Geçtiğimiz Perşembe günü Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) Kasım ayı toplantısını gerçekleştirdi ve merakla beklenen faiz kararını açıkladı. PPK, piyasadaki 250 baz puanlık medyan beklentinin aksine politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını %35’ten %40 düzeyine yükseltti.

Ben de Perşembe günü yayımlanan yazımda piyasa beklentilerinin oluşmasında izaha muhtaç bir durum olduğunu anlatmaya çalışmıştım. Çünkü Merkez Bankası’nın bu konuda ne yazılı ne de sözlü bir yönlendirmesi yok. Bu konudaki detayları görmek isterseniz bir önceki yazıma göz atabilirsiniz.

Gelelim son kararın detaylarına. Bana göre PPK kararındaki en kritik cümleler şunlar: “Kurul, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirmiştir. Bu çerçevede, parasal sıkılaştırma hızı yavaşlatılacak ve sıkılaştırma adımları kısa bir zaman diliminde tamamlanacaktır. Fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gerekli parasal sıkılığın ise gerektiği müddetçe sürdürüleceği değerlendirilmiştir.” Yani PPK, önümüzdeki ay da küçük bir faiz artışı yaparak faiz artışı döngüsünü sonlandıracak. Muhtemelen önümüzdeki ay 200-250 baz puanlık bir faiz artışı göreceğiz. Sonrasında ise Merkez uzun bir süre politika faizini bu seviyede tutacak ve politika faizinin etkilerini göstermesini bekleyecek.

Metindeki bir diğer önemli mesaj ise kredi faizlerinin hedeflenen finansal sıkılık düzeyiyle uyumlu olduğu değerlendirmesi. Yani yapılan son faiz artışı ile oluşacak olan kredi faizlerinin enflasyonun düşmesi için yeterli olacağı öngörülüyor.

Ayrıca 26 Ekim’deki PPK kararı ve 2 Kasım’daki Enflasyon Raporu’nda vurgulanan “aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözleneceği” beklentisi bu PPK metninde “aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş gözlenmektedir” şeklinde yer bulmuş. Bir önceki karar metninde endişen duyulan “yurtiçi talepteki güçlü seyrin” bu toplantı metninde yerini “dengelenme” sürecine bıraktığı ifade edilmiş.

Karar metni ile ilgili değerlendirmeler bu şekilde iken karar metninin hemen ardından gelen 3 farklı makroihtiyati tedbire de değinmekte fayda var. Açıkçası Merkez Bankası yaptığı faiz artışının ardından oluşacak ciddi bazı tartışmaların önüne geçmek için bu kararları almışa benziyor. İlk karar kredi kartı azami faiz oranları ile ilgili. TCMB aldığı kararla kredi kartı azami faiz oranları ve üye işyeri azami komisyon oranlarında Aralık ayında değişiklik olmayacağını duyurdu. Normaldeki uygulamaya göre bu oranların faiz artışı ile beraber yukarı yönlü güncellenmesi gerekiyordu.

İkinci karara göre; ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinde toplam faiz maliyetine üst sınır getirilmiş durumda. Buna göre reeskont kredilerinde iskonto oranı azami %25,93’te sabit tutulacak.

Son olarak Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) uygulama çerçevesi yeniden yapılandırılmış. Buna göre önümüzdeki 3 yıl için her yıla 100’er milyar TL kaynak ayrılmış. Uygulamada ise azami 10 yıl vadeli olarak kullandırılacak kredilerin faiz oranı; teknoloji/Strateji puanı, yatırım kapsamında yurtdışından sağlanan finansman oranı ve finansal sağlamlık değerlendirmesine bağlı olarak %30 ile %15 aralığında belirlenecek.

Elbette başta kredi kartı ile ilgili düzenlemeler olmak üzere bazı tartışmaların önüne geçilmiş. Ancak bazı gerçekler ve hatta endişeler halen ortada. Örneğin ticari kredi faizleri yükselmeye devam ediyor. Ayrıca ticari kredi büyümesindeki aylık %2,5’luk üst sınır da halen uygulanmaya devam ediliyor. Bu durum finansman maliyetinin artmaya devam etmesi anlamına geliyor. Diğer yandan bankaların kredi için istedikleri teminatlar da gün geçtikçe artıyor. Bu da finansmana erişimi zorlaştıran unsurlardan birisi.

Öte yandan dış talepteki daralmaya içerideki sıkılaştırma programı da eklendiğinde bazı işletmelerin yeni yıldaki asgari ücret artışı ile beraber çalışan sayısını azaltması kaçınılmaz bir sonuç. Buradan hareketle 2024 yılının 2023’ün son 2 çeyreğine görece olarak daha da zor geçeceğini öngörebiliriz.

QOSHE - Merkez Bankası yol haritasını güncelliyor… - Levent Yılmaz
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Merkez Bankası yol haritasını güncelliyor…

9 1
25.11.2023

Geçtiğimiz Perşembe günü Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) Kasım ayı toplantısını gerçekleştirdi ve merakla beklenen faiz kararını açıkladı. PPK, piyasadaki 250 baz puanlık medyan beklentinin aksine politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 5’ten @ düzeyine yükseltti.

Ben de Perşembe günü yayımlanan yazımda piyasa beklentilerinin oluşmasında izaha muhtaç bir durum olduğunu anlatmaya çalışmıştım. Çünkü Merkez Bankası’nın bu konuda ne yazılı ne de sözlü bir yönlendirmesi yok. Bu konudaki detayları görmek isterseniz bir önceki yazıma göz atabilirsiniz.

Gelelim son kararın detaylarına. Bana göre PPK kararındaki en kritik cümleler şunlar: “Kurul, dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirmiştir. Bu çerçevede, parasal sıkılaştırma hızı yavaşlatılacak ve sıkılaştırma adımları kısa bir zaman diliminde tamamlanacaktır. Fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gerekli parasal sıkılığın ise gerektiği müddetçe sürdürüleceği değerlendirilmiştir.” Yani PPK, önümüzdeki ay da küçük bir faiz artışı yaparak faiz artışı döngüsünü sonlandıracak. Muhtemelen önümüzdeki ay 200-250 baz puanlık bir faiz artışı göreceğiz. Sonrasında ise Merkez uzun bir süre politika faizini bu seviyede tutacak ve politika faizinin etkilerini göstermesini........

© Yeni Şafak


Get it on Google Play