I slutningen af 2023 begyndte vi at se tomme butikker i handelsgaderne, og der kom fokus på huslejerne for butiks- og restaurationslokaler. Det er en reaktion, der er kommet senere til Silkeborg end flere nabobyer, fordi vi har formået at gøre Silkeborg attraktiv for både nye tilflyttere og for besøgende, hvor byens ry med »smuk natur«, og spændende specialbutikker har haft en stor effekt.

Men detailhandlen ser ind i en helt ny æra med helt andre indkøbsmønstre og rutiner hos de kommende generationer, og det er vigtigt, at alle parter er omstillingsparate, hvis handelskvarterene ikke skal miste momentum. Det gælder også udlejere, som - trods stigende renter - hurtigt skal tage beslutningen om, enten at få en lavere forrentning af deres ejendomme eller risikere, at de står helt tomme. Og man skal ikke være det mindste i tvivl om, at tomme butikslokaler »smitter«, så det vil være rigtig skidt for alle at få sat en bølge i gang.

Butiksejerne har dog den største opgave foran sig. Vi hører gang på gang udvalgsbutikker klage over, at de rådgiver en potentiel kunde, der så til sidst siger »nu går jeg hjem og køber den billigere på nettet«. Det kan ingen leve af eller med - men det indblik har nye generationer ikke, og her drejer alt sig om convenience, og derfor er butikkerne nødt til selv at afslutte handlen.

Under og efter corona er onlinehandlen eksploderet, og mange af os modtager brylluppets og julens ønskesedler som links, og så er det svært at tænke den fysiske butik ind. Det koster, og vi vil sikkert se flere konkurser når et middelmådigt julesalg og et sløvt januarudsalg, der startede i snestorm, er gjort op. Desværre er de svageste de små og mindre specialbutikker, som netop er dem, der sikrer diversiteten i handelsgaderne, mens de større kæder har mere at stå imod med. Og det er også de større kæder, som har bedre ressourcer til at kombinere den fysiske butik med online og click & collect.

Det positive er, at forbrugerne igen har penge til at købe - efter et hårdt 2022 og en stor del af 2023, hvor vi både mistede købelysten og købeevnen på grund af krig, inflation, energikrise og høje renter, har danskerne nu rekordhøj opsparing og reallønsvækst. Så der er grundlag for, at den fysiske butik kan overleve, hvis den forstår at tilpasse sig de nye forhold.

Og her skal trækkes på alle de trends, som står lige foran os. »Quick commerce« handler om den dynamiske, hurtige handel, hvor varen leveres hjem til kunden senest dagen efter. Bæredygtighed vil være altafgørende i produktion af varerne, og AI/kunstig intelligens vil dominere alt i 2024, og det kan være lige fra »virtual shop assistant«, til at man i butikken prøver tøj og sko online via personlige avatarer. Og rigtig meget andet - også markedsføring med billedgenerering og ChatGPT, der skriver tekster på alle sprog. De nye generationer forventer at butikkerne udvikler sig, som alt andet omkring dem - og det på trods af paradokser som at AI og sociale medier er enormt energikrævende, mens man vægter bæredygtighed højt.

En fysisk butik med god service kan godt overleve. Den skal bare forstå, at god service ikke blot er at »holde døren«, men at tappe ind i alle de muligheder der ligger, så butikken - og dens sortiment - byder på oplevelser, som onlinebutikken ikke kan. Men det haster. For onlinebutikkerne udvikler sig med lynets hast, og vil blive mere og mere personaliserede. Så udlejere og butiksindehavere må finde fælles fodslag og stå sammen om, at butiksdød i Silkeborgs handelskvarter er noget, vi ganske enkelt ikke vil ha’.

QOSHE - Midtjyske Meninger: Ny æra for handelsgaderne - Kim Dyrholm
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Midtjyske Meninger: Ny æra for handelsgaderne

8 0
25.01.2024

I slutningen af 2023 begyndte vi at se tomme butikker i handelsgaderne, og der kom fokus på huslejerne for butiks- og restaurationslokaler. Det er en reaktion, der er kommet senere til Silkeborg end flere nabobyer, fordi vi har formået at gøre Silkeborg attraktiv for både nye tilflyttere og for besøgende, hvor byens ry med »smuk natur«, og spændende specialbutikker har haft en stor effekt.

Men detailhandlen ser ind i en helt ny æra med helt andre indkøbsmønstre og rutiner hos de kommende generationer, og det er vigtigt, at alle parter er omstillingsparate, hvis handelskvarterene ikke skal miste momentum. Det gælder også udlejere, som - trods stigende renter - hurtigt skal tage beslutningen om, enten at få en lavere forrentning af deres ejendomme eller risikere, at de står helt tomme. Og man skal ikke være det mindste i tvivl om, at tomme butikslokaler »smitter«, så det vil være........

© Midtjyllands Avis


Get it on Google Play