganisasjoner.

QOSHE - - En skam - Dagbladets Lederavdeling
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

- En skam

12 1
04.04.2024

Mandag vedtok det israelske parlamentet en lov som tillater regjereringen å stenge utenlandsk media ute. Dette kan skje hvis landets statsminister mener at et medium «underminerer nasjonens sikkerhet». Etter at loven ble vedtatt, tok statsminister Benjamin Netanyahu umiddelbart til Twitter/X. Der lovet han å stoppe nyhetskanalen Al Jazeeras virksomhet i Israel. «Al-Jazeera har skadet Israels sikkerhet, deltatt aktivt i massakren 7. oktober og oppildnet til motstand mot Israelske soldater», skrev Netanyahu. «Terroristskanalen Al-Jazeera skal ikke lenger sende fra Israel. Det er på tide å fjerne Hamas’ talerør fra vårt........

© Dagbladet


Get it on Google Play