Η 6η «διαβολοβδομάδα» και πρώτη back to back όλων των εποχών, ξεκαθάρισε αρκετά το τοπίο, όσον αφορά την τύχη των δύο ελληνικών ομάδων στην εφετινή διοργάνωση. Μεγάλος θριαμβευτής της, ο Παναθηναϊκός, που με δύο πειστικές εμφανίσεις (περισσότερο απέναντι στην Μονακό και λιγότερο κόντρα στην Εφές) και ισάριθμες νίκες, «στρογγυλοκάθισε» στην 4η θέση (σε ισοβαθμία με την Φενερμπαχτσέ, την οποία υποδέχεται σε 20 μέρες στο ΟΑΚΑ) και πλέον ατενίζει με περισσή αισιοδοξία την συνέχεια και αρχίζει να «κυκλώνει» το πλεονέκτημα έδρας.

Αντίθετα, ο Ολυμπιακός γνώρισε την 6η εφετινή του ήττα σε ισάριθμα ματς απέναντι σε ισπανικές ομάδες (πέρυσι είχε ρεκόρ 7-1) και μέσα σε μία εβδομάδα, από την 4η θέση υποχώρησε την 7η, μένοντας για πρώτη φορά δύο νίκες πίσω από τον «αιώνιο αντίπαλό» του (τον οποίο έχει νικήσει εκτός έδρας) και μία μακριά από την εξάδα, που οδηγεί απευθείας στα playoffs (χωρίς την διαδικασία των play in).

Αυτό το «ερυθρόλευκο» 0/2, μάλιστα, ήταν η πρώτη «διαβολοβδομάδα» χωρίς νίκη στην διάρκεια της 2ης θητείας του Γιώργου Μπαρτζώκα (στην πρώτη το format ήταν διαφορετικό) στο «λιμάνι».

Πάμε, όμως, να κάνουμε τον καθιερωμένο απολογισμό των πεπραγμένων των εκπροσώπων του ελληνικού μπάσκετ στην Euroleague, για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, αρχίζοντας από τα πιο φρέσκα κουλούρια που μας έρχονται από την Χώρα των Βάσκων.

Αν και το 2/2 της προηγούμενης εβδομάδας δεν συνδυάστηκε με κάποιο σπουδαίο μπάσκετ, η νίκη επί της Μονακό, η πρώτη εφετινή πολύ πειστική εμφάνιση του ΜακΚίσικ, που είναι ένας παίκτης που προσδίδει μία έξτρα διάσταση στο παιχνίδι της ομάδας, καθώς και οι καλές προπονήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα χωρίς απουσίες, δημιούργησαν κλίμα σταδιακής επαναφοράς στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο.

Τόσο σε επίπεδο αποτελεσμάτων και βαθμολογικής ανάκαμψης, όσο και από πλευράς βελτίωσης του αγωνιστικού προσώπου που παρουσιάζει και του μπάσκετ που παίζει στην εφετινή σεζόν ο Ολυμπιακός.

Δυστυχώς, οι παραπάνω προσδοκίες διαψεύστηκαν στο πρόσφατο ταξίδι στην Ιβηρική, όπου οι δευτεραθλητές Ευρώπης παρουσιάστηκαν αρχικά κατώτεροι των περιστάσεων, που απορρέουν από την στόχευση σε νίκη στην έδρα της 2ης στην βαθμολογία, Μπαρτσελόνα (78-86) και εν συνεχεία «αποκαρδιωτικοί» για να προβάλλουν αντίσταση σε έναν αντίπαλο όπως η Μπασκόνια (69-80), που δεν προκαλεί φόβο και σίγουρα έχει πολλή μικρότερη ποιότητα στο ρόστερ της.

Με αυτά και με εκείνα, οι Πειραιώτες επέστρεψαν στην βάση τους με άδεια χέρια, με βαθμολογική υποχώρηση, αλλά το κυριότερο με ένα αγωνιστικό limit down στην Βιτόρια, που σίγουρα προκάλεσε μεγάλο προβληματισμό στον οργανισμό και απογοήτευση στις τάξεις των φίλων του.

Από το περασμένο καλοκαίρι κι εντεύθεν, άλλωστε και παρά την απώλεια του Βεζένκοβ και την εξώθηση του Σλούκα στην πόρτα της εξόδου, ποτέ ο επίσημος Ολυμπιακός δεν επικοινώνησε ότι αναγκαστικά η ομάδα θα μπει στην διαδικασία της διαφοροποίησης των στόχων της στην Ευρώπη και ο σχεδιασμός της νέας σεζόν έγινε με στόχο την επιστροφή στο Final 4. Εκεί που οι «ερυθρόλευκοι» βρέθηκαν τα δύο τελευταία χρόνια, διεκδικώντας το τρόπαιο.

Για την ώρα, όμως και με την regular season να βρίσκεται λίγο μετά το 60% της διαδρομής, τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα ήθελε ο Γιώργος Μπαρτζώκας (ζήτησε συγνώμη για τα αρνητικά αποτελέσματα από τους φιλάθλους που ακολούθησαν την αποστολή). Την δεδομένη στιγμή, όμως, δεν ωφελεί να σταθούμε τόσο πολύ στις αιτίες, πολύ απλά γιατί τίποτε δεν έχει κριθεί και φυσικά δεν έχει επέλθει και καμία καταστροφή.

Ωστόσο, όσο περνάει ο καιρός μοιάζει ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι από την διετία που κατά καθολική αναγνώριση έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη, ο Ολυμπιακός έχει μεταβεί σε μία σεζόν που το παιχνίδι του είναι προβλέψιμο και δεν εμπνέει, παρ’ ότι παίζει αδιαμφισβήτητα την καλύτερη άμυνα στην Euroleague (μ.ο. 73,5π.)!

Ταυτόχρονα, όμως, σκοράρει και τους λιγότερους πόντους στην διοργάνωση (μ.ο. 75,7π. στα 40’, γιατί αν υπολογίσουμε και τις δύο παρατάσεις είναι 16ος), εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το περιφερειακό σουτ και κάποιες φορές αγκομαχεί για να ξεπεράσει ακόμη και τους 70 πόντους (έχει μείνει κάτω από το συγκεκριμένο φράγμα σε 5 παιχνίδια)!

Κι όλα αυτά, υποπίπτοντας σε σχετικά λίγα λάθη (4ος με μ.ο. 11,7) και όντας 3ος στις ασίστ (μ.ο. 19,5) κι έχοντας στα χαρτιά μία εξαιρετική «πεντάδα» ψηλών και φυσικά για τις θέσεις “4” (Πίτερς, Πετρούσεφ και Σίκμα) και “5” (Φαλ και Μιλουτίνοφ) .

Το μόνο σίγουρο, λοιπόν, είναι ότι με βάση το δείγμα που έχει παρουσιάσει στις πρώτες 21 αγωνιστικές, ο Ολυμπιακός δεν είναι ομάδα Final 4. Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν μπορεί να μπει στα playoffs (αυτός είναι πλέον ο στόχος και επικοινωνείται και επίσημα) και να διεκδικήσει την πρόκρισή του στο Βερολίνο με μειονέκτημα έδρας. Και μπορεί να το κάνει (στην θεωρία) και το έχει καταφέρει στο παρελθόν (στην πράξη).

Για να το κάνει, όμως, πρέπει να δείξει πράγματα στο παρκέ. Πρέπει να παρουσιάσει κάτι λίγο διαφορετικό στην επίθεση για να σκοράρει περισσότερο, δηλαδή να διαφοροποιήσει λίγο το πλάνο του και να γίνει λιγότερο προβλέψιμος.

Αυτό μέχρι στιγμής δεν συμβαίνει κι επειδή αυτές οι συνήθειες «χτίζονται» τα καλοκαίρια και όχι μεσούσης της σεζόν και με τον χρόνο να μετράει αντίστροφα, οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του.

Αυτά ισχύουν σήμερα. Το αύριο και το μεθαύριο δεν το ξέρουμε. Αλλά εδώ θα είμαστε να το δούμε και να το αξιολογήσουμε...

Η αλήθεια είναι ότι με ένα τόσο ποιοτικό ρόστερ, που αρχικά κόστιζε περί τα 18 εκατομμύρια Ευρώ για παίκτες και προπονητικό staff και με την προσθήκη του Ναν έφτασε το «εικοσάρικο», ήταν δεδομένο ότι κάποια στιγμή, ο «εξάστερος» θα έβρισκε «χημεία» και ομοιογένεια, θα γινόταν ομάδα και θα αγωνιζόταν με βάση τις δυνατότητες των συνολικά 12 πολύ ηχηρών μετεγγραφών που έγιναν το καλοκαίρι.

Το μπάσκετ, άλλωστε, είναι δίκαιο άθλημα, ο Εργκίν Αταμάν (μόνο χθεσινός δεν είναι) είναι... μανούλα στην διαχείριση ισχυρών προσωπικοτήτων και στην προετοιμασία ομάδων με υψηλούς στόχους, ενώ οι περισσότεροι παίκτες που ήρθαν είχαν πολύ αυξημένο κίνητρο για κάτι σπουδαίο.

Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την δίψα του κόσμου για την ολική επαναφορά του μπασκετικού Παναθηναϊκού στις επιτυχίες μετά από δύο στείρες χρονιές αλλά με την «κάψα» του διοικητικού ηγέτη της ομάδας να επενδύσει σε ένα project που θα παντρέψει τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΚΑ με την δημιουργία μίας ομάδας που θα διεκδικήσει και πάλι ευρωπαϊκούς τίτλους, έβαλαν τα θεμέλια για την σταδιακή μεταμόρφωση των «πρασίνων».

Μέχρι εδώ όλα καλά χωρίς κάτι να προκαλεί τεράστια έκπληξη σχετικά με την πορεία του του «τριφυλλιού», που τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Δεκέμβρη, έμοιαζε από φυσιολογική έως το όριο της υπέρβασης, αν λάβουμε υπ' όψιν μας τους τραυματισμούς των Μήτογλου, Παπαπέτρου και Ερνανγκόμεθ (στην αυγή του 2024, στην σχετική λίστα προστέθηκε και ο Βιλντόζα) και το μουδιασμένο ξεκίνημα.

Άλλωστε, στο ρόστερ υπάρχει περίσσιο απόθεμα ποιότητας, αθλητικότητας και μεγέθους, ενώ η έξτρα προσθήκη του Ναν, προσέδωσε instant scoring με μεγάλη συνέπεια και ταχύρρυθμη προσαρμογή. Κάπως έτσι, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός, που εδραιώθηκε σταδιακά στην 8άδα (ο αρχικός στόχος ήταν η επιστροφή στα playoffs), άρχισε να πατάει καλύτερα στα πόδια του και να χρειάζεται μία έξτρα σταθερά για την υπέρβαση της 4άδας.

Αυτή η σταθερά, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι προέρχεται μέσα από την εντυπωσιακή βελτίωση που παρουσιάζει στο αμυντικό κομμάτι, η οποία έχει αρχίσει να γίνεται ιδιαίτερα αισθητή από το παιχνίδι απέναντι στην Ρεάλ και μετά. Μέχρι τις 20 Δεκέμβρη, όταν ο Μάριο Χεζόνια (19π. & 4κλ.) ηγήθηκε του «διπλού» της «βασίλισσας» (78-90) στο ΟΑΚΑ και εν συνεχεία έδωσε ραντεβού στους οργανωμένους οπαδούς για του χρόνου, οι «πράσινοι» δέχονταν κατά μ.ο. 80,5 πόντους, ένα νούμερο το οποίο αυξήθηκε ελαφρώς (μ.ο. 81,2π.) μετά τις δύο διαδοχικές νίκες σε Λιόν και Μόντε Κάρλο.

Ειδικότερα εκείνη επί της Μονακό, όμως και κυρίως λόγω του τρόπου με τον οποίο προήλθε (ανέτρεψε μία διαφορά 15 πόντων στο 2ο μέρος κι «έκλεψε» το «διπλό» με buzzer beater του Γκριγκόνις στη λήξη), αποτέλεσε το “turning point” της σεζόν.

Έκτοτε, η αμυντική απόδοση των παικτών του Αταμάν έχει βελτιωθεί τόσο πολύ, που στις τελευταίες 6 αγωνιστικές ο «εξάστερος» δέχεται τους λιγότερους πόντους στην διοργάνωση (μ.ο. 71,3π.). Αν το μέγεθος και η αθλητικότητα των παικτών του, όμως, εξηγούν εν πολλοίς το παραπάνω κατόρθωμα, εκείνο το οποίο εκπλήσσει θετικά έχει να κάνει με την πρωτόγνωρη διάθεση και πνευματική αποδοχή ότι η διαφορά θα γίνει από τα μετόπισθεν.

Όπως η θυσία και η ολοκληρωτική αφοσίωση του Τζέριαν Γκραντ στο μαρκάρισμα των Λάρκιν και Τζέιμς πρέπει να αξιολογηθεί λαμβάνοντας υπ' όψιν τον βαθμό δυσκολίας του εγχειρήματος, τον χρόνο που ο Αμερικανός πέρασε στο παρκέ (μ.ο. 34,0') αλλά και την διαφορά των μόλις 48 ωρών από τις δύο αναμετρήσεις με Εφές και Μονακό, η ίδια και ίσως ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα πρέπει να αποδοθεί στην χαμηλότερο παθητικό της σεζόν απέναντι στους Μονεγάσκους.

Η ομάδα του Σάσα Ομπράντοβιτς ρίχτηκε στην μάχη της εφετινής διοργάνωσης με αποκλειστικό στόχο την επιστροφή στο Final 4 και ειδικότερα μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ, ξαναήρθε στην Αθήνα για να αποτρέψει το 0/2 με τον Παναθηναϊκό και να αποφύγει το μειονέκτημα στο άκρως πιθανό σενάριο των πολλαπλών ισοβαθμιών.

Το γεγονός ότι μία τόσο αθλητική ομάδα, που κυριάρχησε στα επιθετικά ριμπάουντ (σε αυτό βοήθησε και η τακτική των συνεχόμενων hedge-out), πραγματοποίησε την χειρότερη εφετινή της εμφάνισή και διασύρθηκε για πρώτη φορά στο ΟΑΚΑ, λέει πολλά για κατάσταση στην οποία βρίσκεται το «τριφύλλι» (7 νίκες στα τελευταία οκτώ ματς) και τις υποσχέσεις που αφήνει για την εξέλιξη της σεζόν.

Κακά τα ψέματα, όταν με 15 λάθη και τέσσερα λιγότερα ριμπάουντ, κερδίζεις με +25 την Μονακό (88-63) και την αφήνεις ουσιαστικά τρεις νίκες πίσω σου, τότε πλέον δεν μπορείς παρά να στοχεύεις στο πλεονέκτημα έδρας. Σε πρώτη φάση τουλάχιστον... Ειδικότερα από την στιγμή που ο MVP, Ματίας Λεσόρ (23π., 8ρ., 5ασ. & 3κλ. με 9/10 σουτ) ξαναμπαίνει σε beast mode και ο Ερνανγκόμεθ (10π. & 3ρ. με 2/4 τριπ.) βγάζει μετά από καιρό λίγα ψήγματα από τις σπουδαίες του δυνατότητες...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!

QOSHE - Ολυμπιακός: Από το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη, σε μία εντελώς προβλέψιμη εικόνα! - Αντώνης Καλκαβούρας
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ολυμπιακός: Από το καλύτερο μπάσκετ στην Ευρώπη, σε μία εντελώς προβλέψιμη εικόνα!

14 15
14.01.2024

Η 6η «διαβολοβδομάδα» και πρώτη back to back όλων των εποχών, ξεκαθάρισε αρκετά το τοπίο, όσον αφορά την τύχη των δύο ελληνικών ομάδων στην εφετινή διοργάνωση. Μεγάλος θριαμβευτής της, ο Παναθηναϊκός, που με δύο πειστικές εμφανίσεις (περισσότερο απέναντι στην Μονακό και λιγότερο κόντρα στην Εφές) και ισάριθμες νίκες, «στρογγυλοκάθισε» στην 4η θέση (σε ισοβαθμία με την Φενερμπαχτσέ, την οποία υποδέχεται σε 20 μέρες στο ΟΑΚΑ) και πλέον ατενίζει με περισσή αισιοδοξία την συνέχεια και αρχίζει να «κυκλώνει» το πλεονέκτημα έδρας.

Αντίθετα, ο Ολυμπιακός γνώρισε την 6η εφετινή του ήττα σε ισάριθμα ματς απέναντι σε ισπανικές ομάδες (πέρυσι είχε ρεκόρ 7-1) και μέσα σε μία εβδομάδα, από την 4η θέση υποχώρησε την 7η, μένοντας για πρώτη φορά δύο νίκες πίσω από τον «αιώνιο αντίπαλό» του (τον οποίο έχει νικήσει εκτός έδρας) και μία μακριά από την εξάδα, που οδηγεί απευθείας στα playoffs (χωρίς την διαδικασία των play in).

Αυτό το «ερυθρόλευκο» 0/2, μάλιστα, ήταν η πρώτη «διαβολοβδομάδα» χωρίς νίκη στην διάρκεια της 2ης θητείας του Γιώργου Μπαρτζώκα (στην πρώτη το format ήταν διαφορετικό) στο «λιμάνι».

Πάμε, όμως, να κάνουμε τον καθιερωμένο απολογισμό των πεπραγμένων των εκπροσώπων του ελληνικού μπάσκετ στην Euroleague, για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε, αρχίζοντας από τα πιο φρέσκα κουλούρια που μας έρχονται από την Χώρα των Βάσκων.

Αν και το 2/2 της προηγούμενης εβδομάδας δεν συνδυάστηκε με κάποιο σπουδαίο μπάσκετ, η νίκη επί της Μονακό, η πρώτη εφετινή πολύ πειστική εμφάνιση του ΜακΚίσικ, που είναι ένας παίκτης που προσδίδει μία έξτρα διάσταση στο παιχνίδι της ομάδας, καθώς και οι καλές προπονήσεις που έγιναν το τελευταίο διάστημα χωρίς απουσίες, δημιούργησαν κλίμα σταδιακής επαναφοράς στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο.

Τόσο σε επίπεδο αποτελεσμάτων και βαθμολογικής ανάκαμψης, όσο και από πλευράς βελτίωσης του αγωνιστικού προσώπου που παρουσιάζει και του μπάσκετ που παίζει στην εφετινή σεζόν ο Ολυμπιακός.

Δυστυχώς, οι παραπάνω προσδοκίες διαψεύστηκαν στο πρόσφατο ταξίδι στην Ιβηρική, όπου οι δευτεραθλητές Ευρώπης παρουσιάστηκαν αρχικά κατώτεροι των περιστάσεων, που απορρέουν από την στόχευση σε νίκη στην έδρα της 2ης στην βαθμολογία, Μπαρτσελόνα (78-86) και εν συνεχεία «αποκαρδιωτικοί» για να προβάλλουν αντίσταση σε έναν αντίπαλο όπως η Μπασκόνια (69-80), που δεν προκαλεί φόβο και σίγουρα έχει πολλή μικρότερη ποιότητα στο ρόστερ της.

Με αυτά και με εκείνα, οι Πειραιώτες επέστρεψαν στην βάση τους με άδεια χέρια, με βαθμολογική υποχώρηση, αλλά το κυριότερο με ένα αγωνιστικό limit down στην Βιτόρια, που σίγουρα προκάλεσε μεγάλο προβληματισμό στον οργανισμό και απογοήτευση στις τάξεις των φίλων του.

Από το περασμένο καλοκαίρι κι εντεύθεν, άλλωστε και παρά την απώλεια του Βεζένκοβ και την εξώθηση του........

© gazzetta


Get it on Google Play