Ankaragücü Başkanı, maç sonrası sahaya indi ve İzmirli Hakem Halil Umut Meler'i yumrukladı. Üstüne yere yıkılan Meler'i tekmelediler. Sanırım sporda yaşanan bu şiddete ilk defa toplu bir itiraz geldi. Toplum, belki de ilk defa toplu ses verdi. Aslında hakem yumruklama olayı ilk değildi. İzmir özelinde örnekler verecek olursak daha kısa zaman önce Göztepe-Altay maçlarında yaşananlar ortada. Altay kalecisi saha içinde dövüldü. Göztepe taraftarı bir vatandaşımız tribünlerde feci şekilde yaralandı. Hatta biraz daha geriye dönecek olursak yılların Karşıyaka-Göztepe düşmanlığında can kayıpları bile yaşandı. Kısacası, futbol özelinde sporda şiddet sanırım aralıklarla devam edeceğe benziyor. Ortaya çıkan sonucun birçok nedenleri var. Siyaset, spor yöneticiliği, futbolcu, taraftar grupları ve medya arasında zincirleme oluşan ilişkilerin ortaya çıkardığı olumsuz tablolar ortada. Şiddet olaylarının çıkmasında adını verdiğim tarafların etkisi büyük. Ama özellikle spor medyası bu konuda daha hassas davranmak zorunda. Kitle iletişim araçlarının etkisi çok ortada. Kalabalıkları olumlu veya olumsuz harekete geçirebiliyor. Bu anlamda medyanın özellikle kullanacağı dil çok büyük önem taşıyor. Ne demek istediğimi size spor gazeteciliğinde kullanılan bazı manşetlerden örnekle anlatmak istiyorum.

G.Saray: Aslan kükredi, Aslan parçaladı
Beşiktaş: Kartallar yüksek uçar
Trabzon: Karadeniz fırtınası coştu
Çanakkale: Çanakkale geçilmez
Kocaeli: Körfez’de boğuldular
Samsun: Samsun’a çıkış yok
Malatya: Bu kayısı, ligin dayısı
Adana: Acılı Adana
Ç.Rize: Cim Bom’a demli çay
G.Antep: Fener, Gazi oldu
A.Gücü: Ankara’nın gücüne bak
Batman: Batman petrol buldu
İzmirspor: Şimşek kötü çaktı
Diyarbakır: Karpuz parçalandı.

Türkiye, statlarda yaşadığı olaylarla çok sayıda can kaybı yaşadı. Türk spor tarihinde yaşanan en önemli olay ise Kayseri'de 43 kişinin yaşamını yitirdiği Kayserispor-Sivasspor maçı oldu. 17 Eylül 1967'de Kayseri stadında çıkan olaylarda çoğunluğu çocuk 43 kişi hayatını kaybetti 600'den fazla kişi yaralandı.

Son cümle: "Tek bir kişinin canı dahi, bir takımdan ve o takımın şampiyonluğundan daha önemsiz değildir. Her alanda olduğu gibi futbola da acilen ahlak lazımdır..."

QOSHE - Futbola atılan yumruk! - Ali Talak
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Futbola atılan yumruk!

33 18
21.12.2023

Ankaragücü Başkanı, maç sonrası sahaya indi ve İzmirli Hakem Halil Umut Meler'i yumrukladı. Üstüne yere yıkılan Meler'i tekmelediler. Sanırım sporda yaşanan bu şiddete ilk defa toplu bir itiraz geldi. Toplum, belki de ilk defa toplu ses verdi. Aslında hakem yumruklama olayı ilk değildi. İzmir özelinde örnekler verecek olursak daha kısa zaman önce Göztepe-Altay maçlarında yaşananlar ortada. Altay kalecisi saha içinde dövüldü. Göztepe taraftarı bir vatandaşımız tribünlerde feci şekilde yaralandı. Hatta biraz daha geriye dönecek olursak yılların Karşıyaka-Göztepe düşmanlığında can kayıpları bile yaşandı. Kısacası, futbol özelinde sporda şiddet sanırım aralıklarla devam edeceğe benziyor. Ortaya çıkan sonucun birçok nedenleri var. Siyaset, spor........

© İz Gazete


Get it on Google Play