Det er imponerende utholdenhet og ekte engasjement som preger alle de tusenvis som er opptatt av de grusomme forholdene i Gaza og som krever slutt på Israels krigføring. Dessverre har dette engasjementet ved flere anledninger kommet så sterkt på avveier at det kan slå tilbake på selve saken.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var nøye med å understreke at demonstrasjonsretten er en del av demokratiet, da demonstranter hindret ham i å komme presis til partiets landsstyremøte mandag ettermiddag. Dette er det grunn til å støtte 100 prosent. Ytringsfriheten hviler i høy grad på retten til å gå ut i gatene og gi tydelige beskjeder. Ikke minst må det vært mulig med slike markeringer overfor makthaverne.

Disse rettighetene rager høyt. Under pandemien oppsto det situasjoner der smittevernreglene ble forsøkt brukt for å hindre slike markeringer, men fasiten ble at ytringsfriheten kommer først.

Likevel er det forskjell på ytringsfrihet og det å kanalisere sin harme inn i vold og trakassering. Medier24 meldte i påskeuka at en TV 2-reporter ble lagt i bakken av demonstranter som protesterte mot at Israel fikk spille en aldersbestemt landskamp i fotball i Skien. En fotograf ble også angrepet.

To dagbladreportere ble antastet utenfor Stortinget under en demonstrasjon i begynnelsen av mars. De ble fysisk angrepet, spyttet etter og demonstranter forsøkte også å ta mobiltelefonen fra en av journalistene. Saken ble anmeldt, men er henlagt uten etterforskning. Både denne hendelsen og saken i Skien er filmet.

Vi husker også at Frp-leder Sylvi Listhaug ble utsatt for trakasserier under en spasertur i Oslo sentrum. Andre politikere og ansatte på Stortinget har også hatt ubehagelige erfaringer. Det samme har NRK-ansatte, under de regelmessige demonstrasjonene utenfor NRKs hovedkvarter i Oslo.

I sitt årlige rundskriv skriver Riksadvokaten at «påtalemyndigheten skal bidra til å sikre en fri og uavhengig presse ved å sørge for adekvat etterforsking og nedleggelse av tilstrekkelig strenge påstander for domstolene ved trusler eller vold mot representanter for pressen. I et demokratisk samfunn er dette av grunnleggende betydning». Det samme gjelder selvfølgelig når statsmaktene utsettes for lignende angrep.

Det kan i mange tilfeller virke som noen av disse aksjonene mangler struktur og ansvarlige ledere, men hver enkelt demonstrant har også ansvar for at aksjonene ikke utarter.

Ytringsfrihet er vakkert, men når den går over i vold og selvrettferdig harme gir det stikk motsatt inntrykk. Volden i Gaza må stoppes, men det må også aggressiviteten på norske gater og torg.

QOSHE - Stopp volden - Dagbladets Lederavdeling
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Stopp volden

9 1
09.04.2024

Det er imponerende utholdenhet og ekte engasjement som preger alle de tusenvis som er opptatt av de grusomme forholdene i Gaza og som krever slutt på Israels krigføring. Dessverre har dette engasjementet ved flere anledninger kommet så sterkt på avveier at det kan slå tilbake på selve saken.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) var nøye med å understreke at demonstrasjonsretten er en del av demokratiet, da demonstranter hindret ham i å komme presis til partiets landsstyremøte mandag ettermiddag. Dette er det grunn til å støtte 100 prosent. Ytringsfriheten hviler i høy grad på retten til å gå ut i gatene og gi tydelige beskjeder. Ikke minst........

© Dagbladet


Get it on Google Play