Helsingin puolella kiinniotettu lapsi ampui luokkakavereitaan. Vantaan järkyttävä kouluampuminen kertoo, ettei yhteiskuntamme kyky suojella nuorimpiaan ole riittävä.

Emme tunne tapahtuneen taustojen yksityiskohtia tai mikä kaikki meni vikaan. Mutta ajattelen, että surunvalitteluiden lisäksi päättäjien velvollisuus on tehdä voitava. Tilastot kertovat, että alaikäisten tekemien väkivaltarikosten määrä on kasvanut. Jo varhaiskasvatuksesta lähtien oireilevat lapset voivat olla henkilökunnan tiedossa, mutta riittävää apua ei ole kaikille saatavilla. Pula pätevästä henkilökunnasta ja nykyisten jaksaminen tekee arjesta entistä haastavampaa.

Luokkahuone on iso osa lapsen maailmaa. Lasten kanssa työskentelevillä ja nuorilla itsellään on meitä vanhempia tarkempi kuva siitä, miten lähellä olevilla menee. Mutta mihin lapsi tai nuori voi ilmoittaa, jos hän huomaa, ettei toisella luokassa mene hyvin? Puuttumiseen ja toisten auttamiseen ei välttämättä myöskään kannusteta riittävästi.

Väkivallan uhka on läsnä liian monen nuoren elämässä. Osa nuorista kantaa teräaseita mukanaan. Paha olo ei aina purkaudu väkivaltana pinnalle. Entä syrjäänvetäytyvä nuori, onko aikaa ja tapana kysyä miten hänellä menee? Useimmilla nuorilla menee hyvin, mutta kouluterveyskyselyiden perusteella osan hyvinvointia kuormittavat ahdistuneisuus, kiusaaminen ja sosiaalisten tilanteiden pelko. Kiusaaminen toistuu ryhmäilmiönä, johon pitäisi aina uskaltaa puuttua.

Eduskunnan kiivaimmat debatit harvoin muodostuvat lasten ja nuorten hyvinvoinnista. Raportti toisensa perään toteaa, että ennaltaehkäisevä toimet ovat sekä inhimillisempiä että taloudellisesti vaikuttavampia. Opettajille on annettava lisää mahdollisuuksia ohjata oireilevat nuoret oikean avun piiriin. Nuorten mielenterveyspalveluiden saatavuus on edelleen kriittinen puute, joka vaatii välitöntä huomiota. Psykologien ja muiden asiantuntijoiden riittävyys kouluissa on ehdoton minimi, jotta voidaan varmistaa nopea puuttuminen ongelmatilanteisiin ja tarjota tukea tarvitseville.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu ja kasvatus- ja koulutuslautakunnan jäsen (vihr.).

QOSHE - Kolumni | Mari Holopainen: Lasten ja nuorten turvallisuuden pitää kuulua politiikan kovimpaan ytimeen - Kolumni
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kolumni | Mari Holopainen: Lasten ja nuorten turvallisuuden pitää kuulua politiikan kovimpaan ytimeen

9 11
04.04.2024

Helsingin puolella kiinniotettu lapsi ampui luokkakavereitaan. Vantaan järkyttävä kouluampuminen kertoo, ettei yhteiskuntamme kyky suojella nuorimpiaan ole riittävä.

Emme tunne tapahtuneen taustojen yksityiskohtia tai mikä kaikki meni vikaan. Mutta ajattelen, että surunvalitteluiden lisäksi päättäjien velvollisuus on tehdä voitava. Tilastot kertovat, että alaikäisten tekemien väkivaltarikosten määrä on kasvanut. Jo varhaiskasvatuksesta lähtien oireilevat lapset voivat olla henkilökunnan tiedossa, mutta riittävää apua........

© Helsingin Uutiset


Get it on Google Play