No és estrany que un sector de Junts per Catalunya no desitgés el pacte amb el PSOE per investir Pedro Sánchez. I és comprensible que una part del partit desconfiï de l’acord i dels extrems que s’hi han escrit, perquè ni que hi hagués tota la voluntat del món per complir allò que s’ha signat, les circumstàncies que s’aniran trobant en el camí -moltes d’elles ara desconegudes- poden fer impossible alguns punts concrets, començant per l’amnistia. Aquesta és una de les grans diferències entre l’antiga Convergència, on tothom anava a toc de xiulet i ai de qui s’atrevís a plantar cara al pare de l’invent, i l’actual JxCat, on les famílies (bàsicament dues) no desaprofiten cap ocasió per elevar les diferències a l’opinió pública sense gaire vergonya. Durant la presidència d’Artur Mas es van començar a remoure els fonaments de l’edifici perquè el lideratge no era com havia estat anteriorment (de Jordi Pujol només n’hi ha un) i amb l’ascens i simulada caiguda de Carles Puigdemont, les divisions s’han fet més evidents que mai. No és que abans no n’hi hagués, ni tampoc que la resta de partits n’estiguin lliures, ni que les diferències internes siguin negatives, però la sensació de manca d’ordre a Junts no li fa cap favor.

Jordi Turull sabia dues coses quan va començar la guerra amb Laura Borràs: que no seria fàcil i que ell guanyaria. El que potser no pensava el secretari general del partit és que seria tan llarga i costosa i que una vegada sentenciada Borràs, les batalles semblarien eternes. El darrer episodi ha estat el d’Aurora Madaula, mà dreta de la presidenta de Junts i secretària segona de la Mesa del Parlament, que no ha dubtat ni un instant a llençar acusacions de «violència silenciosa» i «assetjament parlamentari» a companys seus de partit. La denúncia ha aixecat un malestar considerable i la comissió de garanties (l’organisme que estudia aquests casos) ja té tres expedients per investigar: el que ha presentat Madaula, un altre d’una vintena de diputats que consideren que es tracta de discrepàncies polítiques i el tercer de la sectorial de Feminisme i Igualtat de Junts que creu que la diputada està fent un «ús polític» de l’acusació. No recordo haver vist mai un afer d’aquestes característiques en cap comissió de garanties de cap partit polític.

Aquest és el nou dard enverinat llençat des de dins de Junts per Catalunya. Tant és així que la presidenta del Parlament, Anna Erra, ja ha ensenyat on és la porta de sortida a Madaula i ha evidenciat falta de confiança. De fet, qui la va avalar en el seu moment va ser Borràs i no Erra, que ara té l’argument perfecte per demanar-li que plegui, malgrat que la decisió final està només en mans d’Aurora Madaula. Hi ha diverses incògnites que planegen sobre aquest cas. ¿Les acusacions de la diputada es produeixen perquè hi ha alguna cosa del que diu que és certa? La reacció interna immediata de 22 dels 32 diputats del grup pot donar alguna pista. ¿La indignació és causa del canvi en el text que ella havia consensuat amb altres grups parlamentaris? Si fos així, l’acusació no seria proporcional al fet que la desencadena. ¿És una estratègia del sector Borràs, per evidenciar la divisió interna en una nova fuetada a Turull? Aquesta posaria de manifest que seria una «fuetada» a la desesperada. Allò de morir matant.

Però mentre el partit dedica hores a aquesta història, les deixa de destinar a allò que més li urgeix: organitzar-se de cara a unes pròximes eleccions autonòmiques; reposicionar-se entre l’electorat per esgarrapar el màxim de suports; escenificar que té un projecte més enllà de l’independentisme i buscar una centralitat que li permeti demostrar que torna a ser decisiu en la política espanyola i, de retruc, la catalana. Junts necessita temps. Un temps que no té perquè el seu principal contrincant, Esquerra, li porta molt d’avantatge i la data de les eleccions està en mans de Pere Aragonès i, malgrat que Salvador Illa també hi té alguna cosa a dir, és el president de la Generalitat qui té el poder de decidir. I no tinc cap dubte que convocarà en el moment que més el beneficiï a ell i, si pot, que més perjudiqui Junts.

QOSHE - Junts necessita un temps que no té - Josep Callol
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Junts necessita un temps que no té

3 0
03.12.2023

No és estrany que un sector de Junts per Catalunya no desitgés el pacte amb el PSOE per investir Pedro Sánchez. I és comprensible que una part del partit desconfiï de l’acord i dels extrems que s’hi han escrit, perquè ni que hi hagués tota la voluntat del món per complir allò que s’ha signat, les circumstàncies que s’aniran trobant en el camí -moltes d’elles ara desconegudes- poden fer impossible alguns punts concrets, començant per l’amnistia. Aquesta és una de les grans diferències entre l’antiga Convergència, on tothom anava a toc de xiulet i ai de qui s’atrevís a plantar cara al pare de l’invent, i l’actual JxCat, on les famílies (bàsicament dues) no desaprofiten cap ocasió per elevar les diferències a l’opinió pública sense gaire vergonya. Durant la presidència d’Artur Mas es van començar a remoure els fonaments de l’edifici perquè el lideratge no era com havia estat anteriorment (de Jordi Pujol només n’hi ha un) i amb l’ascens i simulada caiguda de Carles Puigdemont, les divisions s’han fet més........

© Diari de Girona


Get it on Google Play