Şair, Yazar, mütefekkir ve İslâm Âlimi Üstad Ali Ulvi Kurucu, “1922 yılında Konya’da doğdu. Hacıveyiszâde İbrâhim Efendi’nin oğludur. İlk hocası olan babasının yanında Hâfızlığını tamamladıktan sonra İlk ve Ortaokulu Konya’da bitirdi. O günkü şartlarda dinî ilimlerde derinleşmeye uygun bir ortam bulamayınca ailesiyle birlikte Medine’ye göç etti; oradan da yükseköğrenimini tamamlamak üzere Mısır’a gitti. Kahire’de Ezher Üniversitesi’ne kaydoldu (1939). Ezher’deki eğitimi süresince, Kahire’de ikamet etmekte olan eski Şeyhülislâm Mustafa Sabri Efendi ile Mehmed İhsan Efendi ve Zâhid Kevserî gibi tanınmış kişilerin yakın çevresinde bulundu, onlardan ders aldı, sohbetlerinden yararlandı. Altı yıllık bir eğitimden sonra babasının ölümü üzerine Medine’ye ailesinin yanına döndü. Burada uzun süre Evkaf Dairesi’nde İnşaat ve Sicillât emini olarak çalıştı… Kütüphaneciliği sırasında Arapça, Farsça, Türkçe kaleme alınmış binlerce yazma eseri tanıyan ve bunların tasnifini yapan Kurucu, Türkiye ile olan bağını hiçbir zaman kesmedi; özellikle Türk Hacılarıyla yakından ilgilendi. Emekli olduktan sonra Türkiye’de daha uzun süre kalmaya başladı. 3 Şubat 2002’de Medine’de vefat etti ve Cennetü’l-Bâki’ye defnedildi.” (Bkz. TDV İslâm Ansiklopedisi, Ali Ulvi Kurucu Maddesi, Alim Kahraman, c, 26, s, 457-458) Üstad Ali Ulvi Kurucu’nun; “Zulmeti Yıkan Nur, Gümüş Tül, Hatıralar, Medine Notları” adlı eserleri vardır.

“İslâmın Nûru” adlı Dergi’de Mehmed Âkif tarzında Şiirleri yayımlanan Üstad Ali Ulvi Kurucu, geniş okuyucu kitlelerinin hayranlık ve sevgisini kazanmış, Şiirleri ilgiyle okunmuştur. Şiir alanında İslâm Şairi Mehmed Akif Ersoy’u örnek alan Ali Ulvi Kurucu, Resul-i Ekrem (s.a.v) Efendimiz ile ilgili birçok Naat ve Şiir yazmıştır. Şimdi gelin Üstad’ın o güzel Şiirlerinden birini, birlikte okuyalım:

SULTÂNIM EFENDİM

Ruhum, sana, varlık sana hayrandır Efendim..

Bir ben değil, âlem sana hayrandır Efendim!..

Ecrâm ü felek, levh-u kalem mest-i nigâhım,

Dîdârına âşık, Ulu Yezdan’dır Efendim!..

Mahşerde Nebiler bile senden meded ister,

Rahmet, diyen âlemlere Rahman’dır Efendim!..

Tâ Arş’a çıkar her gece âşıkların âhı,

Medh eyleyen ahlâkını Kur’an’dır Efendim!..

Ulvi de senin bağrı yanık âşık-ı zârın,

Feryadı bütün âteş-i suzandır Efendim!..

Kıtmîrinim Ey Şâh-ı Rüsul, koğma kapından.

Asîlere lütfun yüce fermandır Efendim!.. (1)

Eserleri ve çalışmalarıyla Türkiye’ye ve İslâm Alemi’ne büyük hizmetlerde bulunan, 3 Şubat 2002’de dâr-ı bekaya irtihal eden, Şair, Yazar, Kütüphaneci, mütefekkir ve İslâm âlimi merhum Üstad Ali Ulvi Kurucu’ya, vefatının 22. yıldönümünde Allah Teala’dan rahmet niyaz ediyorum. (Ruhuna Fatiha.)

(1) Daha geniş bilgi için bakınız; “Şiir ve Naatlarla Rahmet Peygamberi Hz. Muhammed (s.a.v), Mehmet Emin Gerger”, Gerger Yayınları, İstanbul. Kitabı istemek için iletişim: megerger@hotmail.com/ Tel: 0532.5226164

QOSHE - Üstad Ali Ulvi Kurucu - Mehmet Emin Gerger
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Üstad Ali Ulvi Kurucu

8 5
07.02.2024

Şair, Yazar, mütefekkir ve İslâm Âlimi Üstad Ali Ulvi Kurucu, “1922 yılında Konya’da doğdu. Hacıveyiszâde İbrâhim Efendi’nin oğludur. İlk hocası olan babasının yanında Hâfızlığını tamamladıktan sonra İlk ve Ortaokulu Konya’da bitirdi. O günkü şartlarda dinî ilimlerde derinleşmeye uygun bir ortam bulamayınca ailesiyle birlikte Medine’ye göç etti; oradan da yükseköğrenimini tamamlamak üzere Mısır’a gitti. Kahire’de Ezher Üniversitesi’ne kaydoldu (1939). Ezher’deki eğitimi süresince, Kahire’de ikamet etmekte olan eski Şeyhülislâm Mustafa Sabri Efendi ile Mehmed İhsan Efendi ve Zâhid Kevserî gibi tanınmış kişilerin yakın çevresinde bulundu, onlardan ders aldı, sohbetlerinden yararlandı. Altı yıllık bir eğitimden sonra babasının ölümü üzerine Medine’ye ailesinin yanına döndü. Burada uzun süre Evkaf Dairesi’nde İnşaat ve Sicillât emini olarak çalıştı… Kütüphaneciliği sırasında Arapça, Farsça, Türkçe kaleme alınmış binlerce yazma eseri tanıyan ve bunların tasnifini yapan Kurucu,........

© Yeni Akit


Get it on Google Play