I Skandinavien er vi kendte for den store tillid, der hersker i blandt os. Ikke kun i de nære relationer, men også fra befolkningen til politi, medier og politikere. På verdensplan er Danmark i top over lande, hvor der udvises mest tiltro blandt folk.

Desværre har den sidste uge vist en række eksempler, hvor fremstående personer, har misbrugt den tillid man bør forvente af dem og som derved risikerer at svække den helt grundlæggende tillid i samfundet.

Ugen startede med, at hverken intelligensen eller den spidse pen, viste sig særlig skarp på den kendte litteraturanmelder Kathrine Diez. Med 60.000 følgere på Instagram har Diez fremstået som en af de mest toneangivende influencere, der i både højtravende og til tider bedrevidende og nedladende opslag, har uddelt litterære øretæver til folk hun ikke fandt på samme ophøjede niveau som hende selv. Faldet fra piedestalen har dog vist sig både hurtig og hård, idet hun nu er afsløret i, at en lang række af hendes artikler er tyvstjålet fra et hav af udenlandske medier.

Samtidig har Jyllands-Postens nytiltrådte chefredaktør Marchen Neel Gjertsen, indrømmet at havde ydet »hjælp«, da hendes ven skulle aflevere en omfattende og afsluttende akademisk eksamensopgave. Om sagen er decideret ulovlig diskuteres netop nu, men rent etisk er alle vist enige om det forkastelige i eksamenssnyd.

I toppen af samfundet er den desværre også helt gal, hvor tidligere chef i Rigspolitiet Bettina Jensen er idømt fængselsstraf i en omfattende sag om korruption. Politichefen har modtaget 800.000 kroner fra en nær veninde, der til gengæld fik millionopgaver hos selvsamme politi.

Med sådanne sager behøver vi ikke skule til nabolande som Norge, hvor den tidligere topminister Sandra Borch er vandret ned af skammens vej og er fratrådt sin stilling, efter afsløringerne om, at hun har indsat kopieret tekst i sin kandidatafhandling. Sagen er både alvorlig og pinlig nok i sig selv, men det faktum at Borch netop var minister for forskning og videregående uddannelse, gør det endnu værre.

Sager som de ovenstående kan desværre være med til at skabe en negativ nedadgående spiral, for ofte spejler vi os i hinanden. Hvis alle andre laver sorte penge eller snyder i skat, så får man også selv en lidt flosset tilgang til at overholde reglerne. Og hvis alle andre stjæler i supermarkedet, så gider man ikke selv betale fuld pris for varerne.

I løbet af ufattelig kort tid har vi skullet vænne os til brugen af kunstig intelligens, hvor man i løbet af få sekunder på en computer, kan få produceret lange og ret indholdsrige tekster. Dermed vil vi også snart opleve et hav af domme, hvor alt fra studerende, journalister til tekstforfattere og embedsmænd, vil lade sig lokke til at misbruge denne arbejdsmetode.

Det er altafgørende, at man har tillid til hinanden - og ikke mindst de fremstående personligheder i samfundet, som implicit sætter en form for dagsorden nedad i geledderne. Skåret helt ud i pap har vi her tale om en krakilsk litteraturanmelder, der selv stjæler tekst, en politileder der begår lovovertrædelser, en topchef der hjælper med snyd og en minister der laver dokumentfalsk. Det er ikke blot idioti, men også himmelråbende dumt, at de ikke har forudset, at de vil blive afsløret.

Ingen gider at være en del af holdet, hvis man konstant går og mistænker sin ven, nabo, kollega for urent trav. Nu må vi have det moralske kompas tilbage i vater.

QOSHE - Midtjyske Meninger: Når tillid misbruges - Jesper Grønkjær
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Midtjyske Meninger: Når tillid misbruges

4 0
22.01.2024

I Skandinavien er vi kendte for den store tillid, der hersker i blandt os. Ikke kun i de nære relationer, men også fra befolkningen til politi, medier og politikere. På verdensplan er Danmark i top over lande, hvor der udvises mest tiltro blandt folk.

Desværre har den sidste uge vist en række eksempler, hvor fremstående personer, har misbrugt den tillid man bør forvente af dem og som derved risikerer at svække den helt grundlæggende tillid i samfundet.

Ugen startede med, at hverken intelligensen eller den spidse pen, viste sig særlig skarp på den kendte litteraturanmelder Kathrine Diez. Med 60.000 følgere på Instagram har Diez fremstået som en af de mest toneangivende influencere, der i både højtravende og til tider bedrevidende og nedladende opslag, har uddelt litterære øretæver til folk hun ikke fandt på samme ophøjede niveau som hende........

© Midtjyllands Avis


Get it on Google Play