El sector lleter, més concretament les explotacions ramaderes, ha estat històricament sotmès a moltes batzegades, i no només per part del mercat o per part de la indústria. Sinó també per part de la mateixa Unió Europea, que a través de la seva política agrària comunica –PAC– ha imposat mesures molt controvertides. Com la que en el passat va establir quotes lleteres que en la pràctica van abocar al tancament moltes petites i mitjanes explotacions, incapaces de garantir la vialitat del negoci quan van haver de rebaixar la producció. D’aquells topalls imposats per Brussel·les només en van sobreviure precisament les explotacions més grosses, afavorint una vegada més els més poderosos i escanyant, en canvi, els petits productors d’una activitat essencial com ho és qualsevol que estigui vinculada al sector primari. Però la lluita contra els costos i la dictadura de les grans indústries a l’hora de pagar la llet en origen es manté al llarg dels anys i continua essent un dels grans problemes del sector.

Per incidir en aquesta problemàtica, el Departament d’Acció Climàtica del govern de la Generalitat acaba d’habilitar una eina per tal que els productors puguin saber de forma ben exacta quin és el cost real de la llet que posen al mercat. L’objectiu final és ajudar els ramaders per tal que en cap cas hagin de vendre per sota del que els costa produir cada litre i evitar d’aquesta manera que les granges es vegin obligades a cessar l’activitat. Es tracta concretament d’un mòdul que es pot trobar a dins de l’aplicació de mòbil Gestió Telemàtica Ramadera –GTR– i que també podrà servir per reforçar la posició negociadora dels ramaders a l’hora d’establir els preus amb les empreses que la compren i després la distribueixen i perquè no hi hagi tant diferència amb el preu final que es cobra als consumidors. Paral·lelament, el govern català assegura que no baixarà la guàrdia pel que fa a les inspeccions destinades a detectar comportaments abusius. Vivim en una societat que cada vegada valora més els productes de proximitat, sobretot pel que fa a l’alimentació, i és en aquest sentit que el sector lleter mereix màxima atenció.

QOSHE - Present, passat i futur del sector lleter - Xavier Sala Puig
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Present, passat i futur del sector lleter

13 0
27.11.2023

El sector lleter, més concretament les explotacions ramaderes, ha estat històricament sotmès a moltes batzegades, i no només per part del mercat o per part de la indústria. Sinó també per part de la mateixa Unió Europea, que a través de la seva política agrària comunica –PAC– ha imposat mesures molt controvertides. Com la que en el passat va establir quotes lleteres que en la pràctica van abocar al tancament moltes petites i mitjanes explotacions, incapaces de garantir la vialitat del negoci quan van haver de rebaixar la producció.........

© El Punt Avui


Get it on Google Play