ÆLDRE Det må helt sikkert være irriterende for beslutningstagerne i ældreplejen, hvem det så end er, når pårørende til plejehjemsbeboere stiller spørgsmål og kommenterer driften. Men med udviklingen mod stadigt svagere beboere er det imidlertid utopisk og tegn på uvidenhed at tro, at beboerne kan forvalte den nye og højt besungne »helhedsplejes« planlagte udvidede selvbestemmelsesret, endsige gøre sig gældende i et demokratisk forum.

Det vil derfor være naturligt, at man begynder at tage nærmeste pårørende mere med på råd, informerer dem løbende, lader dem få indsigt i planer og hører dem som forbrugere af systemet.

Heldigvis har vi seniorrådet som en slags vagthund. Men rådet skal tage sig af de store linjer og kan ikke gå specifikt ind i det enkelte plejehjems forhold. Det vil derfor i et demokratisk Danmark være nødvendigt, at et centerråd på hvert plejehjem ikke blot er noget, der eventuelt kan oprettes, men at det skal oprettes.

Ellers må vi stadigvæk holdes hen i uvidenhed og gætterier. Måske udelukkende støtte os til mediernes oplysninger. Lad os for klarhedens skyld blot tage et lille, banalt eksempel.

Det er glædeligt, at man kan læse, at der i Silkeborg er afsat to gange fem millioner kroner kroner ekstra til ældreplejen Heraf skal der ifølge Midtjyllands Avis gå to gange 900.000 kroner til »øget trivsel og nedbringelse af sygefravær«.

Flere spørgsmål melder sig. Mon det er personale eller beboere, der tales om? Hvordan skal pengene fordeles? Hvad vil det konkret betyde af forbedring for og den enkelte medarbejder og den enkelte beboer? Er det nødvendigt, at vi skal håbe på at læse i avisen, hvordan beløbet konkret skal anvendes?

Det er på tide, at man begynder at tage plejehjemsbeboeres pårørende alvorligt.

QOSHE - Har pårørende en stemme i ældreplejen? - Roger Skyum
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Har pårørende en stemme i ældreplejen?

5 0
18.04.2024

ÆLDRE Det må helt sikkert være irriterende for beslutningstagerne i ældreplejen, hvem det så end er, når pårørende til plejehjemsbeboere stiller spørgsmål og kommenterer driften. Men med udviklingen mod stadigt svagere beboere er det imidlertid utopisk og tegn på uvidenhed at tro, at beboerne kan forvalte den nye og højt besungne »helhedsplejes« planlagte udvidede selvbestemmelsesret, endsige gøre sig gældende i et demokratisk........

© Midtjyllands Avis


Get it on Google Play