Diğer

T24 Haftalık Yazarı

17 Aralık 2023

Rüzgâr gibi geçti (Gone with the wind) filminde Scarlett O'Hara'nın (Vivien Leigh) merdivenlerden düştüğü o sahneyi hatırlıyor musunuz?

Scarlett O'Hara'nın düşüşünü tetikleyen şey, Rhett Butler'ın (Clark Gable) hamileliğiyle ilgili alaycı sözleri ve Scarlett'in tepkisi üzerine kenara çekilmesiydi. Sonuçta dengesini kaybederek düşen Scarlett'e bu, ikinci çocuğunu kaybetmesine mâl olacaktı.

Bisiklet sürerken kask giyebilir, dizlik/dirseklik takabilirsiniz (takabilirsiniz değil, aslında takmanız gerek), ancak merdivenleri kullanmanız gerektiğinde bu pek de pratik bir şey olmayacaktır.

Merdiven inip ya da çıkmadığımız gün yok gibi, çünkü merdivenler her yerde: Apartmanlarda, evlerde, işletmelerde, restoranlarda, barlarda ve işyerlerinde. Birçok merkezde, işyerinde ve apartmanda asansör bulunmasına karşın kimi insan, merdivenleri kullanıyor. Biz iki katlı bir dairede yaşıyoruz ve dışarıya çıkmasak bile doğal olarak gece gündüz merdiven kullanıyoruz.

Merdivenler, bina içinde en çok ölüm ve ciddi yaralanmaların meydana geldiği yerdir. Doğal olarak yaşlı kişilerin merdivenlerde kendilerine zarar verme riski daha yüksektir. Birleşik Krallık istatistikleri, her yıl 100 binden fazla yaşlının bu tür yaralanmalar nedeniyle tedavi edildiğini ve bunların yarısından fazlasının ciddi yaralanmalarla hastaneye kaldırıldığını gösteriyor. Merdiven kazaları, motorlu taşıt kazalarından sonra yaralanmaların ikinci önde gelen nedenidir.

Yaşlı insanlarda güç azalması, zayıf denge ve görme bozukluğu, merdivenle ilgili kaza olasılığını artırır.

Genel olarak merdivenlerden inerken kaza olasılığı artar. Bilimsel açıdan bakıldığında, merdivenden inerken, çıkmanın aksine diz kapağına daha fazla kuvvet (vücut ağırlığınızın 3,5 katı) geçer. Oysa diz kapağınıza binen bu kuvvet, merdiven çıkarken yalnızca vücut ağırlığınızın 0,5 katıdır. Bu, kaza olasılığını artıran bir etkendir. Bazı insanların her zaman merdivenlerden yukarıya yürüyerek çıkıp, aşağı inmek için asansör kullanmalarını tepki ile karşılıyor olabilirsiniz, ama bunun düşme riskini azaltmaya yönelik (bilinçli ya da bilinçsiz) bir eylem olduğunu artık biliyorsunuz (Dünya Sağlık Örgütü'nde çalışırken üst katlara yürüyerek, ama alt katlara hep asansörle inerdim ben). Bir ara DSÖ ana binasında, özellikle asansörlerin bulunduğu yerlerde ve merdivenlerin basamaklarında renkli yeni posterler ve mesajlar ortaya çıktı. Bu, Adım at! Merdivenleri kullan kampanyasının sinyaliydi! Çalışma günü boyunca daha fazla fiziksel aktivite yapmanın kolay bir yolu olarak, personeli katlar arasında asansör yerine merdivenleri kullanmaya teşvik eden kampanyaydı.

Gelin birlikte merdivenlere risk gözlüklerimizi takarak bakalım.

Her şeyden önce, iyi bir merdiven tasarımının arkasında pek çok bilim yatıyor. Eğim çizgisini, basamak derinliği (mesafe) ve yüksekliğini kastediyorum. Basamak derinliği kısa ve çıkış yüksekliği yüksek olduğunda (dik merdivenler), takılmaya daha yatkın olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunun tersi de mümkün; insanlar ayrıca, normal bir insanın yürüme hızının akışıyla uyumlu olmayan, çok kısa basamak yüksekliği ve uzun basamak derinliği olan merdivenlerde daha fazla kaza yaparlar.

Merdiven mühendisliğinin ayrıntılarını bir kenara bırakırsak, evimizdeki ya da iş yerlerindeki merdivenlerde üç ana kontrol önlemi görüyorum.

Bunlardan ilki tasarımın bir parçası, kullanmamıza sunulan küpeşte. Bu özellik her ne kadar kazalara karşı önleyici bir tedbir olarak tasarıma eklense de bizim tarafımızdan uygunluk gerektirir; tırabzanı tutabilir ya da tutmayabiliriz. Önleyici özelliğinin yanı sıra, tutuyorsanız herhangi bir nedenle dengenizi kaybederseniz ya düşmenizi engelleyecek ya da daha yumuşak bir şekilde yere inmenize yardımcı olacaktır. Bu bakımdan dengenizi kaybetmek istenmeyen bir olay ise küpeştelerin önleyici özelliğinin yanı sıra hafifletici (zararı en aza indirici) özelliği de vardır.

İkincisi duvardaki ışıktır. Bir koruyucu önlem daha... Böylece daha iyi görürsünüz ve hiçbir adımı kaçırmazsınız.

Merdiven üzerinde herhangi bir nesne görmüyorsanız bu, kontrol önleminin (tehlikeyi ortadan kaldıran) zaten yürürlükte olduğu anlamına gelir. Bu aynı zamanda koruyucu bir tedbirdir.

Bakalım bu kontrol tedbirleri için muz kabukları nerede?

Çeşitli nedenlerle dengemizi kaybettiğimizde küpeşte (tutuyorsak tabii ki) düşmememize yardımcı olacaktır. Yani burada tehlike denge kaybıdır. Burada bu kontrol tedbiriyle (tırabzanı tutarak) düşme ihtimalini değiştiriyoruz. Tırabzanı tutmanıza karşın düşmeyi engelleyemediğiniz bazı durumlar olabilir. Unutmayın, küpeşte merdivenlerden yukarı çıkar ya da aşağı inerken destek olarak tutmak içindir. Tutmak istediğiniz halde tam kavrayamıyorsanız, büyük olasılıkla estetik açıdan hoş tasarımı işlevsellikten ödün veriyordur. Küpeşteler kavranabilir olmalıdır. Dengenizi kaybetmek üzere olduğunuzda küpeşteyi kolay, hızlı ve sağlam bir şekilde kavrayabilmeniz son derece önemlidir. En iyi tasarlanmış korkuluklara tenis raketi tutuşu denir. Tutuşunuzu ayarlamadan elinizi tüm uzunluk boyunca düzgün bir şekilde kaydırabilmelisiniz. Bu bakımdan küpeştenin çapı 4-5 cm arasında olmalıdır. Her ne kadar bir kontrol önlemi olarak değerlendirilse de tasarımı küpeştenin işlevselliğini bozuyorsa yeterliliği sorgulanmalıdır.

Sol üstteki tasarım küpeşteyi kolayca kavramanızı sağlarken sağ üstteki ise işlevselliğinden ödün verilmiş bir tasarımdır ve tam olarak kavramamıza olanak vermez. Bu bakımdan bu estetik tasarımı ne kadar beğensek de işlevsel yeterliliği açısından sınıfta kalmış bir tasarım olduğunu da kabul etmek gerekiyor.

2018'de bir eğitim programıyla ilgili Yaroslavl'da (Rusya Federasyonu) Uluslararası Takeda İlaç/Ecza firmasını ziyaret ettiğimizde gördüğüm merdiven tasarımı (tırabzanın tenis raketi tutuşuna izin vermesi) ve basamaklara koydukları "merdivenlerde tırabzanı tutunuz" uyarısı risk yaklaşımının en güzel örneğiydi.

Merdivenlerdeki ışıklar görünürlüğü artırmaya yardımcı olur. Merdivenlerde görünürlüğün arttırılması, mesafelerin yanlış değerlendirilmesinden kaynaklanan yaygın kaza olasılığını önemli ölçüde azaltır. Aksi halde bir basamağa takılıp düşebilir ya da onu tamamen kaçırabilirsiniz. Bu tür aksilikler, ayak bileklerinin burkulması, dizlerin burkulması ya da tam bir düşüşten kaynaklanan daha ciddi yaralanmaların rutin nedeni olarak karşımıza çıkar. Burada tehlike, zayıf aydınlatma (ya da düşük görünürlük) olabilir. Işıkları açarak aslında zararın kaynağını ortadan kaldırıyoruz… Tabii burada kontrol tedbirinin yeterliliği konusunda daha derin bir tartışmaya girebiliriz. Evinizde merdiven varsa aydınlatma için kullandığınız lambanın lüks seviyesi nedir? Eğer 50 lüks seviyesinin altında bir lambanız varsa yeterli aydınlatmaya sahip olamazsınız. Bu durumda bir kontrol önleminiz olsa bile; yeterliliği tatminkâr olmayacaktır. İsviçre peyniri modelinde olduğu gibi bu koruyucu önlem katmanında ne yazık ki büyük bir delik bulunacaktır.

Merdivenlerdeki eşyaları kaldırıp temiz tutmak koruyucu bir önlemdir ve merdivenlerin üzerine bulunan her şey bir anlamda muz kabuğu olacaktır. Her ne kadar kontrol önlemleri için koruma, kaza olasılığını azaltma ya da kaza olursa zararı en aza indirme tipi seçenekler söz konusu ise de gerçekte en iyi kontrol önlemi, zararın kaynağını ortadan kaldırmak olacaktır. Merdiven örneğimizde ışıkları açmak (fakat 50 lüks seviyesinin üzerinde bir aydınlatmayla) ve merdivenlerdeki nesneleri temizlemek bu işin temelidir. Tüm bunlara ek olarak her zaman yedek kontrol olarak ayni İsviçre peynirindeki gibi ek katmanlar ekleyebilirsiniz: Kaymaz tabanlı çoraplar giymek gibi…

Önümüzdeki hafta futbol maçına gidiyoruz.

Bu arada, dikkatli olun, merdivenlerden çıkar ya da inerken tırabzanı tutmayı unutmayın…

Ümit Kartoğlu kimdir?

Ümit Kartoğlu 1981 yılında Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldu, aynı üniversiteden Halk Sağlığı uzmanlığını 1984 yılında aldı.

Türkiye'de sağlık sisteminde her kademede çalıştı. 1993 yılında Halk Sağlığı alanında doçentliğini aldı. 1988-1990 yılları arasında Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi üyeliği yaptı.

İstanbul Üniversitesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü'ndeki üç yıl görevden sonra, 1994'te ülkeden ayrılarak UNICEF'te sağlık danışmanı olarak göreve başladı.

2000-2001 yıllarında Güney Sudan'daki savaş sırasında uluslararası kuruluşların sağlık çalışmalarını koordine etmekle yükümlü Operation LifeLine Sudan'da Sağlık Koordinatörlüğü'ne getirildi.

2001-2018 yılları arasında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Cenevre Genel Merkezi'nde aşı kalitesi ile ilgili danışman olarak görev yaptı. Şimdi Extensio et Progressio danışmanlık şirketinin kurucusu ve CEO'su olarak görev yapıyor.

Dr. Kartoğlu'nun yayımlanmış birçok bilimsel çalışması ve kitapları bulunuyor (Bu kitapların hepsi Kartoğlu'nun web sitesinden PDF ve ePUB3 olarak ücretsiz olarak indirilebiliyor).

Dr. Kartoğlu 2011 ve 2013 yıllarında yaptığı bilimsel çalışmalar nedeniyle iki kez Ludwig Rajhman Halk Sağlığı Ödülü'ne değer bulundu. http://kartoglu.ch/

Gerçekten sıcak bir fincan kahve ya da çay istiyorsak burada hangi kontrol önlemiyle karşı karşıyayız?

Tehlike, yerdeki muz kabuğudur ve zarar, üzerine basıp kaymanız durumunda yaşayacağınız fiziksel yaralanmadır. Muz kabuğunun üzerine basma olasılığına gelince, muz kabuğunun herkesin yürüdüğü yol üzerinde olması, bir köşedeki muz kabuğuna göre çok daha yüksek olacaktır

Risk yönetimine meraklıysanız ya da yeni başlıyor ve risk yönetiminde üstün performans göstermek ve Reuben'den daha iyi iş çıkarmak istiyorsanız, 10 hafta devam edecek olan bu yaşamın içinden risk değerlendirmeleri yazıları tam size göre

© Tüm hakları saklıdır.

QOSHE - Merdivenlerden aşağı: Günlük hayattan örnekler (4) - Ümit Kartoglu
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Merdivenlerden aşağı: Günlük hayattan örnekler (4)

15 0
17.12.2023

Diğer

T24 Haftalık Yazarı

17 Aralık 2023

Rüzgâr gibi geçti (Gone with the wind) filminde Scarlett O'Hara'nın (Vivien Leigh) merdivenlerden düştüğü o sahneyi hatırlıyor musunuz?

Scarlett O'Hara'nın düşüşünü tetikleyen şey, Rhett Butler'ın (Clark Gable) hamileliğiyle ilgili alaycı sözleri ve Scarlett'in tepkisi üzerine kenara çekilmesiydi. Sonuçta dengesini kaybederek düşen Scarlett'e bu, ikinci çocuğunu kaybetmesine mâl olacaktı.

Bisiklet sürerken kask giyebilir, dizlik/dirseklik takabilirsiniz (takabilirsiniz değil, aslında takmanız gerek), ancak merdivenleri kullanmanız gerektiğinde bu pek de pratik bir şey olmayacaktır.

Merdiven inip ya da çıkmadığımız gün yok gibi, çünkü merdivenler her yerde: Apartmanlarda, evlerde, işletmelerde, restoranlarda, barlarda ve işyerlerinde. Birçok merkezde, işyerinde ve apartmanda asansör bulunmasına karşın kimi insan, merdivenleri kullanıyor. Biz iki katlı bir dairede yaşıyoruz ve dışarıya çıkmasak bile doğal olarak gece gündüz merdiven kullanıyoruz.

Merdivenler, bina içinde en çok ölüm ve ciddi yaralanmaların meydana geldiği yerdir. Doğal olarak yaşlı kişilerin merdivenlerde kendilerine zarar verme riski daha yüksektir. Birleşik Krallık istatistikleri, her yıl 100 binden fazla yaşlının bu tür yaralanmalar nedeniyle tedavi edildiğini ve bunların yarısından fazlasının ciddi yaralanmalarla hastaneye kaldırıldığını gösteriyor. Merdiven kazaları, motorlu taşıt kazalarından sonra yaralanmaların ikinci önde gelen nedenidir.

Yaşlı insanlarda güç azalması, zayıf denge ve görme bozukluğu, merdivenle ilgili kaza olasılığını artırır.

Genel olarak merdivenlerden inerken kaza olasılığı artar. Bilimsel açıdan bakıldığında, merdivenden inerken, çıkmanın aksine diz kapağına daha fazla kuvvet (vücut ağırlığınızın 3,5 katı) geçer. Oysa diz kapağınıza binen bu kuvvet, merdiven çıkarken yalnızca vücut ağırlığınızın 0,5 katıdır. Bu, kaza olasılığını artıran bir etkendir. Bazı insanların her zaman merdivenlerden yukarıya yürüyerek çıkıp, aşağı inmek için asansör kullanmalarını tepki ile karşılıyor olabilirsiniz, ama bunun düşme riskini azaltmaya yönelik (bilinçli ya da bilinçsiz) bir eylem olduğunu artık biliyorsunuz (Dünya Sağlık Örgütü'nde çalışırken üst katlara yürüyerek, ama alt katlara hep asansörle inerdim ben). Bir ara DSÖ ana binasında, özellikle asansörlerin bulunduğu yerlerde ve merdivenlerin basamaklarında renkli yeni posterler ve mesajlar ortaya çıktı. Bu, Adım at! Merdivenleri kullan kampanyasının sinyaliydi! Çalışma günü boyunca daha fazla fiziksel aktivite yapmanın kolay bir yolu olarak, personeli katlar arasında asansör yerine merdivenleri kullanmaya teşvik eden kampanyaydı.

Gelin birlikte merdivenlere risk gözlüklerimizi takarak bakalım.

Her şeyden önce, iyi bir merdiven tasarımının arkasında pek çok bilim yatıyor. Eğim çizgisini, basamak derinliği (mesafe) ve yüksekliğini kastediyorum. Basamak derinliği kısa ve çıkış yüksekliği yüksek olduğunda (dik merdivenler), takılmaya daha yatkın olduğunu hepimiz biliyoruz. Bunun tersi de mümkün; insanlar ayrıca, normal bir insanın yürüme hızının akışıyla uyumlu olmayan, çok kısa basamak yüksekliği ve uzun basamak derinliği olan merdivenlerde daha fazla kaza yaparlar.

Merdiven mühendisliğinin........

© T24


Get it on Google Play