We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Oktober- in drugi festi: piva, gina, čilija, rudarskih malic ...

26 0 0
07.09.2018

Bili so časi, ko so v skorajda vsakem mestu v znak obujanja turizma prirejali etnološke povorke in martinovanja. Prihajajo pa časi, ko v skorajda vsakem mestu pripravljajo svojevrstne, predvsem bistveno krajše različice bavarskega Oktoberfesta. Le da pri tem ene večji poudarek dajejo kulinariki, druge pijačam.

Danes tako v Velenju vabijo na Knap fest, prireditev, na kateri bodo obiskovalci okušali slovenske rudarske jedi. Vendar ne sendvičev, ki so običajen spremljevalec rudarjev v vstopu v jamo, temveč se bodo kuharski mojstri iz vse Slovenije preizkušali v pripravi jedi, ki se bodo z okusom, obliko, barvo ali načinom postrežbe čim bolj približale rudarskim zgodbam. Vse to bodo, kot pravijo, začinili z zanimivim izborom slovenskih vinarjev in pivovarjev.

V soboto pa bo v Celju prvi Knežji festival gina. Pripravljajo ga Klub študentov občine Celje, kavarna Celjskega mladinskega centra in Zavod Celeia Celje, torej tisti, ki so spomladi že izvedli Knežji festival piva; za Celje spet določeno novost. Ideja je preprosto padla zavoljo trendov, saj je gin, pravijo organizatorji, bil letošnji poletni hit. "Vsaj v Sloveniji, v svetu že prej," pojasnjuje predstavnik organizatorjev Matevž Špes.

V Celju pa gin varijo
Eden od slovenskih proizvajalcev craft gina je tudi Celjan J. J. iz Medloga, ki izdeluje Limbay gin. Svoj "eliksir", kot mu pravi, je poimenoval po Limskem kanalu, kamor naj bi bili nekoč s prijatelji prinesli hrastov sod, a jim je po nerodnosti padel v vodo. Bacchus je kriv, da ga niso takoj........

© Večer