Bismillahirrahmanirrahim

Âlemlerin Rabbi, Rahman ve Rahim olan Allah’a hamt, Peygamberimize, âline ve sahabelerine salât ve selam ederiz.

İmtihan; kazanmakla kaybetmeyi aynı anda hatırlatan önemli bir kavramdır. İçinde hem ümit hem de korku vardır. İnsan irade sahibi bir varlıktır, iradesiyle seçtiği her şeyden sorumludur. Bu sorumluluk için; akıl ve buluğ, yani ergenlik gereklidir. Akıl baliğ olan insan; imtihan kâğıdını, amel defterini doldurmaya başlar ve ölünceye kadar aralıksız kalem oynatır. Bu imtihanın günün birinde ölümle sona ereceğini bilmeyen yoktur. Bu imtihanda önemli olan çok yazmak değil, doğru yazmaktır. İmtihan dünyasında en önde olmak, elbiselerin en güzelini giymek, kalemlerin en iyisini kullanmak kazanmaya zerre kadar tesir etmez. Bunların hepsi caiz, ama hiçbiri vacip değildir. Bu imtihanda vacip olan, şart olan, sorulara İslam’ca cevap vermektir. Bu imtihanın ders kitabı, Kur’an’dır. Öğretmeni ise peygamberimizdir. Bu imtihanda kazanmak da kaybetmek de imtihan süresince belli olmuyor. İstikameti İslam’ca olmayan lider ve toplulukların cazibesine kapılmak bizi felakete götürür. Bu imtihan esnasında kimseye müdahale edilmez. İmtihan defterine dileyen AKP yazar, dileyen CHP yazar. Dileyen de SAADET yazar. Bu imtihanın çeşitli çeldiricileri vardır. Bunlara dikkat etmek gerekir. Avrupa Birliğini, bir medeniyet olarak gaye edinmek, faizci kapitalist düzeni benimseyip yürütmek, zalimlere meyledip, ABD ve İsrail’i stratejik müttefik edinip, batıl gayelerine yardım ve yataklık etmek, dünya imtihanının en büyük çeldiricileridir ve bize bu imtihanı kaybettirir. İslamsız bu imtihanı kazanmak mümkün olmaz. Bu imtihanda doğruda, hakta ve güzelde yardımlaşmak serbesttir. Başkalarına yanlış seçim yaptırmak yasaktır. İlk bakışta bu imtihanı herkesin kazanacağı zannediliyor. Gel gör ki, insanların çoğu, yanlış yola sapıyor. Bunun sebebini, batılı hak, hakkı da batıl gösteren iki aldatıcıda aramak lazım; nefis ve şeytan. İnsanın yaptığı her seçim bir imtihandır.

DÜNYADA RAHAT YOKTUR

Dünya imtihanında rahat ve kolay bir şey yoktur, iman ve cihat vardır. Bu imtihanda, gaye edilen şey, tek başına dünya saadeti değil, dünya ve ahiret saadetidir. Akıllı olan geçici olana değil ebedi olana yönelir. İnsanın ebedi ahiret yurduna ulaşmak için sınandığı yer, dünya hayatıdır. İnsan, yeryüzünde bulunduğu sürece ahirete yönelik bir sınav yaşamakta ve bu konuda gösterdiği çabayla denenmektedir. Hayat, gerçekte Allah’ın bizleri sınamak ve eğitmek için yarattığı geçici bir süredir. İnsan bu süre boyunca düşünmek, böylece Rabbini tanımak, O’nun hükümlerine uymak ve O’nun rızasını aramakla sorumludur. Allah’ın rızası ise İslam’dadır. Bunun yanında bu imtihan hayatında başına gelen her şeye en güzeliyle karşılık vermek, sabretmek ve güzel ahlak göstermek gerekir. Başına gelen her şeyin, Rabbinden gelen bir deneme olduğunu bilmek, bunlardan zevk almak, karşılaştığı her zorluğu rahmet saymak, dünyadaki imtihanın müminlere has olan bir sırrıdır. İstikameti İslam olmayanların en büyük yanılgısı, bu dünyadaki hayatın geçici olduğunu unutmaları ve aslında bir imtihandan geçirilmekte olduklarının şuurunda olmamalarıdır. Allah’ın Kur’an okuluna girememiş, İslam mektebine kayıt olamamış insanlar, karanlıkları aydınlık zannederek ömür sürüyorlar. Onlara hayatının dehşet verici korkuları ve azapları, ümitleri ve nimetleri, pek çok uzaktaymış gibi görünüyor. Her geleceğin yakın olduğu hesaba katılmıyor. Ve ölüm, hiç umulmadık bir zamanda kapımızı çalıveriyor. Bu dünya hayatında bizi imtihan eden Allah’tır.

Peygamberimizin şu duası, hepimiz için önemlidir: “Allah’ım; tembellikten, ihtiyarlıktan, günah işlemekten, borç altında kalmaktan, kabir fitnesinden ve azabından, zenginlik fitnesinin şerrinden ve yalancı Mesih Deccal’in fitnesinden sana sığınırım.” Bizim de duamız bu olmalıdır.

İMTİHAN HAKKINDA

Tabi tutulduğumuz imtihan hakkında şu prensipleri bilmek gerekir. Mümine isabet eden bela, inkârcıya, müşrike ve münafığa isabet eden beladan daha hafiftir. Müminin karşılaştığı belalar, Allah’ın rızasına ve O’nun affına ulaşma amacına yöneliktir. Akıbet, mutlu son, muttakiler, Allah ve Resulü’nün emir ve yasaklarına hakkıyla teslim olanlar içindir. Allah ve İslam yolunda çekilen çilenin tadı hiçbir şeyde yoktur. Günahın, batılın ve zulmün verdiği alçaklık, imanın verdiği sıkıntıdan daha şiddetlidir. İmtihan, zaferin tamamlanması içindir. Bu imtihanlar ve belalarla sınanmalar zaferi, şerefi ve afiyeti tamamlamak içindir. Belalarla imtihan zaruri bir şeydir. Bundan kaçınmak mümkün değildir. Belalarla imtihanın hikmeti ise daha fazla sevap kazanma imkânıdır. Allah, kullarının sıkıntı ve bollukta, afiyet ve bela halinde, galip ve mağlup olduklarında cihat etmelerini sever. Ölüm ve hayat; hep kulun imtihanı içindir. İnsanların birbirine karışması kaçınılmazdır. İnsan, sosyal bir varlıktır. Diğer insanlarla beraber yaşaması kaçınılmazdır. Toplum, batıl üzere olduğunda insan onlara uyum sağlarsa üzüntü ve ıstırap içinde kalır. Burada önemli olan, İslam’a teslim olmaktır.

BELANIN ÇEŞİTLERİ

Allah yolunda mümine isabet eden belalar dört kısımdır. Bunlar; ya canına, ya malına, ya namus ve şerefine veya ailesine ve sevdiklerine isabet eden belalardır. Allah’ın kulunu imtihan edeceği belalar bunlardır. Bilindiği gibi bütün varlıklar ölümlüdür. Burada insan için emredilen şey, Müslüman olarak ölmektir. Bu sonuca ise İslam’ca düşünmek ve yaşamak ile ulaşılır. İtikat ve düzen olarak İslam’ı seçenler, bu istikamette emaneti ehline verenler, kazanırlar. Kur’an’a baktığımızda, adeta tüm azgınlık, isyan ve başkaldırıların sebeplerinin tek sebebe bağlandığını görürüz. O da ahireti hesaba katmadan ve ahiretten korkmadan yaşamaktır. Sadece bu dünyada yaşayacağınızı düşünerek yaşarsanız ölü yaşarsınız. Ama öleceğinizi düşünerek yaşarsanız diri yaşarsınız. Selam hidayete tabi olanlara…

QOSHE - Her Seçim Bir İmtihandır - İsmail Hakkı Akkiraz
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Her Seçim Bir İmtihandır

10 1
07.02.2024

Bismillahirrahmanirrahim

Âlemlerin Rabbi, Rahman ve Rahim olan Allah’a hamt, Peygamberimize, âline ve sahabelerine salât ve selam ederiz.

İmtihan; kazanmakla kaybetmeyi aynı anda hatırlatan önemli bir kavramdır. İçinde hem ümit hem de korku vardır. İnsan irade sahibi bir varlıktır, iradesiyle seçtiği her şeyden sorumludur. Bu sorumluluk için; akıl ve buluğ, yani ergenlik gereklidir. Akıl baliğ olan insan; imtihan kâğıdını, amel defterini doldurmaya başlar ve ölünceye kadar aralıksız kalem oynatır. Bu imtihanın günün birinde ölümle sona ereceğini bilmeyen yoktur. Bu imtihanda önemli olan çok yazmak değil, doğru yazmaktır. İmtihan dünyasında en önde olmak, elbiselerin en güzelini giymek, kalemlerin en iyisini kullanmak kazanmaya zerre kadar tesir etmez. Bunların hepsi caiz, ama hiçbiri vacip değildir. Bu imtihanda vacip olan, şart olan, sorulara İslam’ca cevap vermektir. Bu imtihanın ders kitabı, Kur’an’dır. Öğretmeni ise peygamberimizdir. Bu imtihanda kazanmak da kaybetmek de imtihan süresince belli olmuyor. İstikameti İslam’ca olmayan lider ve toplulukların cazibesine kapılmak bizi felakete götürür. Bu imtihan esnasında kimseye müdahale edilmez. İmtihan defterine dileyen AKP yazar, dileyen CHP yazar. Dileyen de SAADET yazar. Bu imtihanın çeşitli çeldiricileri vardır. Bunlara dikkat etmek gerekir. Avrupa Birliğini, bir medeniyet olarak gaye edinmek, faizci kapitalist düzeni benimseyip yürütmek, zalimlere meyledip, ABD ve İsrail’i stratejik müttefik edinip, batıl gayelerine yardım ve yataklık etmek, dünya imtihanının en büyük çeldiricileridir ve bize bu imtihanı kaybettirir. İslamsız bu imtihanı kazanmak mümkün olmaz. Bu imtihanda doğruda, hakta ve güzelde yardımlaşmak serbesttir. Başkalarına yanlış seçim yaptırmak yasaktır. İlk bakışta bu imtihanı herkesin kazanacağı zannediliyor. Gel gör ki, insanların çoğu, yanlış yola sapıyor. Bunun sebebini, batılı hak, hakkı da batıl gösteren iki aldatıcıda aramak lazım; nefis ve şeytan. İnsanın yaptığı her seçim bir........

© Milli Gazete


Get it on Google Play