Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önüne giden liste dört kez değişti. AK Parti Kocaeli Teşkilatı sancılı bir süreç yaşadı. AK Parti iktidara geldiği günden bugüne ilimizde ilk defa yerel seçimler öncesinde aday belirleme sorunsalı ile karşılaştı. Masadan bir o kalktı bir bu oturdu, saha içerisinde sürekli oyuncu değişikliği yapıldı. Ve listeler son şekli verilerek Erdoğan’ın onayına sunuldu. Sorun sadece kentimizde mi yaşandı, hayır, birçok kentte aynı sorun ile karşı karşıya kaldı AK Parti Genel Merkezi.

18 Ocak tarihinde, Kartepe, Başiskele, Gölcük, Körfez, Gebze ve İzmit ilçelerinin belediye başkan adaylarını duyurmuştuk. Karamürsel ilçesinde İsmail Yıldırım’ın yerine Mesut Çetinkaya isminde uzlaşı sağlandığını ve AK Parti’nin Karamürsel belediye Başkan adayı olacağını kesin bir dille ifade etmiştik.

Kocaeli’nin Kandıra, Gebze, Çayıroava, Dilovası, Darıca İlçelerinde aday belirleme sorunu yaşandığını ve henüz aday adayları üzerinde mutabık kalınamadığını ifade etmiştik. 28 Ocak tarihinde ise Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi’nin adaylığının kesinlik kazandığını diğer 4 ilçede ise görüşmelerin sürdüğünü hatırlatmıştık. Dilovası ilçesinde son dakika sahaya sokulan Halit Yaşar’in belediye başkan adayı gösterilmesi için yoğun baskı yapılmış, DEM’in bölgede aday çıkarttığı denklemi masaya yatırılmıştı. Hatırlarsanız, Dilovası ilçesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk önüne giden isim Ramazan Ömeroğlu olmuştu, ilk duyuran biz olmuştuk. Ömeroğlu’nu duyurduğumuzda bölgeden ciddi telefonlar almıştık, hayırsever bir iş adamı olduğu, ilçe halkı tarafından sevildiği ve özellikle ilçede yaşayan Güneydoğu’lu vatandaşlar tarafından sevildiği vurgulanmıştı.

Evet konumuza gelirsek sevgili okuyucularım. Adaylar nasıl belirlendi, hangi denklemler masaya yatırıldı ve tartışıldı. Kentimizin kalbi İzmit ilçesinden başlayalım. 2019 tarihinde yapılan yerel seçimlerde Genel Merkez teşkilatın adayı olan Hasan Ayazı aday göstermedi. Teşkilat, Genel Merkezin tercihine set vurdu ve oyunu Millet ittifakının adayı Fatma Kaplan Hürriyet’ten yana kullandı.

Bu dönem;

Muharrem Tutuş, AK Parti Kocaeli Teşkilatını ve sahayı kilitledi. Kendisini alternatifsiz başkan adayı olarak sundu. Strateji olarak uyguladığı hamle kendince doğruydu. Teşkilat ve sahayı öyle bir kilitlemişti ki, Genel Merkez,’’ maden teşkilattan birini istiyorsunuz adayınız Tutuş’’ demek zorunda kaldı. Aksi bir hamle iktidarı İzmit İlçesinde zora sokacak, dejavu yaşamasına sebebiyet verecekti. Tutuş doğru bir aday mıdır, mevcut belediye başkanı Hürriyet karşısında seçim alabilir mi? Bu konuyu önümüzdeki günlerde geniş bir şekilde analiz ederiz, bugün ki konumuz farklı.

Dönelim Kartepe ilçesine. Mustafa Kocaman’ın amiyane tabirle ayağını kaydırmak için son dakika hamleler geldi. Mevcut ilçe başkanı Sadık Yılmaz, birilerinin ısmarlaması ile sahaya sokulmaya çalışıldı. Yılmaz için ciddi lobi faaliyeti yürütüldü ilçede. İlçede sevilen bir isim olan Yılmaz, parti içerisinde, Ankara ayağını güçlü göstermeye çalışan aktörler tarafından istismar edildi. İlçede, hakkında hiçbir şaibesi olmayan Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman tartışılır hale getirildi. Kocaman’ın aday gösterilmesi isabet oldu. Kocaman yeni dönemde TOPU ayağında iyi çevirmesi gerekiyor, sağına soluna dikkat etmeli.

Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü. Alternatifsiz masaya getirildi. Özlü ile ilgili fikirlerimi, hangi lobilerin destek verdiğini uzun uzun anlattım. Özlü, aday adaylığı sürecinde en başta sorunlar yaşadı, yöneticilik anlayışına yönelik tepkiler vardı masada fakat kısa sürede lobi desteğiyle sorunları arkasında bırakarak önüne baktı.

Aday adaylığı sürecini en rahat atlatan isim Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer oldu. Süreç içerisinde en rahat hangi isimdir diye soracak olursanız, şüphesiz Yıldırım derim.

Karamürsel ilçesine bakalım. Aday adaylığı sürecinde Karamürsel Belediye Başkanı İsmail Yıldırım’ın dinlenebileceğini vurgulamıştım. Yıldırım, ön seçimde gazetemize yaptığı açıklamada,’’ adayım’’ demişti. Demişti demesine lakin Karamürsel’de dengeler farklı çağrışım yapıyordu. İktidar, ilçede yenilenme arzuluyordu, değişim istiyordu. Yıldırım, iktidarın bu değişim sancısını görünce, kapalı kapılar ardında,’’ beni aday yapmayacaksanız Mesut Çetinkaya’yı aday gösterin’’ kartı ile oturdu masaya. Joker bir karttı, Yıldırım’dan gelecek olan joker kartına AK Parti Kocaeli Teşkilatı duyarsız kalamazdı. Bölgede yıllarca belediye başkanlığı yapmış, iktidarın en güçlü olduğu dönemlerde bile al aşağı edemediği Yıldırım takdir edersiniz ki ilçenin en önemli siyasi aktörü. Yıldırım’ı ister kabul edin ister etmeyin çok önemli bir denge. Yıldırım’ın önerdiği Çetinkaya rakipsiz Ankara’nın onayından geçti.

Aday adaylığı sürecinin en sancılı olduğu Derince ilçesine bakalım. Mevcut Belediye Başkanı Zeki Aygün, kentte iktidarın belini büken bir belediye başkanı oldu. Değişim sinyallerinin ilk geldiği ilçe Derince oldu. AK Parti Kocaeli teşkilatındaki rahatsızlık, Aygün isminin Erdoğan’dan döneceğiydi. Hep söyledim, Erdoğan realist bir politikacı, vefası vardır ammaaa partisine zarar verenin de pek arkasında durmaz demiştim, duygusal yaklaşmaz ifadesini kullanmıştım. Aygün, iyi bir final yapamadı, 3 dönem AK Parti Milletvekilliği, 1 dönem belediye başkanlığının yansıması farklı olmalıydı kente. Bir hikâye yazmalıydı fakat beceremedi.

Aday nasıl belirlendi ilçede. Hatırlarsanız ilçede 5 aday vardı. Sokak ve iktidar çevreleri Adnan Pala’nın aday gösterileceği konusunda hem fikirdi. Hatırlarsanız sevgili okuyucularım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önüne en fazla Derince ilçesinden 4 isim gitmişti. Bazı ilçelerde bir, bazı ilçelerde 2 veya en fazla 3 isim masaydı. Lakin Erdoğan’ın önüne gelen ilçeler içerisinde en fazla 4 isim ile Derince masaya yatırıldı. Burada, aslında ben ipucunu vermiştim. Başkentte dört isim hatırlatması yapmıştım. Siyaseten bunun ne anlama geldiğini satır aralarını okuyan anlamıştı. Demek birileri Pala’nın yerine İbrahim Şirin’i aday çıkarmak istiyordu ve bunlarda güçlüydü! Siyaseti bilmeyenler için açayım, Başkente dört isim sunularak Pala’nın tek adaylığını isteyenlerin beklentisini karartmak, amiyane tabirle kalabalık yaparak asıl aktörü sahaya sürmek. Bilmem anlatabildim mi?

Dönelim Körfez ilçesine. Söğüt’ün karşısına AK Parti eski İl Başkanı Abdullah Eryarsoy’u aday adayı çıkardılar. En baştan beri açıkça ifade ettim, birileri Eryarsoy’un adaylığına inanmıştı, olmaz dedim, mümkün değil ifadesini kullandım. Sebeplerim vardı. Ben AK Parti’de siyaset yapmadım, üyeliğimde bulunmuyor lakin iktidarın hareket refleksini iyi bilen bir gazeteciyim. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat üzerini çizdiği isim olan Eryarsoy’un adaylığı mümkün değildi zaten. Bakın geçmişe, Mahmut Civelek hala iflah olmadı, her yere aday, sonuç? AK Parti eski İl Başkanları Mahmut Civelek, Abdullah Eryarsoy, yapamazlar mı belediye başkanlığı, yaparlar, hele hele Civelek kaba tabirle dibine kadar yapar. Ama bir realite var, bir özgeçmiş hafızası var iktidar partisinde.

Şimdi de Kandıra ilçesine bakalım. Mevcut Belediye Başkanı Adnan Turan’da tıpkı Derince Belediye Başkanı Zeki Aygün gibi ilk değişecek isimlerdendi. İktidarın ilçede her ne kadar güçlü oy potansiyeli olsa da bu dönem aday belirlemede çok ciddi sorunlar yaşadı. Biri oradan çekti biri öbür taraftan. Kartepe ilçesinde yapamadıklarını Kandıra ilçesinde başarılı bir şekilde vizyona koydular. Kandıra’nın eski ilçe başkanı Erol Ölmez, ilk günden itibaren masanın en güçlü aktörüydü. Hatta bunu da ilk duyuran biz olduk. Takdir edersiniz ki, mevcut ilçe başkanları bölgenin potansiyel belediye başkan adaylarıdır. Fakat Ölmez ile ilgili sorunlar çok fazlaydı ilçede. İşte bir kıza arabasıyla çarparak sakat bırakması iddiaları, köylülere ödemediği süt paraları. Bize bu bilgiler dokümanları ile beraber geldi. Haber yapmamızı istediler, bizde etik yayıncılık anlayışımız gereği hiçbirine kulak asmadık. Ölmez’in aday adaylığı sürecinde bu tür haberlerin yapılmasını uygun görmedik ve ahlakide. Haberi yapanlara saygım var. Hatta biz bu haberleri yayına almadığımız için de eleştirildik. Açık konuşayım, Ölmez’in içerisinde bulunduğu kaosu, yaşadığı sorunları iktidarımızın ŞAHİN kanadı görsün istedim. Kandıra halkına yakışan bir isim ile sahaya iner diye bekledim. İktidar 2023 seçimlerinden pek ders almışa benzemiyor. Kandıra ilçesinde yediği gol pekte işe yaramamış gözüküyor. Yazımın başında ifade ettim, önümüzdeki ilçelerin adayları, seçimlerde alabileceği sonuçları dilimiz döndüğünce kaleme alacağız.

Şimdi de İlimizin Batı yakasına bir bakalım isterseniz. Öncelikle ilçenin en büyük seçmen kitlesine sahip Gebze ilçesinden başlayalım. Değişmesi çok arzulandı, ilçe teşkilatı da talep etti, AK Parti eski Milletvekili Mehmet Ali Okur’u sahneye çıkardılar. Okur’un adaylığı son dakika direkten döndü ve Batı bölgesinin ilk belirlenen belediye başkan adayı Zinnur Büyükgöz oldu. İktidar, bölgede farklı isim arayışı son dakikaya kadar sürdü ama yeni bir ismi sahaya süremedi.

Dilovası İlçesi’ne bakalım. İktidarın her dönem sancılı bir seçim süreci geçirdiği bölgedir Dilovası. Bakmayın ilçenin nüfus oranının küçük olmasına, siyaset çok ateşlidir ilçede. Yazımın başında vurguladım, AK Parti Teşkilatı, mevcut Belediye Başkanı Hamza Şayir’i değiştirmek istiyordu, Kendince haklı sebepleri vardı. Kanaatimce de, doğru bir hamle yapacaktı bölgede iktidar partisi. Birkaç ay önce Ramazan Ömeroğlu’nu duyurduk, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın masasında olduğunu dile getirdik. Kocaeli kamuoyu ve Dilovası Ömeroğlu isminin Erdoğan’ın masasında olduğunu ilk bizden duydu. İlçede DEM faktörü ve Güneydoğu halkının nüfusu vardı. İktidar içerisinden belli kesimler farklı isimler üzerinde çalıştılar, Ömeroğlu’nun doğru bir isim olamayacağı gibi telkinlerde bulundular. Aslında ilimizde ismi ilk belirlenecek ilçelerin başında geliyordu Dilovası. İşte farklı denklemler son dakika Halit Yaşar’ın sahaya sürülmesi ile yol haritasında değişikliğe gidilmesi için çalışıldı.

Ne kadar çalışılırsa çalışılsın, Ramazan Ömeroğlu’nun ismini masadan kaldıramadılar. Son dakikaya kadar Ömeroğlu’nun masadan kalkması için mücadele ettiler. Ve Ömeroğlu’nda mutabık kalındı. Ömeroğlu, aday adaylığı sürecinde sürekli masada kalan tek aktördü. Ramazan Ömeroğlu, ilçede sevilen hayırsever bir iş adamı olarak biliniyor. Millî görüşte uzun yıllar siyaset yapmış ve ilçenin sosyolojik dokusuna uygun bir aday.

Son iki ilçemiz kaldı. Kandıra’da hamle yapanlar Çayırova ilçesinde de aynı hamleyi yaptılar ve başarılı oldular. Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi’nin değiştirilmesi Ankara’nın gündem maddeleri içerisindeydi. İlçede birçok isim bu beklentiyi satın aldı ve aday adayı olarak çıktı. Sahadan, Çiftçi’nin temayül sonuçlarının iyi geldiği pompalandı, halk tarafından sevildiği iddia edildi. Sokak ortasında vatandaşı tokatlayan ve birçok şaibesi olduğu ileri sürülen Çiftçi sürekli masada tutuldu. Kim galip geldi sorusunun cevabını mutlaka Çayırova ilçesinin halkı verecek.

Son olarak Darıca ilçesine bakalım ve yazımızı tamamlayalım. Muzaffer Bıyık çok zorlandı. Hatırlarsanız adaylık sürecinin ilk başlarında Bıyık’ın alternatifsiz Başkente gideceğini ifade etmiştim. Fakat pek öyle olmadı. Bıyık, tekrar aday olmak için epey bir ter döktü Ankara’da. Hakkında farklı iddialar varmış meğerse. Belediye yönetiminin ticaret işlerinin olduğu, ticaret ile çok içli dışlı olduğu…Bıyık demek ki bu iddiaları Ankara’da çürüttü ve tekrar aday oldu.

Şimdi soruyorsunuz, peki listeleri kim yaptı? Sebze çorbasını bilirsiniz, ben çok severim, herkesin çorbada tuzu var.

QOSHE - AK Parti adayları nasıl belirledi? - Gökhan Karabulut
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

AK Parti adayları nasıl belirledi?

39 1
03.02.2024

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önüne giden liste dört kez değişti. AK Parti Kocaeli Teşkilatı sancılı bir süreç yaşadı. AK Parti iktidara geldiği günden bugüne ilimizde ilk defa yerel seçimler öncesinde aday belirleme sorunsalı ile karşılaştı. Masadan bir o kalktı bir bu oturdu, saha içerisinde sürekli oyuncu değişikliği yapıldı. Ve listeler son şekli verilerek Erdoğan’ın onayına sunuldu. Sorun sadece kentimizde mi yaşandı, hayır, birçok kentte aynı sorun ile karşı karşıya kaldı AK Parti Genel Merkezi.

18 Ocak tarihinde, Kartepe, Başiskele, Gölcük, Körfez, Gebze ve İzmit ilçelerinin belediye başkan adaylarını duyurmuştuk. Karamürsel ilçesinde İsmail Yıldırım’ın yerine Mesut Çetinkaya isminde uzlaşı sağlandığını ve AK Parti’nin Karamürsel belediye Başkan adayı olacağını kesin bir dille ifade etmiştik.

Kocaeli’nin Kandıra, Gebze, Çayıroava, Dilovası, Darıca İlçelerinde aday belirleme sorunu yaşandığını ve henüz aday adayları üzerinde mutabık kalınamadığını ifade etmiştik. 28 Ocak tarihinde ise Çayırova Belediye Başkanı Bünyamin Çiftçi’nin adaylığının kesinlik kazandığını diğer 4 ilçede ise görüşmelerin sürdüğünü hatırlatmıştık. Dilovası ilçesinde son dakika sahaya sokulan Halit Yaşar’in belediye başkan adayı gösterilmesi için yoğun baskı yapılmış, DEM’in bölgede aday çıkarttığı denklemi masaya yatırılmıştı. Hatırlarsanız, Dilovası ilçesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilk önüne giden isim Ramazan Ömeroğlu olmuştu, ilk duyuran biz olmuştuk. Ömeroğlu’nu duyurduğumuzda bölgeden ciddi telefonlar almıştık, hayırsever bir iş adamı olduğu, ilçe halkı tarafından sevildiği ve özellikle ilçede yaşayan Güneydoğu’lu vatandaşlar tarafından sevildiği vurgulanmıştı.

Evet konumuza gelirsek sevgili okuyucularım. Adaylar nasıl belirlendi, hangi denklemler masaya yatırıldı ve tartışıldı. Kentimizin kalbi İzmit ilçesinden başlayalım. 2019 tarihinde yapılan yerel seçimlerde Genel Merkez teşkilatın adayı olan Hasan Ayazı aday göstermedi. Teşkilat, Genel Merkezin tercihine set vurdu ve oyunu Millet ittifakının adayı Fatma Kaplan Hürriyet’ten yana kullandı.

Bu dönem;

Muharrem Tutuş, AK Parti Kocaeli Teşkilatını ve sahayı kilitledi. Kendisini alternatifsiz başkan adayı olarak sundu. Strateji olarak uyguladığı hamle kendince doğruydu. Teşkilat ve sahayı öyle bir kilitlemişti ki, Genel Merkez,’’ maden teşkilattan birini istiyorsunuz adayınız Tutuş’’ demek zorunda kaldı. Aksi bir hamle iktidarı İzmit İlçesinde zora sokacak, dejavu yaşamasına sebebiyet verecekti. Tutuş doğru bir aday mıdır, mevcut belediye başkanı Hürriyet karşısında seçim alabilir mi? Bu konuyu önümüzdeki günlerde geniş bir şekilde analiz ederiz, bugün ki konumuz farklı.

Dönelim Kartepe ilçesine. Mustafa Kocaman’ın amiyane tabirle ayağını kaydırmak için son dakika hamleler geldi. Mevcut ilçe başkanı Sadık Yılmaz, birilerinin ısmarlaması ile sahaya sokulmaya çalışıldı. Yılmaz için ciddi lobi faaliyeti yürütüldü ilçede. İlçede sevilen bir isim olan Yılmaz, parti içerisinde, Ankara ayağını güçlü göstermeye çalışan aktörler tarafından istismar edildi. İlçede, hakkında hiçbir şaibesi olmayan Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman tartışılır hale getirildi. Kocaman’ın aday gösterilmesi isabet oldu. Kocaman yeni dönemde TOPU ayağında iyi çevirmesi gerekiyor, sağına soluna dikkat etmeli.

Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü. Alternatifsiz masaya getirildi. Özlü ile ilgili fikirlerimi, hangi lobilerin destek verdiğini uzun uzun anlattım. Özlü, aday adaylığı sürecinde en başta sorunlar yaşadı, yöneticilik anlayışına yönelik tepkiler vardı masada fakat kısa sürede lobi desteğiyle sorunları arkasında bırakarak önüne baktı.

Aday adaylığı sürecini en rahat atlatan isim Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer oldu. Süreç içerisinde en rahat hangi isimdir diye soracak olursanız, şüphesiz........

© Kocaeli Koz


Get it on Google Play