Hvis man følger med i den daglige nyhedsstrøm, kan man let få indtryk af, at verden er helt af lave. Men ser man nutidens begivenheder i et større historisk perspektiv, er der måske grund til en smule optimisme.

Mange medier dækker i øjeblikket mest negative ting: Krigen mellem Israel og Hamas, krigen i Ukraine (selv om nogle af medierne ser ud til nærmest at have glemt den på grund af den anden krig), inflation, recession, klimaproblemer, ting, der ikke fungerer i forskellige kommuner, institutioner og virksomheder osv.

Og hvis der ikke lige er nok store, nye negative historier ude i verden (men det er der som regel), kan man da også lige finde en lille negativ. Der er sikkert en eller anden plante- eller dyreart, som er truet. Eller nogen, der er blevet krænket i en eller anden kommune. Det bedste er næsten en personlig historie om en eller anden borger, der har en yderst sjælden sygdom. Og hvis ikke man kan finde det, må man jo kaster sig over forbrugernes irritation over, at Arla er begyndt at montere plasticskruelåg, som sidder fast på mælkekartonen. Eller lignende.

Samtidig undrer mange sig over, hvorfor mange børn og unge får psykiske problemer, angst og depression. Jamen, det skal den intensive dækning fra morgen til aften af alle de negative ting, der sker, da nok råde bod på. Eller hvad?

Noget af det eneste, der er plads til af positive historier i nyhedsudsendelserne, er sporten. For den kan vi da ikke undvære. Efter en hel udsendelse, der næsten kun har handlet om Israel og Hamas, og hvor der stort set ikke har været plads til at dække de mange andre ting, der sker rundtomkring i verden, skal vi da lige høre i 10 minutter om, hvordan det går inden for de forskellige sportsgrene.

Og det er jo ikke, fordi det ikke er vigtigt at dække krigen i Mellemøsten. Og alle de andre ulykker og katastrofer i ind- og udland. Ingen fornuftige mennesker kan jo være uenige i, at det er frygteligt, hvad der sker (inklusive krigen i Ukraine, som bliver lidt glemt i øjeblikket, og borgerkrigen i Syrien, som har fundet sted siden 2011, altså i 12 år!!, men som vi næsten ikke har hørt noget om i nærmest flere år).

Men hvis man ser på tingene i et længere historisk perspektiv, må man bare sige, at der også er sket utrolig mange gode ting i de senere år og årtier. Men som vi bare ikke hører om.

Der er f.eks. gjort utallige nye opfindelser, teknologiske fremskridt og naturvidenskabelige landvindinger. Og når det gælder den internationale politik og politikken i forskellige lande, er der f.eks. markant flere mennesker i Europa, der levet i et demokrati i dag, end der var i perioden under Den Kolde Krig fra 1945 til 1990. Hele Øst- og Centraleuropa er blevet demokratiseret. Demokratiet er f.eks. i dag også den dominerende styreform i Syd- og Mellemamerika, hvilket ikke var tilfældet i 1950’erne, 1960’erne, 1970’erne og den første del af 1980’erne.

Og sidst, men ikke mindst, så samarbejder de demokratiske stater (dvs. hovedparten af landene i Europa, USA mv.) på en helt anden måde, end når der tidligere var kriser i Europa. Frem mod Anden Verdenskrig stod Danmark fuldstændig alene. Vi kunne erklære nok så mange gange, at vi ville være neutrale. Det hjalp ikke noget den 9. april 1940. For Hitler havde brug for Danmark for at komme videre til Norge. Og der var ikke noget Nato eller EU til at sætte en begrænsning for diktatorens hede drømme om at underlægge sig så meget af verden som muligt.

Også under coronakrisen var samarbejdet mellem de demokratiske lande guld værd i forhold til udvikling, fordeling mv. af vacciner. Noget, man ikke hørte særligt meget om herhjemme.

For slet ikke at tale om Europas og den øvrige verdens historie, hvis man går blot nogle få århundreder tilbage i tiden. Der var der slet ikke noget samarbejde mellem verdens demokratiske stater. For der eksisterede kun ganske få af disse.

Selvfølgelig skal de negative hændelser i dén grad dækkes i medierne. Men det er vigtigt også at huske de mange positive ting, der sker og er sket i de senere år. Og det får man først for alvor blik for, hvis man ser Europas historie og verdens historie i et lidt længere kronologisk perspektiv.

I TV-Aviserne i 1970’erne dækkede man heller ikke kun Yom Kippur-krigen!

QOSHE - Breaking: Verden er ikke helt af lave - Lars Hovbakke Sørensen
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Breaking: Verden er ikke helt af lave

10 0
16.11.2023

Hvis man følger med i den daglige nyhedsstrøm, kan man let få indtryk af, at verden er helt af lave. Men ser man nutidens begivenheder i et større historisk perspektiv, er der måske grund til en smule optimisme.

Mange medier dækker i øjeblikket mest negative ting: Krigen mellem Israel og Hamas, krigen i Ukraine (selv om nogle af medierne ser ud til nærmest at have glemt den på grund af den anden krig), inflation, recession, klimaproblemer, ting, der ikke fungerer i forskellige kommuner, institutioner og virksomheder osv.

Og hvis der ikke lige er nok store, nye negative historier ude i verden (men det er der som regel), kan man da også lige finde en lille negativ. Der er sikkert en eller anden plante- eller dyreart, som er truet. Eller nogen, der er blevet krænket i en eller anden kommune. Det bedste er næsten en personlig historie om en eller anden borger, der har en yderst sjælden sygdom. Og hvis ikke man kan finde det, må man jo kaster sig over forbrugernes irritation over, at Arla er begyndt at montere plasticskruelåg, som sidder fast på........

© Jyllands-Posten


Get it on Google Play