Cumhur İttifakı’nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Haliç Kongre Merkezi’nde medya yöneticileri ile buluştu. Kurum basının karşısına Ak Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ile birlikte geçti. Türkiye Yüzyılı İstanbul Vizyonu Medya Buluşması’nda ben de davetliler arasındaydım.

Murat Kurum’la ilgili izlenimlerimle başlayıp söyledikleriyle devam etmek istiyorum. Kendisini kararlı ve enerjisini oldukça yüksek gördüm. Seçimle ilgili motivasyonu yerindeydi. Ne yapmak istediğini net ifadelerle ortaya koydu. Haksız yöneltilen eleştirilere karşı tavrı netti. Hedefine odaklanmış bir görüntüsü vardı.

Salonda televizyon, gazete ve dijital medya genel yayın yönetmenlerinin ağırlıkta olduğu bir topluluk vardı. Dikkatimi çeken iktidara mesafeli muhalif çizgide yayın yapanların da davetliler arasında olmasıydı.

Ruşen Çakır, Serdar Akinan, Mehmet Ocaktan, Mustafa Kurdaş gözüme ilk ilişenlerdi. HalkTV, FoxTV, KRT, Sözcü, Birgün, Karar, Milli Gazete, Medyascop da masadaydılar.

Kurum, konuşmasına 11 ilimizi sarsan depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza baş sağlığı dileyerek başladı.

“Bir yıl önce asrın felaketinde 53 bin 537 canımızı kaybederek çok büyük bir acı yaşadık. Bugün bir yandan bu acıyı kalbimizin derinlerinde taşıyoruz. Ama bir yandan da afetzede kardeşlerimizi yeni sıcak ve güvenli yuvalarına kavuşturmanın mutluluğunu hissediyoruz.” sözleriyle büyük afetin izlerinin silinmesi için verdiği mücadeleye de atıf yaptı.

Kurum, İstanbul'u öznesine alan 10 temel projesini anlattı. Kurum, İstanbul’un karmaşasına, sistemsizliğine dair insanların yaşamış olduğu derin bir bıkkınlık halini gördüğünü ifade etti.

Kentsel dönüşümden, ulaşıma, su yönetiminden, taksi meselesinden, sokak hayvanlarına kadar şehir için problem teşkil eden en önemli başlıkları tek tek sıraladı.

Ulaşımda, “Uğraştıran Değil Ulaştıran İstanbul” sloganıyla sağlıklı işleyen bir ulaşım sistemi vaat etti.

Afetlere dirençli İstanbul en önemli önceliğiydi. Konuşmasının önemli bir bölümünü bu konuya ayırdı. İstanbul sakinlerinin çözüm beklediği en önemli konu, Murat Kurum’un en uzman olduğu alan ortak paydada kesişince bu da gayet normaldi.

Huzurlu ve güvenli İstanbul için yapacaklarını belirtti.

İstanbul festivaller şehri yapmaktan söz etti. Kültür, sanat ve turizmiyle yaşayan bir İstanbul arzuladığını dile getirdi.

Murat Kurum turizm konusunu çok önemsediğini burada da tekrarladı. Toplantıyı takip edenlere turist çekecek cadde sokak tasarımları izlettirerek bu meseleye dikkatlerimizi çekti.

İstanbul’un nüfusunun daha fazla artmasına karşı olduğunu tekrar tekrar dile getirdi. En azından mevrut haliyle 16 milyon nüfusla kalmasını istediklerini belirtti.

Proje lansman toplantısında vaat ettiği 100 bin sosyal konut inşa ederek, büyük sorun oluşturan yüksek kira meselesine çözüm üretme formülünü hatırlattı.

“Sorun varsa üstüne gideceğiz. İstanbul’da sokak hayvanları sorundur. Sorunun çözümü için çalışacağız.” sözleriyle bir süredir tartışılan sokak hayvanları konusunun da gündemlerinde olduğunu ifade etti.

Murat Kurum’un tek gündemi İstanbul. Durum böyle olunca ‘Sadece İstanbul’un meselelerini konuştu.

İstanbul’un hizmet beklentisini karşılayacaklarını ve eser üretmek için mücadele edeceklerini söyledi.

İstanbul’un kültür medeniyet birikiminin şehrin fiziki yapısına yansıtmaya çalışacaklarını da aktaran Kurum, “Şehrin ruhu, kimliği, kültürü şehre girer girmez hissedilsin istiyoruz.” Dedi.

Bu noktada bilim insanlarından, şehir tasarımcılarından ve mimarlardan da destek alacaklarını ifade etti.

İstanbul için çalışıyormuş gibi yapmakla olmayacağını vurgulayarak İmamoğlu’na gönderme yaptı. Rakibinin sürekli İstanbul dışında gündemler oluşturarak kendisine siyasi çıkış alanı açmaya çalışmasını eleştirdi.

Kurum, “İstanbul’un kaynaklarını algı yönetmek için kullanmak yerine gerçek belediyecilik hizmetleri için kullanacağı”nın sözünü verdi. İstanbul’u merkeze alarak hizmet edeceğini ilan etti.

Kurum, dünle birlikte 32 gündür sahada… İstanbul’un bütün ilçelerini rotaya alan uzun bir maratonu var. Sabahın erken saatlerinden gecenin geç saatlerine kadar seçim çalışmaları yürütüyor. Bakanlar, Cumhur ittifakının vekilleri, teşkilat mensupları ve ekibiyle beraber sürekli sokaktalar…

Sokakta kendisine karşı nasıl bir teveccühün olduğundan da bahsetti;

Toplumdaki “Murat Kurum söz verdiyse yapar.” algısına dikkat çekti. “İstanbullularla bütünleştik. Ve İstanbullular bizi sevdi, biz onları sevdik. O kardeşliği ben görüyorum, o güvenle de konuşuyorum” cümlesinin altı çizilmeliydi.

“İstanbul’un ‘Murat’ı olacaksın diyorlar.”

“İstanbul’u sana emanet edeceğiz ama bu emanete sahip çıkacaksın.”

Başkan adayı olarak seçimi kazanırsa çok önemli bir sorumluluğun omuzlarına yükleneceğinin farkındaydı. 16 milyon İstanbullunun sorumluluğunu taşımanın hassasiyetiyle hareket edeceğini söyledi. İstanbul için şahsi konforundan tavizler vereceğinin bilincinde olarak, “Onlar için uykusuz kalsak ne olur.” sözleriyle fedakarlığa hazır olduğu dile getirdi.

Kurum, kendi tespiti ve sokaktan aldığı geri dönüşlerle mevcut İBB yönetiminin karnesini de verdi. “Başarısız olarak sınıfta kaldılar. ” Dedi.

Bunu sadece kendisinin söylemediğini, sokağın da bunu söylediğini aktararak referans aldığı yere dikkat çekti.

Murat Kurum’a toplantıda “Ekrem İmamoğlu’nun vaatlerini kopyaladığı yönündeki suçlamaları da soruldu. Kurum, “İyi olan şey kopyalanır, ortada iyi bir şey mi var ki kopyalayalım.” sözleriyle cevapladı. İmamoğlu'nun "Yolun sonu göründüğü için çaresizlik içinde” olduğunu savundu.

Murat Kurum, "vaatlerini nasıl gerçekleştireceği ve o vaatleri gerçekleştirecek bütçeleri nereden bulacağı" sorusuyla da muhatap oldu.

Gayet sakin işinin erbabı olarak soruya cevap verdi. Geçmişte bakanlıkta yaptığı işlerden bahsetti. O işlerin kaynaklarını nasıl oluşturduğunu anlattı.

Soruya, “Bakanlıkta bütçeniz bu kadardı bu kadar kaynağı nereden buldunuz diye de sorabilirdiniz. Bulduk. Atıl alanlarımızı harekete geçirdik. Mücadele ettik. Kaynakları verimli kullandık. Ve yatırım yapacak kaynakları ürettik. Yine üreteceğiz.” sözleriyle cevap verdi.

Murat Kurum, eserinin bulunmadığı şehir olmadığını dikkatlerimizi çekerken, “Türkiye’nin 81 şehrine gittim, bu masanın aynısı 81 ilde kurulmuştur. 500’e yakın görüşme yaptım. “Bu şehir için ne yapabiliriz” diye kafa yorduk. Şu anda bir Murat Kurum algısı varsa yaptığımız işlerin yüzde 10’udur. Her yerde eserlerimiz var. Bununla da gurur duyuyoruz.” Dedi.

Vatandaşta karşılık bulmuş yerinde bir tespitti;

Ekrem İmamoğlu için nasıl ki yapmadıkları, yapmayacaklarının ya da yapamayacaklarının teminatıysa, Murat Kurum için de yaptıkları yapacaklarının teminatı...

Ekrem İmamoğlu, depremde, yangında, selde, afette, kentsel dönüşümde hep araziydi.

Murat Kurum da tam aksine depremde, yangında, selde, afette, kentsel dönüşümde giymiş çizmelerini arazideydi.

Kurum, Mayıs ayındaki genel seçimlerde sahada çalışırken sokağın kendisine yönelik teveccühü fark etmiş. Açık sözlü olarak talebe kayıtsız kalmadığı itirafında bulundu..

O günden sonra hep İstanbul’un sorunlarına odaklandığını, sivil toplu örgütleri, dernekler, uzmanlar ve kanaat önderleri ile görüştüğünü aktardı.

Projelerini o günlerden itibaren hazırladığını da dile getirdi.

Aday olamazsanız bu projeleri ne yapacaksınız sorularını yönetenlere verdiği cevabı tekrarladı. “Aday oluruz olmayız önemli değil. Aday olacak arkadaşımıza veriririz. Uygun gördüklerini değerlendirir. Elbet birisi aday olacak.” dediğini aktardı.

Hedef olarak; Türkiye’nin en büyük marka değeri İstanbul’u Türkiye Yüzyılı’nın lider şehri yapmayı gösterdi.

Toplantıda İstanbul’u bekleyen deprem tehlikesiyle ilgili sorunlar öne çıktı.

“İstanbul depreme hazır” demek için ne kadar süreye ihtiyacı olacağı soruldu.

“Bence 51 gün gerekir. Beni seçerseniz bu işi çözerim” Dedi.

Bir irade ortaya koyup bunu toplu bir hareke dönüştürmek gerektiğine dikkat çekti.

“Bu İstanbul’un geleceği hareketine dönüşsün. Bunun için gece gündüz demeden varımızla yoğumuzla çalışalım. Bu konuda kiminle ittifak yapmamız gerekiyorsa yapalım. 10 yıl içinde bu meseleyi ortadan kaldırma hedefimiz var. Bunun için 51 gün kaldı diyorum.” diyerek seçime kalan 51 güne işaret etti.

En önemli meselenin insanlara güven verebilmek olduğunu ifade eden Kurum, İstanbul’un en zor yerlerinde yaptıkları dönüşüm çalışmalarını referans olarak gösterdi.

Bugüne kadar niye yapılmadı sorusuna yapılanları ve yaptıklarını sıralayarak cevap verdi.

Okmeydanı’nı Güngören’i, Otağtepe’yi ve Kartal Orhantepedeki zorlu dönüşüm süreçlerini anlattı.

“Arkadaşlarım “orada tepki alırız gitmeyelim” dediği her yere gittik. Vatandaşa samimiyetinizi hissettirirseniz yapamayacağınız, başaramayacağınız hiç bir şey yok.” sözleriyle İstanbulluları nasıl ikna edeceğini dile getirdi.

“Biz bir gayreti ortaya koyuyoruz. Ama bu gayret topyekün ortaya koyulmalı…” diyen Kurum, Ak Parti döneminde üretilen 2 milyon 200 bin konuta dikkat çekti. Bunların 1 milyon 200 bininin sosyal konutlardan oluştuğunu hatırlattı. Bu konutların 350 bininin kendi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı döneminde yapıldığını dile getirdi.

Evet bütün illerde şantiyeler kurulmuş, güvenli konut üretimleri durmaksızın devam ediyor.

900 şantiyede 110 binden fazla personel inşaat faaliyeti yürütüyor.

Bu noktada Kurum’un “Kiptaş eliyle yılda 60 bin konut yapacağız. 5 yılda 300 bin konut üreteceğiz. Yerinde dönüşümü sağlayacağız.“ sözü çok önemliydi.

Bu aynı zamanda Ekrem İmamoğlu yönetiminde atıl bırakılan Kiptaş’ın eski günlerdeki gibi yoğun faaliyetlerine geri döneceğinin sinyaliydi.

Yöneltilen soruya “Bize bunu soranlar İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi ellerindeydi ne yaptılar.” sözleriyle mukabele etti..

İstanbul Büyükşehir Belediyesi gibi bir gücü yöneten Ekrem İmamoğlu’nun deprem bölgesinde hiç bir etkinlik göstermemesini eleştirdi. “Samimi olsanız oraya gider 3 bin, 5 bin konut ya da bir konut, 500 konut gücünüz yettiğince bir şey yaparsınız. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin elindeki araç gereç, imkan hiç bir belediyede yok. Niye yapmıyorsunuz? Söze gelince bir ağız dolusu vaatte bulunuyorsunuz.” eleştirisi yerindeydi.

Cevabını herkesin merak ettiği sorulardan biri de seçim anketlerinde son durumun nasıl olduğuyla ilgiliydi.

Murat Kurum ilk adaylığının açıklandığı dönemde yaptırdıkları anketlerde 1.5 puan geriden başlamış.

Sokağa inip İstanbullularla kucaklaşma kaynaşma başlayınca tablonun tersine döndüğünü söyledi.

“Lansmandan sonraki yaptığımız anketlerde 1.4 puan öndeyiz.” Dedi.

CHP’nin anketlerinin de benzer sonuçlar verdiğine dikkat çekti.

7 Ocak tarihinde adaylığı açıklanan Murat Kurum aday olarak 32 gündür sahada…

1,5 puan geriden gelerek 1,4 puan öne geçmiş durumda…

Vatandaş nezdindeki yüzde 2,9 puanlık değişim önemli…

Farkın bu kadar kısa sürede kapanmış olması Ekrem İmamoğlu açısından sıkıntılı bir tablo…

Ben bu değişimin aynı ivmeye yakın bir şekilde devem edeceğini tahmin ediyorum.

Büyük bir yol kazası olmazsa, bu tablo Ekrem İmamoğlu’nu net bir mağlubiyet, Kurum’a da net bir galibiyet yazabilir.

Kurum, İstanbul halkının CHP’li İBB yönetimine olan tepkisinin kamuoyu araştırmalarına da yansıdığını aktardı. Bu durumu “Bir çok ilçedeki ölçümlerimizde 28 Mayıs’ın üzerinde bir motivasyon var. Anketler de bunu söylüyor. Bunun için moral motivasyonumuz yüksek. Millet değişim istiyor. Vatandaş bıkmış bunu söylüyor.” cümleleriyle özetledi.

Ana muhalefet başta olmak üzere, muhalefet partilerindeki kaos ve kargaşaya değindi. Bölücü terör örgütü elebaşlarından Mustafa Karasu’nun kendisini hedef almasının gayet normal olduğunu söyledi. Asıl dikkatlerden kaçmaması gereken şeyin muhalefetin desteklenmesinin işaret etmesi olduğuna dikkatleri çekti. “Bölücü terör örgütü elebaşına da milletimiz 31 Mart’ta gerekli cevabı verecektir.” dedi.

Kurum, teşkilatla, parti organları ve yönetimiyle uyum içerisinde çalışmalarını yürüttükleri söylerken, Ak Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe, sandık güvenliği ve seçim süreci ile ilgili bilgilendirmeler yaptı.

Kabaktepe, “Yerel seçimde sandık sayısı artıyor. 34-35 bin civarında bir sandık sayısı bekliyoruz. Bir asil, bir yedek üye belirliyoruz. Müşahitlerimizi de seçime hazırlıyoruz. Eğitimlerimize başladık.” dedi.

Kurum konuşmasına başlarken, “Buradan ayrılırken bu adam dersine çalışmış, İstanbul’un meselelerini biliyor, herkesi kuşatacak kucaklayacak bir anlayışla çalışacak düşüncesiyle buradan ayrılmanızı arzu ediyorum.” demişti. Ben Murat Kurum isminin İstanbul için büyük bir fırsat olduğunu düşünenlerdenim. Salondaki muhalif gazetecileri ikna edebilmiş midir bilemiyorum. Murat Kurum hangi partiye ait olursa olsun İstanbul için herkesin oyuna talip olduğunu açıkça söyledi.

Kurum davetlileri, Ak Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ile birlikte karşıladı, birlikte uğurladı. Aday-teşkilat uyumuyla ilgili verdikleri görüntü çok kıymetliydi.

Murat Kurum, “Kardan adamın saltanatı güneş doğuncaya kadardır” diyor.

Beş yıl boyunca zor günler geçiren İstanbul’a bakalım güneş yeniden doğacak mı?

Osman Ateşli - Haber7

osman.atesli@haber7.com

X: @oatesli

QOSHE - Arazi olan mı, arazide olan mı? - Osman Ateşli
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Arazi olan mı, arazide olan mı?

6 0
09.02.2024

Cumhur İttifakı’nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Haliç Kongre Merkezi’nde medya yöneticileri ile buluştu. Kurum basının karşısına Ak Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe ile birlikte geçti. Türkiye Yüzyılı İstanbul Vizyonu Medya Buluşması’nda ben de davetliler arasındaydım.

Murat Kurum’la ilgili izlenimlerimle başlayıp söyledikleriyle devam etmek istiyorum. Kendisini kararlı ve enerjisini oldukça yüksek gördüm. Seçimle ilgili motivasyonu yerindeydi. Ne yapmak istediğini net ifadelerle ortaya koydu. Haksız yöneltilen eleştirilere karşı tavrı netti. Hedefine odaklanmış bir görüntüsü vardı.

Salonda televizyon, gazete ve dijital medya genel yayın yönetmenlerinin ağırlıkta olduğu bir topluluk vardı. Dikkatimi çeken iktidara mesafeli muhalif çizgide yayın yapanların da davetliler arasında olmasıydı.

Ruşen Çakır, Serdar Akinan, Mehmet Ocaktan, Mustafa Kurdaş gözüme ilk ilişenlerdi. HalkTV, FoxTV, KRT, Sözcü, Birgün, Karar, Milli Gazete, Medyascop da masadaydılar.

Kurum, konuşmasına 11 ilimizi sarsan depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza baş sağlığı dileyerek başladı.

“Bir yıl önce asrın felaketinde 53 bin 537 canımızı kaybederek çok büyük bir acı yaşadık. Bugün bir yandan bu acıyı kalbimizin derinlerinde taşıyoruz. Ama bir yandan da afetzede kardeşlerimizi yeni sıcak ve güvenli yuvalarına kavuşturmanın mutluluğunu hissediyoruz.” sözleriyle büyük afetin izlerinin silinmesi için verdiği mücadeleye de atıf yaptı.

Kurum, İstanbul'u öznesine alan 10 temel projesini anlattı. Kurum, İstanbul’un karmaşasına, sistemsizliğine dair insanların yaşamış olduğu derin bir bıkkınlık halini gördüğünü ifade etti.

Kentsel dönüşümden, ulaşıma, su yönetiminden, taksi meselesinden, sokak hayvanlarına kadar şehir için problem teşkil eden en önemli başlıkları tek tek sıraladı.

Ulaşımda, “Uğraştıran Değil Ulaştıran İstanbul” sloganıyla sağlıklı işleyen bir ulaşım sistemi vaat etti.

Afetlere dirençli İstanbul en önemli önceliğiydi. Konuşmasının önemli bir bölümünü bu konuya ayırdı. İstanbul sakinlerinin çözüm beklediği en önemli konu, Murat Kurum’un en uzman olduğu alan ortak paydada kesişince bu da gayet normaldi.

Huzurlu ve güvenli İstanbul için yapacaklarını belirtti.

İstanbul festivaller şehri yapmaktan söz etti. Kültür, sanat ve turizmiyle yaşayan bir İstanbul arzuladığını dile getirdi.

Murat Kurum turizm konusunu çok önemsediğini burada da tekrarladı. Toplantıyı takip edenlere turist çekecek cadde sokak tasarımları izlettirerek bu meseleye dikkatlerimizi çekti.

İstanbul’un nüfusunun daha fazla artmasına karşı olduğunu tekrar tekrar dile getirdi. En azından mevrut haliyle 16 milyon nüfusla kalmasını istediklerini belirtti.

Proje lansman toplantısında vaat ettiği 100 bin sosyal konut inşa ederek, büyük sorun oluşturan yüksek kira meselesine çözüm üretme formülünü hatırlattı.

“Sorun varsa üstüne gideceğiz. İstanbul’da sokak hayvanları sorundur. Sorunun çözümü için çalışacağız.” sözleriyle bir süredir tartışılan sokak hayvanları konusunun da gündemlerinde olduğunu ifade etti.

Murat Kurum’un tek gündemi İstanbul. Durum böyle olunca ‘Sadece İstanbul’un meselelerini konuştu.

İstanbul’un hizmet beklentisini karşılayacaklarını ve eser üretmek için mücadele edeceklerini söyledi.

İstanbul’un kültür medeniyet birikiminin şehrin fiziki yapısına yansıtmaya çalışacaklarını da aktaran Kurum, “Şehrin ruhu, kimliği, kültürü şehre girer girmez hissedilsin istiyoruz.” Dedi.

Bu noktada bilim insanlarından, şehir tasarımcılarından ve mimarlardan da destek alacaklarını ifade etti.

İstanbul için çalışıyormuş gibi yapmakla olmayacağını vurgulayarak İmamoğlu’na gönderme yaptı. Rakibinin sürekli İstanbul dışında gündemler oluşturarak kendisine siyasi çıkış alanı açmaya çalışmasını eleştirdi.

Kurum, “İstanbul’un kaynaklarını algı yönetmek için kullanmak yerine gerçek belediyecilik hizmetleri için kullanacağı”nın sözünü verdi. İstanbul’u merkeze alarak hizmet edeceğini ilan etti.

Kurum, dünle birlikte 32 gündür sahada… İstanbul’un bütün ilçelerini rotaya alan uzun bir maratonu var. Sabahın erken saatlerinden gecenin geç saatlerine kadar seçim çalışmaları yürütüyor. Bakanlar, Cumhur ittifakının vekilleri, teşkilat mensupları ve ekibiyle beraber sürekli sokaktalar…

Sokakta kendisine karşı nasıl bir teveccühün olduğundan da bahsetti;

Toplumdaki “Murat Kurum söz verdiyse yapar.” algısına dikkat çekti. “İstanbullularla bütünleştik. Ve İstanbullular bizi sevdi, biz........

© Haber7


Get it on Google Play