Inte kan väl vi prata om vårt klimatarbete - vi är ju inte helt färdiga än? Tänk om vi får kritik – vi är ju långt ifrån klimatneutrala? Bättre att hålla tyst så länge! Så resonerar många som greenhushar – tonar ner sitt klimatarbete – och risken är att de blir fler i och med EU:s nya lagförslag om miljöpåståenden. Men de har fel.

Här är 7 tips för att undvika greenhushing:

■ Se värdet av att berätta. Om många organisationer greenhushar och inte berättar vad de gör på klimatområdet, förlorar konsumenten möjligheten att påskynda omställningen genom aktiva val. För näringslivet innebär greenhush att varumärket urvattnas, relationen till kunder och intressenter försvagas och rekrytering försvåras. Det kan rentav gynna konkurrenter med sämre hållbarhetsarbete men mindre skrupler – och så kan vi inte ha det!

■ Benchmarka. Ett bra sätt att förstå om det vi gör håller att lyfta fram är att benchmarka mot andra. Går vår omställning snabbare än främsta konkurrenten, branschen som helhet, kommunen där vi är verksamma, utsläppsminskningarna som krävs för att nå Sveriges eller EU:s klimatmål eller Science Based Targets? Då har ni något att berätta – greenhusha inte!

■ Var transparenta – säg som det är. Både greenhush och greenwash är oacceptabelt; vi ska varken tona ner eller överdriva klimatnyttan av det vi gör. Så säg som det är, i begripliga, konkreta och externt verifierade siffror kompletterat med storytelling om hur ni gjort, vad som varit lätt och vad som varit svårt. Finns här något som kan hjälpa andra med sin omställning? I så fall är det dåligt för klimatet och vår gemensamma framtid om du greenhushar!

■ Visa vägen framåt. Ingen är helt färdig med sitt klimat- och hållbarhetsarbete, men genom att lyfta fram vad som ska ske framgent tydliggör du medvetenheten om att ni inte är i hamn än. Då är det inte farligt att berätta om vad ni gör.

■ Fira! Greenhush fokuserar ofta på bristen av extern kommunikation i sociala medier och press, men lika allvarligt är att vi inte internt lyfter fram våra klimatframgångar. Hur ska medarbetarna då kunna vara stolta över vårt arbete? Ta tillfället i akt, vägra greenhusha och fira istället era gröna framgångar.

■ Låt andra skryta om er. Trots att man inte ska greenhusha, så vet vi att eget beröm ibland luktar lite illa. Därför är en bra väg ut ur greenhushing att låta andra lyfta fram det fina arbete ni gör – trovärdigheten ökar och ni framstår inte som skrytsamma.

■ Nominera. Världens första Greenhush Award gick 2023 till svensk kollektivtrafik utifrån att bara 26 procent av allmänheten instämmer i att ”en stor del” av busstrafiken i Sverige är fossilfri”, medan hela 36 procent inte instämmer alls – trots att det objektivt är sant. Bussbranschen konstaterar att ”klart är att det återstår mycket folkbildning innan svenska folket generellt har en någorlunda korrekt bild av hur lite busstrafiken i Sverige egentligen påverkar klimatet.” Så ser en värdig vinnare av greenhushpriset ut – och bland annat Västtrafik har bättrat sig sen dess och berättar nu mer om sin fina omställning bort från det fossila.

Lina Gustavsson, vd, The Bacon Hospital
Mattias Goldmann, vd, 2030-sekretariatet

QOSHE - Experternas sju bästa tips för att undvika greenhushing - Resumé Author
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Experternas sju bästa tips för att undvika greenhushing

10 25
08.04.2024

Inte kan väl vi prata om vårt klimatarbete - vi är ju inte helt färdiga än? Tänk om vi får kritik – vi är ju långt ifrån klimatneutrala? Bättre att hålla tyst så länge! Så resonerar många som greenhushar – tonar ner sitt klimatarbete – och risken är att de blir fler i och med EU:s nya lagförslag om miljöpåståenden. Men de har fel.

Här är 7 tips för att undvika greenhushing:

■ Se värdet av att berätta. Om många organisationer greenhushar och inte berättar vad de gör på klimatområdet, förlorar konsumenten möjligheten att påskynda omställningen genom aktiva val. För näringslivet innebär greenhush att varumärket urvattnas, relationen till kunder och intressenter försvagas och rekrytering försvåras. Det kan rentav gynna konkurrenter med sämre hållbarhetsarbete men mindre skrupler........

© Resumé


Get it on Google Play