Viime viikolla tapahtunut kouluampuminen sekä tieto nuorten pahoinvoinnin kasvusta on järkyttänyt ja aiheuttaa huolta. Moni aikuinen miettii juuri nyt, miten voisi itse auttaa lapsia ja nuoria.

On selvää, että meidän on tarkasteltava kouluille ja lapsille annettavaa tukea. Meidän on panostettava koulutukseen, oppilashuoltoon, kuraattoreihin ja mielenterveyspalveluihin, lastensuojeluun, opettajien hyvinvointiin ja perheiden tukeen. Liian moni lapsi jää yksin ja liian moni opettaja on nyt jo ylikuormittunut.

Palvelut eivät kuitenkaan paikkaa kaikkea. Jokainen meistä voi omalla toiminnallaan tuoda turvaa lasten elämään. Läsnäolo ja kuulumisien kysyminen ovat pieniä tekoja, joilla on merkitystä. Lapsi kokee välittämisen, vaikka ei aina itse osaisi vastata siihen. Mieti lähipiirisi perheitä – kuinka he jaksavat, voisinko ehkä tarjota apuani heille joskus?

Kiusaamisen vastaisuuden tulisi olla myös vahvemmin osa yhteiskuntaa. Aikuiset voivat omalla toiminnallaan tukea lasten tunne- ja vuorovaikutustaitojen kehittymistä. Lapset seuraavat läheisten aikuisten, mutta myös poliitikkojen puheita ja videoita - on mietittävä millaisen puhumisen mallin päättäjät antavat omilla sanoillaan. Aikuisten sanoilla on todella iso merkitys.

Nykyajan lapsille maailma on läsnä joka hetki puhelimen kautta. Jos maailma näyttää synkältä ja epätoivoiselta, negatiivinen uutisointi ja väkivaltaisuus tulee päivittäin ruudulle, niin se heijastuu myös lapsiin. Ymmärrän lasten hämmennyksen, kun kotona ja koulusta saatu malli ei ollenkaan vastaa kännykän ruudulta heijastuvaa sisältöä.

Lapsetkin aistivat yhteiskunnan muutoksia. Meillä vallitsee heikentynyt välittämisen kulttuuri. Lapset tarvitsevat tukea, apua, sanoja ja tekoja. Jokaisen tarvitsee kuulua johonkin ja kokea yhteisöllisyyttä. Nyt kilpailukulttuuri ja kielenkäyttö kovenee. Oman paikkansa löytäminen on entistä vaikeampaa. Meidän on palautettava välittämisen kulttuuri.

Kirjoittaja on kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu (sd.)

QOSHE - Kolumni | Nasima Razmyar: "Meidän on palautettava välittämisen kulttuuri" - Kolumni
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kolumni | Nasima Razmyar: "Meidän on palautettava välittämisen kulttuuri"

12 3
08.04.2024

Viime viikolla tapahtunut kouluampuminen sekä tieto nuorten pahoinvoinnin kasvusta on järkyttänyt ja aiheuttaa huolta. Moni aikuinen miettii juuri nyt, miten voisi itse auttaa lapsia ja nuoria.

On selvää, että meidän on tarkasteltava kouluille ja lapsille annettavaa tukea. Meidän on panostettava koulutukseen, oppilashuoltoon, kuraattoreihin ja mielenterveyspalveluihin, lastensuojeluun, opettajien hyvinvointiin ja perheiden tukeen. Liian moni lapsi jää yksin ja liian moni opettaja on nyt jo........

© Helsingin Uutiset


Get it on Google Play