Partijen buitelen deze weken over elkaar heen om te laten zien hoezeer de bestaanszekerheid van Nederlanders hun aan het hart gaat. Toen ik dat woord bestaanszekerheid wat overdacht, moest ik opeens denken aan een verhaal over de oud-gereformeerde dominee Marinus Abraham Mieras (1915-1981). Hij zat in de jaren zestig van de vorige eeuw voor de SGP in de Tweede Kamer. Een beetje verdwaald wellicht. Die indruk krijg je als je verhalenvertellers uit reformatorische kring over hem hoort. Want toen in de Tweede Kamer het verlenen van landingsrechten op Schiphol aan een of ander land aan de orde was, zei Mieras: ‘Een mens heeft geen rechten, dus ook geen landingsrechten.’ Hij stemde tegen.

Zo’n oud-gereformeerde denkwijze, waarbij kenmerkende fenomenen van onze cultuur vanuit een bevindelijk levensgevoel opeens onder kritiek worden gesteld, met een logica die niet spoort met de logica van de Verlichting, kan mij altijd wel bekoren. Om nog een voorbeeld te geven: ik hoorde een predikant ooit klagen over de verkilling in de samenleving. ‘Of het komt door al die ijskasten, ik weet het niet.’ Met deze op bevindelijke intuïtie gebaseerde techniekkritiek schaarde hij zich in een rijtje denkers als Ellul, Schuurman en De Graaff.

Met ‘bestaanszekerheid’ had Mieras vast ook raad geweten: ‘Een ijdel verlangen. Want het leven is nu eenmaal een damp. De dood wenkt ieder uur.’ Er zit realiteitszin in. Een overheid die bestaanszekerheid ..

QOSHE - Een overheid die bestaanszekerheid garandeert, gaat snel voorbij aan de kwetsbaarheid van het bestaan - Wim Dekker
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Een overheid die bestaanszekerheid garandeert, gaat snel voorbij aan de kwetsbaarheid van het bestaan

17 0
08.11.2023

Partijen buitelen deze weken over elkaar heen om te laten zien hoezeer de bestaanszekerheid van Nederlanders hun aan het hart gaat. Toen ik dat woord bestaanszekerheid wat overdacht, moest ik opeens denken aan een verhaal over de oud-gereformeerde dominee Marinus Abraham Mieras (1915-1981). Hij zat in de jaren zestig van de vorige eeuw voor de SGP in de Tweede........

© Nederlands Dagblad


Get it on Google Play