Bugün Türkiye kamuoyunda yoğun biçimde tartışılan ve haberleştirilen bu konunun dünya kamuoyundaki bilinirliği 2021 yılının sonuna kadar geri götürülebilir. 2021 yılının Eylül ayında Google ve Amazondaki yüzlerce çalışanın “Google ve Amazonun vicdanlı çalışanları” başlığıyla isimsiz bir bildiri yayınlamaları sonrasında başlayan bu tartışmalar, İsrail’in bu alandaki kapasite artırımının boyutlarını göstermesi açısından dikkate değer. Nitekim söz konusu bildiride, çalışanlar tarafından insanlığın gelişimi ve yararına geliştirilen teknolojilerin İsrail’e satılması ahlaki açıdan doğru bulunmamış ve İsrail’in bu teknoloji ile neler yapabileceğine dair ipuçları verilmiştir. Çalışanlara göre İsrail Savunma Güçleri Nimbus projesi ile Filistinliler hakkında daha fazla veri toplamakta onların gözetlenmesini mümkün kılmaktadır. Bulut teknolojisi üzerinden bu olanakları İsrail için mümkün kılan Nimbus projesine yönelik hem Amazon hem de Google bünyesinde çalışanların söyledikleri, tehdidin boyutlarını göstermesi açısından önemlidir.

Nimbus projesi bir yönüyle güvenlik tehditlerinin nasıl çeşitlendirildiği gerçeğini de bizlere göstermektedir. Nitekim son dönemde, teknoloji alanındaki inovasyonlarla daha fazla görünür olan siber tehditler, devletlerin güvenlik algılarını değiştirmiş ve bu alanda yeni bir farkındalığın oluşmasına imkan tanımıştır. ABD ve Avrupa’da Rusya üzerinden tartışılan bu olgu, yakın dönemdeki ABD-Çin geriliminin başat konularından birisidir. Örneğin, Çin tehdidi iddiasıyla kendisini dijital alanlar üzerinden güncelleyen beş göz ittifakı, (Five Eyes) son dönemde çevrimiçi alanların izlenmesi ve takibi konularında önemli adımlar atmaktadır.

Dijitalleşen dünyada yeni risk ve tehditler üretme açısından etkili biçimde kullanılan yapay zeka ve bulut teknolojileri, devletlerin ulusal güvenlikleri açısından da önemli bir meydan okumadır. Bu alandaki açığı gören ve egemenliğin sadece toprak sınırları ile mukayyet olmadığını düşünen ülkelerin ulusal güvenlik belgelerini güncelledikleri ve özellikle yapay zekâ teknolojilerine ağırlık verdikleri görülmektedir.

QOSHE - Nimbus projesi ve İsrail’in teknolojik terörü - Turgay Yerlikaya
menu_open
Columnists Actual . Favourites . Archive
We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Nimbus projesi ve İsrail’in teknolojik terörü

23 1
18.12.2023

Bugün Türkiye kamuoyunda yoğun biçimde tartışılan ve haberleştirilen bu konunun dünya kamuoyundaki bilinirliği 2021 yılının sonuna kadar geri götürülebilir. 2021 yılının Eylül ayında Google ve Amazondaki yüzlerce çalışanın “Google ve Amazonun vicdanlı çalışanları” başlığıyla isimsiz bir bildiri yayınlamaları sonrasında başlayan bu tartışmalar, İsrail’in bu alandaki kapasite artırımının boyutlarını göstermesi açısından dikkate değer. Nitekim söz konusu bildiride, çalışanlar tarafından insanlığın gelişimi ve yararına geliştirilen teknolojilerin İsrail’e satılması ahlaki açıdan doğru bulunmamış ve İsrail’in bu teknoloji ile neler yapabileceğine dair ipuçları verilmiştir.........

© Yeni Şafak


Get it on Google Play