Pedro Sánchez s’ha ben guanyat la fama de supervivent, però perd un llençol a cada rentada que fa. A la repetició electoral de 2019, va perdre diputats (PP i Vox en van guanyar) i la seva governabilitat va quedar hipotecada per un nombrós i heterogeni poti-poti de partits polítics: així va haver d’afrontar la pandèmia, la invasió russa a Ucraïna i una crisi econòmica. Més enredat ha quedat el mapa electoral després del passat 23-J: davant del bloc d’oposició de dretes format per PP/Vox, necessita els vots de les vuit forces polítiques restants. Fa una setmana, Junts i Bildu li van marcar al PSOE un gol per tot l’escaire amb la citació dels fiscals. Per complicar el sudoku, els seus socis de govern, Sumar/Comuns, han forçat l’avançament electoral a Catalunya. Es podria donar el cas que aquesta legislatura espanyola només hagués servit per tirar endavant la llei d’amnistia, si és que acaba superant tots els tràmits legals. L’objectiu d’aprovar els pressupostos per garantir, almenys, dos anys de govern, se’n va anar en orris per l’egocentrisme de la societat comuna formada per Yolanda Díaz/Ada Colau/Jéssica Albiach, i veurem si n’aproven algun abans d’unes noves eleccions. Davant de tot això, més que mai cobra sentit la frase de Groucho Marx: “La política és l’art de cercar problemes, trobar-los, fer un diagnòstic fals i aplicar després els remeis equivocats”.

Les eleccions catalanes, i tampoc podem ignorar les que es van celebrar el passat cap de setmana al País Basc, poden desembocar, més d’hora que tard, en un avançament electoral a Espanya abans d’acabar l’any. Ja estem més a prop de desvetllar aquest interrogant. Carles Puigdemont, que té molts defectes i està disposat a conduir Catalunya a l’abisme per salvar-se ell, però que és previsible i sap administrar la força dels seus set vots al Congrés, ja ha advertit que, per poc que els resultats l’acompanyin, el PSC l’haurà de votar com a president a canvi que Sánchez pugui continuar a la Moncloa. Podria passar allò de roda el món i torna al Born, o sigui que tornéssim a la casella de sortida: Pedro Sánchez restituint Carles Puigdemont com a “president legítim”, per entrar en una fase de conseqüències imprevisibles, cap de bona, per descomptat molt lluny de la pregonada reconciliació. Encara que fos per diverses caramboles alienes, seria la primera “jugada mestra” de debò de Carles Puigdemont. Ambdós escenaris (o Puigdemont president o convocatòria electoral a Espanya) són versemblants, vistes les primeres enquestes preelectorals, segons les quals el PSC tornaria a guanyar a Catalunya amb uns resultats insuficients per governar, i amb Puigdemont liderant el sector nacionalista. Tampoc no és descartable una repetició electoral.

Vist des de dalt, davant de tot això ara ja s’obren diferents hipòtesis. Junts i ERC no es poden veure, s’apunyalen per l’esquena, Puigdemont va reconèixer la setmana passada que no es parla amb Junqueras, però el nacionalisme és una religió i, des de l’inici del procés, els partits nacionalistes sempre s’han posat d’acord en la investidura (la CUP no va dubtar a fer president al reaccionari Quim Torra), millor tenir el poder ben amarrat. I ningú vol ser el guapo que abandona primer el vaixell, com l’octubre de 2017, l’un per l’altre van provocar la desastrosa conjuntura que viu Catalunya des de llavors. Després ja es tiraran els plats pel cap, però el poder, els milers de militants que necessiten un càrrec, el control de TV3, de les institucions, dels sindicats, de les patronals, de les subvencions a la societat civil, etc. es queden a casa. Com va dir l’escriptor francès Edmond Thiaudière, “la política és l’art de disfressar d’interès general l’interès particular”. El que no veig és un president socialista a Espanya i a Catalunya, llevat que la victòria de Salvador Illa fos aclaparadora, que no sembla factible. Un cabàs d’incerteses, i el més probable és que Catalunya es mantingui paralitzada durant un nou període de temps. El panorama és diabòlic.

QOSHE - Panorama incert - Marc Ceron
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Panorama incert

16 0
24.04.2024

Pedro Sánchez s’ha ben guanyat la fama de supervivent, però perd un llençol a cada rentada que fa. A la repetició electoral de 2019, va perdre diputats (PP i Vox en van guanyar) i la seva governabilitat va quedar hipotecada per un nombrós i heterogeni poti-poti de partits polítics: així va haver d’afrontar la pandèmia, la invasió russa a Ucraïna i una crisi econòmica. Més enredat ha quedat el mapa electoral després del passat 23-J: davant del bloc d’oposició de dretes format per PP/Vox, necessita els vots de les vuit forces polítiques restants. Fa una setmana, Junts i Bildu li van marcar al PSOE un gol per tot l’escaire amb la citació dels fiscals. Per complicar el sudoku, els seus socis de govern, Sumar/Comuns, han forçat l’avançament electoral a Catalunya. Es podria donar el cas que aquesta legislatura espanyola només hagués servit per tirar endavant la llei d’amnistia, si és que acaba superant tots els tràmits legals. L’objectiu d’aprovar els pressupostos per garantir, almenys, dos........

© La Mañana


Get it on Google Play