Belediye seçimleri sonrası şimdi gözler, yerel yönetimlerin yapacağı ‘icraatlara’ çevrildi. Halkın oylarıyla seçilen yöneticilerin, parti-siyasi anlayış gözetmeksizin yapacağı çalışmalarda özel gereksinimli (engelli) bireyler önemli yer tutmakta. Bu sürecin önemli aşamasını ise hareket eğitimi, diğer bir ifade halkın diliyle spor faaliyetleri oluşturmaktadır. Bu önemi tarif etmek, anlatmak bir yere kadar önem taşır, asıl tespit-önem konusu, sürecin içinde yer alanları, sahip olduğu etkileşimler. Konuyu daha iyi anlatabilmemiz için, attan düşen Nasrettin Hocamızın, içinde düştüğü ruh halinin daha iyi anlaşılması için, yardıma koşanlara dönerek sarf ettiği ‘Bana attan düşeni getirin!’ sözleri geldiği aklımıza. Ülkemizde ki özel gereksinimli (engelli) bir sayısının, genel nüfusa oranına (%12-13) dikkat kesildiğimizde, sanırım ne demek istediğimiz daha iyi anlaşılacaktır. Hal böyle olunca da, Belediyelerin görev süresince vatandaşa götürdüğü icraatları gündeme taşıyarak, dua kapısını da açık tutmak için, bu satıların sahibi olarak bizlere görev ve sorumluluk yüklüyor…

YASAL HAKLARLA DONATILAN BELEDİYELER

Mevcut hükümet vatandaşa götürülecek hizmetlerde Belediyelerin yasal haklarla donatmış durumda. Belediye başkanı ve ekibi yeter ki iyi niyetli, kamu adına görev aldığı makamları, yetkisine verilen ayni ve nakdi yardımları, yine halkın yararına kullanma düşüncesinde olsun. Kanun ve yönetmeliklerini donatılan yetkiyi, yine vatandaşı için kullanmaya önce gönlü, sonra eli gitsin. Seçim bölge sınırları içerisinde sosyal ve ekonomik yetersizlik içerinde bulunan ve yardıma ihtiyacı olan, yaşlı kimsesiz, şehit yakını, özel gereksinimli (engelli) bireylerle birlikte sel, deprem, yangın, doğan afet gibi olağanüstü durumlarda vatandaşın yanında olmak gibi. Tüm bunlara baktığımızda, kamu malının vatandaşa ulaşmasından daha doğru ne olabilir ki!..

‘SPORLA DEĞİŞEN HAYATLAR’

Yardımlardan söz açıldığında akla nakdi veya ayni yardım gelmesinin dışında, özel gereksinimli bireyler için egzersiz ve hareket eğitimi de bu yardımların önemli aşamasını oluşturuyor. Yemek ve içme ihtiyacı olan bir bireyin çalışıp, hayatını idame ettirmek ve topluma yük olmaması için sağlıklı olması da gerekmektedir. İşte burada devreye, bireyin kişisel olarak ruhen ve bedenen zinde kalma ve sosyalleşme süreci girmekte. Bizimde bu satırlarda zaman zaman ‘sporla değişen hayatlar’ başlığı altında dile getirdiğimiz gibi, birçok vatandaşın yaşadığı zorlu süreci hareket ve egzersiz (spor) ile attığına şahit olmaktayız. Bu imkânlardan il-ilçe-belde ve köy sınırları içerisinde yararlanamayanlar için, bir kapı aralamak gerekmekte. ‘Peki, bu nasıl olacak?’ sorusunun karşılık bulması kadar, bu imkânların kimler ve nasıl sağlanacağı önem taşımaktadır! Bu da ancak, bugüne kadar yapılan hizmetlerle erişebilmekle mümkün…

BELEDİYELERİN FAALİYETLERİ

Madem ‘her insan bir engelli adayı’, öyleyse yapılan anlamlı çalışmaların, örnek olması için, bilgisinin paylaşılması ve bu çalışmaları ön plana çıkarılması yarar sağlayacaktır. Bu konuda görüşlerimizi 2016 ve 2019 tarihli yazılarımızda, Gazetemiz Yeni Akit’te ( www.yeniakit.com.tr ), bu satırlarda ‘Belediyeler; engelliler ve sporun neresinde? (1)’( https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ahmet-gulumseyen/belediyeler-engelliler-ve-sporun-neresinde-1-17665.html ), ‘Yerel politikalarda engelliler ve spor’ (https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ahmet-gulumseyen/yerel-politikalarda-engelliler-ve-spor-30111.html) başlıklı yazılarımızda paylaşmıştık. Bu ve benzeri konularla ilgili çalışmaları yerinde de görme imkânına sahip olduk, olmaya devam ediyoruz, elhamdülillah. Ülke nüfusu ile özel gereksinimli bireylerin sayısını oranlandığında, ortaya çıkan tabloya baktığımız da rakamlar-sayılar kadar insan sağlığı ve huzuru önemli, sürece herkesin katkı sağlaması gerekmedir. Belediyelerin spor faaliyetlerinin yanısıra, Engeller ve Spor konusundaki çalışmalarına internet sitemizde ( www.belediyelerspor ) yer vererek, örnek çalışmaların kamuoyuyla paylaşma gayretinde oluyoruz. Bu haberin içerisinde en son paylaştığımız konu başlıklarının bazıları Sultangazi Belediyesi Sezai Karakoç Gençlik Spor ve Engelliler Merkezi, Aksaray Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi, Isparta Belediyesi Engelsiz Gençlik ve Yaşam Merkezi ve Tuzla Engelsiz Yaşam Merkezi, Eyüp Sultan Belediyesi Duyu Bütünleme Merkezi ve Silivri Belediyesi Gülsen Nakipoğlu – Ökkeş Nakipoğlu Engelsiz Yaşam ve Eğitim Merkezi. Seçim sonrası bu ve benzeri birçok belediye-tesisler CHP anlayışı tarafından yönetilecek. Hal böyle olunca süreç ‘beceriyor-beceremiyor’ şeklinde işleyecek, ne yazık ki! Nasıl yani? Devam edelim…

TESİS TADİLATI DAHİ YAPMAKTAN ACİZ İBB

Özel gereksinimli (engelli) bireylerin akademik ve sportif becerilerinin gerçekleştirmek için Belediyeler tarafından açılışı gerçekleşen ‘Engelsiz Yaşam Merkezleri’nin çoğunun, Cumhur İttifakı (Ak Parti ve MHP) Belediyelerine ait. İstanbul ve Ankara gibi Büyükşehir Belediyelerinin özel gereksinimli (engelli) bireylere yönelik bırakın yeni tesisler açmayı, mevcut olanı bile işletmekten aciz-duyarsız kaldıklarını görüyoruz. Konuyla ilgili en somut örnek İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB). Yapımı İBB tarafından Haziran 2019 seçimleri öncesi (AK Parti Döneminde) Başakşehir İlçesi Kayaşehir Bölgesinde başlatılan ve 2 Aralık 2020 (Engelliler Günü) tarihinde İBB’nin mevcut başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından açılışı yapılan Başakşehir ÖZGEM (Başakşehir Özel Gereksinimli Bireyler Eğitim Merkezi) bünyesinde yer alan ve özel gereksinimli bireyler için büyük öneme sahip havuzların (3 Adet-Yüzme Havuzu, Hidroterapi ve Jakuzi), uzun bir süredir (yaklaşık 7-8 ay) tadilatta oluşu ve tamamının halen açılmamış olması, vatandaşın sağlığı için elzem bir görevin yerine getirilmemesi anlamı taşıyor. İBB, Başakşehir ÖZGEM’de söz konusu tadilatını yapmaktan dahi aciz bir anlayış. Biz bu bilgiye tesisten hizmet alamayan veliler aracılığıyla ulaştık, ulaşamadıklarımızın sayısı ve akıbetini tahmin edersiniz sanırım! Böyle bir anlayışın, yerel yönetimleri belirleyen 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleriyle birlikte birçok Belediye’yi kazanan CHP anlayışının, özel gereksinimli bireyler için neler yapıp-yapamayacağını, Başakşehir ÖZGEM örneğinden yola çıkarak tahmin edebilirsiniz

QOSHE - Seçim sonrası CHP’li belediyeler, özel gereksinimli bireyler ve spor - Ahmet Gülümseyen
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Seçim sonrası CHP’li belediyeler, özel gereksinimli bireyler ve spor

24 1
14.04.2024

Belediye seçimleri sonrası şimdi gözler, yerel yönetimlerin yapacağı ‘icraatlara’ çevrildi. Halkın oylarıyla seçilen yöneticilerin, parti-siyasi anlayış gözetmeksizin yapacağı çalışmalarda özel gereksinimli (engelli) bireyler önemli yer tutmakta. Bu sürecin önemli aşamasını ise hareket eğitimi, diğer bir ifade halkın diliyle spor faaliyetleri oluşturmaktadır. Bu önemi tarif etmek, anlatmak bir yere kadar önem taşır, asıl tespit-önem konusu, sürecin içinde yer alanları, sahip olduğu etkileşimler. Konuyu daha iyi anlatabilmemiz için, attan düşen Nasrettin Hocamızın, içinde düştüğü ruh halinin daha iyi anlaşılması için, yardıma koşanlara dönerek sarf ettiği ‘Bana attan düşeni getirin!’ sözleri geldiği aklımıza. Ülkemizde ki özel gereksinimli (engelli) bir sayısının, genel nüfusa oranına (-13) dikkat kesildiğimizde, sanırım ne demek istediğimiz daha iyi anlaşılacaktır. Hal böyle olunca da, Belediyelerin görev süresince vatandaşa götürdüğü icraatları gündeme taşıyarak, dua kapısını da açık tutmak için, bu satıların sahibi olarak bizlere görev ve sorumluluk yüklüyor…

YASAL HAKLARLA DONATILAN BELEDİYELER

Mevcut hükümet vatandaşa götürülecek hizmetlerde Belediyelerin yasal haklarla donatmış durumda. Belediye başkanı ve ekibi yeter ki iyi niyetli, kamu adına görev aldığı makamları, yetkisine verilen ayni ve nakdi yardımları, yine halkın yararına kullanma düşüncesinde olsun. Kanun ve yönetmeliklerini donatılan yetkiyi, yine vatandaşı için kullanmaya önce gönlü, sonra eli gitsin. Seçim bölge sınırları içerisinde sosyal ve ekonomik yetersizlik içerinde bulunan ve yardıma ihtiyacı olan, yaşlı kimsesiz, şehit yakını, özel gereksinimli (engelli) bireylerle birlikte sel, deprem, yangın, doğan afet gibi olağanüstü durumlarda vatandaşın yanında olmak gibi. Tüm bunlara baktığımızda, kamu malının vatandaşa ulaşmasından daha doğru ne olabilir ki!..

‘SPORLA DEĞİŞEN HAYATLAR’

Yardımlardan söz açıldığında akla nakdi veya ayni yardım gelmesinin dışında, özel gereksinimli bireyler için egzersiz ve hareket eğitimi de bu yardımların önemli aşamasını oluşturuyor. Yemek ve içme........

© Yeni Akit


Get it on Google Play